Болдирєв Даниїл Владиславович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даниїл Болдирєв
Даниїл Владиславович Болдирєв
Загальна інформація
Національність Україна українець
Громадянство  Україна
Місце проживання Одеса, Україна
Народження 15 травня 1992(1992-05-15) (31 рік)
Донецьк, Україна
Зріст 190 см
Вага 78 кг
Спорт
Країна Україна
Вид спорту Скелелазіння
Дисципліна Швидкісне скелелазіння
Спортивне звання
Заслужений майстер спорту України
Заслужений майстер спорту України
Нац. збірна Збірна України
Тренери Ірина Василівна Зубко
Анатолій Васильович Столяренко
Участь і здобутки
Світові змагання Світовий рекорд (час: 5,60)
CMNS: Болдирєв Даниїл Владиславович у Вікісховищі

Даниїл Владиславович Болдирєв — український скелелаз, представник збірної України. Тричі встановлював світовий рекорд. У 2012 році він завоював 2 місце в Кубку світу у Китаї та 1 місце у фіналі Кубка світу в Кореї. У 2013 році посів 4 місце на IX Всесвітніх іграх (м. Калі, Колумбія), 3 місце на Чемпіонаті Європи (Франція). В період змагань з 8 по 14 вересня в іспанському місті Хіхон відбувся чемпіонат світу зі скелелазіння, де Болдирєв встановий новий світовий рекорд.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 15 травня 1992 в місті Донецьк, Україна. Малого Даниїла виховувала мати, дідусь і бабуся. Мати — Майстер спорту з художньої гімнастики, тому хлопець ще з раннього віку почав займатися спортом. В три роки почав займатися спортом — спершу гімнастикою, а в п'ять почав практикувати плавання. В кожній секції, яку б не відвідав молодий чемпіон тренери відзначали його таланти і наполегливість. Частенько, коли хлопця випускали погуляти на вулицю, малий Даниїл багато бігав і стрибав, тому на здоров'я не скаржився. До десяти років професійно займався плаванням, практикував боротьбу і кікбоксинг, ну звісно захоплення ледь не кожного малого хлопця у всьому світу — футбол. Як стверджує сам спортсмен, він і зараз може показати майстерність і навіть іноді грає за місцеву команду. У віці восьми років вирішувалось спортивне майбутнє хлопця — він вперше спробував себе як скелелаза, так як мати працювала в місці, де був обладнаний спеціальний скалодром. І навіть не дивлячись на те, що багато хто пророкував хлопцю велике майбутнє у легкій атлетиці і футболі, основним видом спорту чемпіон обрав саме скелелазіння.

Кар'єра скелелаза[ред. | ред. код]

Скелелазінням Даниїл почав займатись у віці восьми років. Під пильним наглядом Заслуженого тренера України Ганни Михайлівни Філенко (яка тренує спортсмена і зараз) хлопець цілеспрямовано і наполегливо займався. У 2011 році Болдирєв уперше в історії українського скелелазіння завоював 2 і 3 місця на чемпіонаті світу, а також став абсолютним чемпіоном світу серед юніорів. У 2012 році став першою у світі людиною, яка змогла видертися на спеціалізовану стінку для скелелазіння за 5,93 секунди. Згодом, в тому ж 2012 виборов золото на Кубку світу в Італії і встановив новий світовий рекорд — 5,75 секунди. Трохи згодом він завоював 2 місце в Кубку світу у Китаї та 1 місце у фіналі Кубка світу в Кореї. У 2013 році посів 4 місце на IX Всесвітніх іграх (м. Калі, Колумбія), 3 місце на Чемпіонаті Європи (Франція).

У 2014 році в іспанському місті Хіхон, де відбувався Чемпіонат світу зі скелелазіння, він втретє встановив новий світовий рекорд — 5,60 секунди, на 13 мілісекунд обігнавши чеського спортсмена Лібора Хрозо.

У 2014 році оформив унікальний для скелелазіння хет-трик: він став чемпіоном світу, переможцем Кубка світу та автором світового рекорду.

Досягнення[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]