Бої за Миколаїв

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бої за Миколаїв
Південний театр воєнних дій російсько-української війни
2022 Russian invasion of Ukraine.svg

Мапа бойових дій в Миколаївській області станом на 19.04.2024
Координати: 47°25′48″ пн. ш. 31°48′00″ сх. д. / 47.43000000002777483° пн. ш. 31.8000000000277793787972769° сх. д. / 47.43000000002777483; 31.8000000000277793787972769
Дата: 24 лютого  — 10 листопада 2022
(8 місяців, 2 тижні та 3 дні)
Місце: Миколаїв, Миколаївська область, Україна
Результат: Перемога України. Відступ російських військ з правого берега Дніпра у Миколаївській та Херсонській областях.
Сторони
Росія Росія Україна Україна
Командувачі
Володимир Путін
Валерій Герасимов
Валерій Залужний
Сергій Шаптала

Дмитро Марченко

Денис Монастирський

Військові формування
 Збройні сили РФ Збройні сили України

Територіальна оборона

 МВС

Бої за Миколаїв — бої, що тривали з 24 лютого до 10 листопада 2022 року в Миколаєві та його околицях у ході російського вторгнення в Україну.

Перебіг подій[ред. | ред. код]

Лютий[ред. | ред. код]

24 лютого[ред. | ред. код]

Російські окупаційні війська почали повномасштабний наступ на територію України. О 4:58 російська артилерія та авіація почали обстрілювати Кульбакінський аеропорт та порт «Очаків». Завдяки перехопленій інформації ГУР МО щодо бомбардування аеродрому 299-та бригада та 10-та бригада встигла підняти всю авіацію в повітря до початку авіанальоту, завдяки чому не зазнала жодних втрат.

3 березня ЗМІ почали поширювати інформацію, що фрегат ВМСУ «Гетьман Сагайдачний», що стояв на ремонті в Миколаєві, був затоплений 24 лютого, щоб запобігти захопленню його російськими військами, адже він був не боєздатним[1].

26 лютого[ред. | ред. код]

У ніч проти 26 лютого на приморському напрямку в районі села Коблево механізовані підрозділи 28-ї окремої механізованої бригади знищили катер та до 20 осіб особового складу ДРГ противника. Також ВМСУ замінували десантно-доступні ділянки на узбережжі.

У Миколаєві 5 військових гелікоптерів РФ висадили десант на території покинутої пожежної станції біля НУК ім. адм. Макарова. Зав'язався бій з 79-ю бригадою та підрозділами Національної Гвардії України, внаслідок чого всі російські десантники були знешкоджені, а 2 гелікоптери підбиті. У той же день російські танки в'їхали в місто зі стріляниною. Після бою з бійцями ТрО та ЗСУ окупаційні війська почали тікати з міста в сторону Херсона[2].

27 лютого[ред. | ред. код]

Російські війська активно почали використовувати ДРГ. ТрО цілодобово патрулювала місто разом з поліцією, але час від часу зав'язувався бій з бійцями ДРГ. Наряд Національної гвардії спільно з міським комісаром зупинили фури з маркуванням мережі АТБ. Під час огляду в них були виявлені військові окупантів. Почався бій, внаслідок якого російські військові були знешкоджені.

Миколаїв став першим містом, де крадіїв почали прив'язувати до стовпів. Так, 27 лютого директор магазину «33²М» подзвонив Кіму, голові Миколаївської ОВА та попросив допомогти, адже «випадковим чином» мародер прив'язав сам себе до стовпа[3].

Березень[ред. | ред. код]

1 березня[ред. | ред. код]

З першого дня весни окупанти колонами почали оточувати міста Миколаїв та Херсон. Миколаївський глиноземний завод тимчасово припинив свою роботу через неможливість відвантаження готової продукції[4]. Російські війська на Миколаївщині масово кидали свою техніку. Зафіксовані випадки її спалення особовим складом[5]. Того ж дня окупанти почали рух у бік Снігурівки, Висунська й Березнегуватого.

