Болонє (Перемишль)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Болонє)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Село
Болонє
пол. Błonie
Церква Різдва Пресвятої Богородиці

Координати 49°47′02″ пн. ш. 22°47′27″ сх. д.H G O

Країна Польща
Воєводство Підкарпатське
Місто Перемишль
Місто Перемишль
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+1
Телефонний код (+48) 16
Автомобільний код RPR
Болонє. Карта розташування: Польща
Болонє
Болонє
Болонє (Польща)
Мапа

Болонє (пол. Błonie) — частина міста Перемишль в Підкарпатському воєводстві, у Польщі, у межах етнічної української території Надсяння. Раніше було приміським селом.

Історія[ред. | ред. код]

У 1831 році в селі проживало 300 греко-католиків[1]

У 1880 р. село підпорядковувалось місту Перемишль Перемишльського повіту Королівства Галичини та Володимирії Австро-Угорської імперії.

Після Другої світової війни українців добровільно-примусово виселяли в СРСР. Решту українців у 1947 р. в ході етнічної чистки під час проведення Операції «Вісла» було депортовано на понімецькі землі у західній та північній частині польської держави.

Церква[ред. | ред. код]

В Болоні до виселення українців знаходилась філіальна мурована церква Різдва Пресвятої Богородиці, зведена в 1873 р. на місці давнішої дерев’яної церкви (збудованої до 1830 року), належала до греко-католицької парохії в Перемишлі Перемиського деканату Перемишльської єпархії. Поряд знаходиться дзвіниця 1880 р. та будинок братства святого Миколая зламу XIX і XX ст. У 2009 р. церква передана капеланській службі Польської православної церкви Війська польського.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]