Боратинка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
1 Солід пол. Solidus
Річ Посполита
Монетний двір

TLB (Тіто Лівіо Бураттіні)

GFH (Георг Фрідріх Горн)
Номінал 1 польський чи литовський солід
Маса 1.04 – 1.35 г
Метал мідь
Роки карбування 1659 — 1668
Аверс
Аверс
Опис портрет Яна ІІ Казимира, надпис лат. "IOAN CAS. REX" (Ян Казимир король), під портретом ініціали орендатора монетного двору: «T.L.B.» (Тіто Лівіо Бураттіні) або «G.F.H.» (Георг Фрідріх Горн)
Реверс
Реверс
Опис

надпис лат. "SOLID REGN POLON" (солід Королівства Польща), рік та герб Королівства Польського у складі Речі Посполитої (коронований білий орел зі щитом на грудях) або

надпис лат. "SOLID MAG DVC LIT" (солід Великого князівства Литовського), рік та герб Великого князівства Литовського

Боратинка (пол. Boratinka) — назва мідних розмінних монет шелягів (чи солідів) Речі Посполитої. Карбували в 1659—1668 роках в монетних дворах Польщі і Великого князівства Литовського.

Це кредитна монета Речі Посполитої, реальна вартість якої становила лише близько 15 % номінальної. Її випуск був обумовлений важким становищем, в яке потрапила країна в роки війни зі Швецією і Росією, і нагальною потребою розплатитися з найманими військами.

Назва походить автора проекту з випуску легких мідних шелягів — Тіто Лівіо Бураттіні.

Історія[ред. | ред. код]

У 1658 році польський науковець італійського походження Тіто Лівіо Бураттіні взяв в оренду державний монетний двір і протягом десятиліття за згодою Сейму карбував мідні соліди (шеляги) за курсом білонного соліда, тобто прирівняні до 1/3 срібного гроша, але мали набагато меншу реальну вартість: фунт міді (2 гривні) коштував 15 грошів, або 45 солідів, але з нього карбували 300 солідів). З цих 300 монет 171 штука входила в казну, 45 — на оплату сировини, а 84 — на виробничі витрати, платня монетникам і в дохід орендаря монетного двору.

Нові соліди важили близько 1,35 г і мали діаметр 16 мм. Вважають, що на зовнішній вигляд соліда значний вплив мала шотландська монета в 2 пенні («Торнер»), яка з'явилася на ринку Речі Посполитої в 40-і роки XVII століття разом з емігрантами-шотландцями.

Початкова планована сума — 1 млн злотих польських[1] для всієї Речі Посполитої — у 1666 році склала 10 млн, не враховуючи значної кількості фальшу (так званих «клепачів» — внутрішніх, закордонних). Тому реальний курс впав значно нижче примусового:

  • за дукат давали спочатку 6,5 зл. п. срібними грошами; боратинками — 9 зл. п., на початку 18 ст. — 18 зл. п. (або тинфами)
  • за талер — 3,5 зл. п. срібними грошами; боратинками — 5 зл. п., на початку 18 ст. — 8 зл. п. (або тинфами)

Разом з тинфами призвели до подальшого розладу грошової системи Речі Посполитої. По вартості їм дорівнювали сучавські підробки.[2]

У 1653-1655 рр. боратинки карбував відроджений на короткий час Львівський монетний двір.

Характеристика[ред. | ред. код]

Вага — близько 1,35 г, Номінальна вартість: 3 боратинки = 1 срібний грош, або 90 шт. = 1 злотий польський.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. надалі зл. п.
  2. Нумізматичний словник… — С. 119. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

  • Нумізматичний словник / автор-укладач Зварич В. В. — Львів : Видавництво при ЛДУ / об'єднання «Вища школа», 1975. — 156 с.: 292 іл. — С. 24—25. (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]