Російські окупаційні сили, що спробували ввійти в Миколаїв[6], отримавши потужний опір, почали тікати з Миколаєва в напрямі Баштанки, як результат були знищені ЗСУ. ТрО Баштанки їх переслідувала в полях, після чого загарбники втекли в бік Нового Бугу — але це їм не допомогло, адже ЗСУ обстріляли і спалили решту колони — кілька десятків одиниць бронетехніки.[7]

В Баштанці та Снігурівці поблизу Миколаєва місцеві жителі перегородили техніку, взявши російських окупантів у полон[8].

2 березня[ред. | ред. код]

Вночі відбулася перша наступальна операція, коли ЗСУ вдарило по окупантах в районі Чорнобаївки та в Єланецькому напрямі. Перелякані бійці спецзагону РФ почали кидати техніку та бігти хто куди. Як результат, місцеві схопили в полон більшість військових, а незгорілу техніку спецзагону захопили[9].

Вранці окупаційні сили спробували увійти в місто. В районі села Баловне без успіхів висадився російський десант з 4 гелікоптерів.

Російський танк, підірваний разом із мостом у Калинівці 2 березня

Біля села Калинівка ворог намагався пройти до Миколаєва, але українська артилерія розбила міст, і частина колони відступила до Херсона[10]. В аеропорту теж висадився — зустрічним вогнем притиснений до землі.[11]

З початку боїв за Миколаїв місцеві почали знімати дорожні знаки, тому російські спецпризначенці часто губились і в результаті бралися у полон місцевими мешканцями[12].

У селі Калинівка ТрО відібрала два джипи «Тигр» у російських спецпризначенців. Четверо бійців 10-го батальйону спецпризначення РФ також затримали і вивезені на допит[13].

Тим часом у місто Вознесенськ почала входити російська техніка, а місто почала обстрілювати важка російська артилерія, внаслідок чого був зруйнований Вознесенський міст. Увесь день були тяжкі бої. ЗСУ підірвали другий міст в місті. Таким чином, вуличні бої завершилися. У місті не працювало водопостачання, газо- та електропостачання[14].

Приблизно о 17:25 війська Російської Федерації обстріляли суховантаж Banglar Samriddhi під прапором Бангладешу, що перебував на стоянці в порту «Ольвія» в Миколаєві[15], внаслідок чого загинув громадянин Бангладешу[16].

Станом на вечір тривали бої у Вознесенську[8].

3 березня[ред. | ред. код]

Близько о 7:30 російські окупанти завдали ракетних ударів по селу Генівка[17]. У Вознесенську близько 30 військових РФ перевдягнулися в цивільне, і намагалися таким чином пройти до міста[18]. Тим часом біля Снігурівки знову почалися бої[19].

Протягом двох днів українська артилерія обстрілювали аеродром у Куйбишево. Знищено 245 одиниць техніки та близько 30 гелікоптерів[20]. О 14:25 було повідомлено про переміщення військової техніки окупантів: через Чорнобаївку та Лимани, а також з боку Снігурівки до Миколаєва, не доходячи до Баштанки через Снігурівку в бік Нової Одеси[8]. В боях за Миколаївський аеропорт за 2 доби ліквідовано 245 одиниць російської військової техніки[21].

Командування повітряних сил України повідомили, що льотчика 299-ї бригади після катапультування взяли у полон, де його під тиском і загрозою розправи вмовили дати пропагандистське інтерв'ю про «дружбу з Росією, українських націоналістів і ЄС і НАТО, куди Україні не слід вступати»[22].

4 березня[ред. | ред. код]

Приблизно о 10:30 ворог почав контрнаступ на місто зі сторони МГЗ[23], зайшовши до Корабельного району, де зав'язався бій з 123-ю бригадою ТрО[24]. Одночасно точилися бої під Баштанкою. Під час відступу ворог затримався в одній зі шкіл, де розстріляв директора школи. Це була перша втрата серед цивільного населення в місті[25]. У Миколаєві було розведено мости на невизначений термін[26].

Згодом окупанти припинили обстріли околиці Миколаєва та покинули Кульбакінський аеропорт, проте вирушили в бік Миколаївського авіаремонтного підприємства «НАРП» для передислокації[27]. Жертв з української сторони не було[28].

