Борецький Ісаак Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борецький Ісаак Андрійович
Народився не пізніше 1400
Помер не раніше 1456
Посада посадник у Новгородіd
У шлюбі з Борецька Марфа
Діти Дмитро Ісаакович Борецький

Ісаак Андрійович Борецький (до 1400 — після 1456) — новгородський посадник у 1426 році, чоловік Марфи Борецької та батько новгородського посадника Дмитра Борецького.

Життєпис[ред. | ред. код]

Своє родове прізвисько Ісаак отримав від волості Борок (згодом — Борецька волость Архангельської губернії), якою він, найімовірніше володів і з якої власне й розпочав свою діяльність. У 1417 році Ісаак Борецький відбив волость у біглих новгородців, в'ятчан та устюжан.

Дата, коли саме Ісаак став новгородським посадником достаменно невідома. У 1426 році він вже згадується на цій посаді разом з Григорієм Кириловичем Посахном. Вони уклали з великим князем литовським Вітовтом мирний договір з контрибуцією у більш ніж 10 000 рублів на користь Великого князівства Литовського.

Коли Дмитро Шемяка втік до Новгорода і мешкав у місті (1452—1453 роки) Ісаак Борецький їздив до Москви та вимагав від Василя II визволити полонених, захоплених під час боротьби з Шемякою. За підсумками цього візиту відомий лист митрополита Московського Йони новгородському архієпископу Євфімию II. Митрополит просив архієпископа схилити Шемяку до миру з великим князем Московським, повідомляв про звільнення полонених без викупу та вимагав відправити з Новгороду послів для остаточного укладання миру.

Остання згадка імені Ісаака Борецького в літописах датується 1456 роком, коли великий князь Московський Василь ІІ звернувся до новгородських намісників з грамотою з вимогою задовільнити претензії княжих селян, у яких приказчики бояр Михайла Тучі та Ісаака Борецького забрали забрали 700 білячих шкур та Північній Двині.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина: Марфа Борецька

Діти:

  • старший син — Дмитро (також новогородський посадник (у 1471 році), після Шелонської битви страчений московитами);
  • молодший син — Федір1476 році заарештований московитами, відправлений у заслання до Мурома, де помер того ж року);
  • дочка — Ксенія, наречена Мирослава, вождя повсталих новгородців.

Онук:

Література[ред. | ред. код]