Бойко Віктор Валерійович (військовик)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бойко Віктор Валерійович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 1991(1991)
Тульчинський район
Громадянство Україна Україна
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ  Ракетні війська та артилерія
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Ві́ктор Вале́рійович Бо́йко — солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

У ЗС України з 2009 року, проходив строкову службу в артилерії, згодом пішов на контрактну службу. В часі війни — артилерійський розвідник.

З середини березня 2014-го з підрозділом перебував під Кримом. З липня 2014-го виконували бойові завдання на Донбасі.

17 липня вранці був поранений при штурмі блок-посту під Попасною, де терористи вчинили засідку. Тоді передовий спостережний пункт на бронемашині зайняв блокпост для оборони перед містом, в складі ПРП-4 були також старший лейтенант Костянтин Чурсін, старший сержант Володимир Мельник, старший солдат Віктор Бойко, старший сержант Едуард Шмідт. Їхнім коригуванням гаубиці знищили всі укріплення терористів — крім вогневих точок у житлових будинках. Перебував у транспорті, коли поранило, вів вогонь, прикриваючись люком. Від розриву снаряду Віктора розвернуло в протилежний бік. У часі бою не відразу відчув негаразди з лівою рукою — вона трималася на маленьких клаптях, кістки перебиті. Вибуховою хвилею з броні машини на землю скинуло старшого лейтенанта Костянтина Чурсіна. Бійці «Донбасу» заходилися витягувати офіцера з численними пораненнями, однак, оговтавшись від контузії, військовик наздогнав свою бойову машину. На броні Чурсін наклав кровозупинний джгут та вколов знеболювальне пораненому, чим врятував підлеглому життя.

Евакуйований у пообідній час, в Артемівську відразу ампутували ліву руку.

Нагороди[ред. | ред. код]

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни нагороджений

  • орденом За мужність III ступеня (22.1.2015).

Джерела[ред. | ред. код]