Боровик бронзовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боровик бронзовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Гриби (Fungi)
Підцарство: Вищі гриби (Dikarya)
Відділ: Базидіомікотові гриби (Basidiomycota)
Клас: Агарикоміцети (Agaricomycetes)
Порядок: Болетальні (Boletales)
Родина: Болетові (Boletaceae)
Рід: Болетус (Boletus)
Вид: Боровик бронзовий
Boletus aereus
Bull. (1789)
Посилання
Вікісховище: Category:Boletus aereus
Віківиди: Boletus aereus
EOL: 1030031
NCBI: 182626
MB: 159051
IF: 159051

Боровик бронзовий, боровик темно-каштановий (Boletus aereus) — вид базидіомікотових грибів родини болетові (Boletaceae). Гриб занесений у Червону книгу України.

Поширення[ред. | ред. код]

Гриб росте у листяних лісах (дубових, грабових або букових). Поширений у Західній та Південній Європі. В Україні зустрічається в Тернопільській і Хмельницькій області та у Прикарпатті.

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Шапинка 5–20 см у діаметрі, напівокругла, з віком опукла, подушкоподібна, бронзова з оливковим відтінком, шоколаднокоричне-ва, до чорно-коричневої, гладенька, з часом ямчаста, інколи зморщена, оксамитова, ніжноволокниста, суха, дещо ослизнюється при зволоженні, спочатку з покривленим, пізніше майже рівним краєм. Трубочки білі, згодом зеленкувато-жовті, з золотисто-бурим відтінком. Пори заокруглені, дрібні, до 1 мм у діаметрі у зрілих плодових тіл, білуваті, пізніше кремові, до оливково-жовтих, з буруватим відтінком, не синіють. Трубочки до 2 см завдовжки. Спори 11–17×4–9 мкм, вузько-еліпсоїдні, веретеноподібні, гладенькі, тонкостінні, жовтувато-бурі, з однією чи декількома краплинами олії. Споровий порошок тьмянооливково-зелений. Ніжка 5–13×2– 4 см, спочатку майже бульбо- чи бочкоподібна, з віком циліндрична, іноді булавоподібна, міцна, виповнена, темно-бура (світліша від шапинки), сітчаста (у верхній частині сітка біла, біля основи бура), при зрізуванні її м'якуш дещо темніє. М'якуш білий, при пошкодженні його колір не змінюється, дуже щільний і твердий у молодих плодових тіл, м'якшає при дозріванні, з грибним запахом, приємним смаком. Плодові тіла з'являються в червні–жовтні. Мікоризоутворювач. Цінний їстівний гриб.

Використання[ред. | ред. код]

Хороший їстівний гриб, інтенсивно збирається в Італії та Іспанії, продається в магазинах Європи в свіжому, замороженому та сухому вигляді. За свої якості цінується гурманами більше, ніж Boletus edulis.

Охорона[ред. | ред. код]

Вид ніде не зустрічається часто. Занесений у Червоні книги Норвегії, Данії, України, Чорногорії та охороняється у Молдові.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Васильков Б. П. Систематическое описание видов и форм белого гриба. — Л. : «Наука», 1966.
  • Грибы: Справочник / Пер. с итал. Ф. Двин. — М. : «Астрель», «АСТ», 2001. — С. 204. — ISBN 5-17-009961-4.
  • Справочник-определитель: Грибы. — 2002.
  • Сержанина Г. И. Шляпочные грибы Белоруссии. — Минск : Наука и техника, 1984.