Бокканегра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бокканегра
Герб роду
Держава  Генуезька республіка
CMNS: House of Boccanegra у Вікісховищі

Бокканегра — аристократичний рід з Генуезької республіки, що став відомим в XIII столітті. З родини Бокканегра походив перший капітано-дель-пополо та перший дож Генуезької республіки.

Історія[ред. | ред. код]

Точне походження родини Бокканегра невідоме. Спочатку вони не належали до генуезької аристократії, а були радше пополанами (італ. popolare) або бюргерами[1]. Першим відомим членом родини є певний «Букканігра», який з'являється в документах від 1201 року і вже протягом наступного покоління кілька членів родини засвідчені як купці, що торгували в Західному Середземномор'ї[1]. У 1235 році членом Ради генуезької комуни був Рінальдо Бокканегра, а через 13 років — Маріно Бокканегра[1]. Як і багато інших генуезьких родин, Бокканегра були активними учасниками Сьомого хрестового походу на чолі з французьким королем Людовиком IX і отримали значні прибутки від постачання для хрестоносців кораблів та провізії[1].

Гульєльмо Бокканегра був капітано-дель-пополо і фактичним диктатором у 1257—1262 роках, а його племінник Сімоне Бокканегра, який помер у 1363 році, був першим дожем Генуї. Бокканегра був змушений піти у відставку на публічних зборах, які він скликав у грудні 1344 року. Він відновив владу як дож у 1356 році і правив, поки не був смертельно отруєний у 1363 році.

Брат Симона, Еджідіо Бокканегра очолював генуезький флот у битві біля Сльойса і на чолі кастильського флоту брав участь в успішній облозі Альхесіраса, а син Егідіо Амбросіо Бокканегра був кастильським адміралом у битві при Ла-Рошелі.

Відомі представники[ред. | ред. код]

Персонажі в культурі[ред. | ред. код]

  • головний герой «Симон Бокканегра», опера Джузеппе Верді 1847 року про Сімоне Бокканегра; також онука персонажа, Марія Бокканегра

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]