Борода у стилі ван Дейк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борода у стилі ван Дейк

Борода у стилі ван Дейк (англ. van Dyck) — один з видів бороди. Названий на честь фламандського живописця 17-го століття Антоніса ван Дейка. Основа цієї бороди — начисто поголені щоки, не надто пишні вуса і цапина борідка. Звісно існує безліч варіацій, як наприклад закрутка вусів або цапина борідка заплетена у кіску.

Цей стиль бороди був популярний в Європі в 17 столітті. Але фактично зник під час Реставрації. Тоді на зміну бороді ван Дейка прийшов французький стиль і перуки. Однак не дивлячись на зміни все ще залишалися чоловіки які носили такі бороди, дотримуючись обітниці, знаної як «обітниця бороді». Цей стиль бороди знову набув популярності в США в 19 столітті. Тоді оглядач газети Хроніки Чикаго Едіт Таппер засудила цей стиль. Вона заявила що цапина борідка характеризує чоловіка як егоїста і пихатого як павич. Іноді цей тип бороди називають Чарлі, на честь Короля Англії Карла I, якого ван Дейк зобразив з такою борідкою.

В історії[ред. | ред. код]

Як вже зазначалось, ван Дейк не тільки сам носив таку бороду а й зображував її на своїх малюнках. Прикладом цього є портрет Карла I. Вождь червоної революції Володимир Ленін також носив бороду у стилі ван Дейк. Цей стиль був відроджений в 19 столітті. Тоді бороду ван Дейка носив Джордж Армстронг Кастер і актор Монті Вуллі. Чоловік зображений на логотипі KFC також носить такий стиль бороди.

Приклади[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]