5 березня[ред. | ред. код]

У Миколаївській області українські захисники збили три ворожі вертольоти[29]. В пообідню пору українські сили завдали потужного удару по російських військах біля окупованого Херсона[30]. В небі над Очаковом було збито російський Су-25, пілотів взяли в полон[31][32][33].

Окупанти повністю покинули місто та аеропорт, відступивши у бік міста Херсону, с. Шевченка, м. Снігурівки та селища Луч. У місті жодної ворожої техніки немає[34].

6 березня[ред. | ред. код]

6 березня російські окупанти здійснили авіаудар по селищу Радісний Сад; є загиблі.[35] Під Миколаєвом українські силовики розгромили БТГ окупантів. Більшість її особового складу — колишні українські військові, які у 2014 році зрадили Україну і перейшли на бік РФ у Криму[36]. В обідню пору росіяни здійснюють ще одну атаку з боку Кульбакіного[37].

7 березня[ред. | ред. код]

7 березня війська вторгнення здійснили спробу захопити аеропорт Миколаєва. Однак вже до 15:00 захисники міста вибили нападників з аеропорту. Після відбиття нападу українські війська намагаються знешкодити сили окупантів[38]. Було відбито 2 атаки окупантів. Внаслідок ранкового ракетного удару зазнала втрат 79-та окрема десантно-штурмова бригада — ракета «Калібр» влучила в казарму, де спали солдати. Восьмеро загиблих, восьмеро зникли безвісти, 19 поранених.[39]

8 березня[ред. | ред. код]

Снаряд у місті, 9 березня

На Миколаївщині українські військові збили ще один гелікоптер російських окупантів. На трасі Н-14 росіяни розстріляли мікроавтобус із символікою Червоного хреста, в якому їхали виховательки дитячого будинку. ДСНС працювала над розмінуванням житлових секторів міста[40].

11 березня[ред. | ред. код]

Українські захисники «Байрактаром» відбили ворожу колону у Баштанському районі в ніч з 10 на 11 березня[41]. У Миколаєві ніч проти 11 березня минула без обстрілів. Російські війська йдуть у зворотному напрямку[42]. Під селом Гур'ївка (на північ від Миколаєва) українські захисники вибивають ворожі війська, тривають бої[43]. О 19:50 увімкнули сирени, й через кілька хвилин вороги почали обстрілювати місто[44].

12 березня[ред. | ред. код]

Російські війська в ніч проти суботи, 12 березня, знову обстрілювали Миколаїв. Ворожі снаряди потрапили до лікарень, інтернатів та котелень[45]. У Баштанському районі Миколаївської області українські сили оборони затиснули російських окупантів у кільце. Українські військові знищили понтонну переправу і затиснули окупантів між двома трасами без можливості рухатися. Водночас по позиціях росіян працює українська артилерія[46].

13 березня[ред. | ред. код]

Школа в селі Зелений Гай після авіаудару 13 березня

Збройні сили України змогли перейти у контрнаступ проти російських окупантів у південній частині Миколаївській області.[47]

О 07:40 російські військові здійснили авіаудар по школі села Зелений Гай. Будівлю зруйновано, на завалах сталося загоряння. 22 пожежники ліквідували полум'я на площі 150 м2. 7 людей загинули й ще 3 отримали поранення.[48][49]

Зовнішні відеофайли
Перші кроки до відбудови Миколаєва • Ukraїner на YouTube // 29.01.2024

14 березня[ред. | ред. код]

О 6 ранку ворог обстріляв Снігурівку, загинула одна людина, пошкоджено 5 житлових будинків[50]. Надалі російські окупанти обстріляли селище Первомайське[51].

Трасу від Миколаєва до Нової Одеси було повністю звільнено українськими військовими. Безпечний проїзд для людей забезпечено[52]. Російські окупанти надіслали меру Миколаєва Олександру Сєнкевичу пропозицію здати місто, на що отримали відмову[53].

Загалом на Миколаївщині за добу через обстріли населених пунктів російськими військами поранено 80 людей, 2 з яких діти.[54]

15 березня[ред. | ред. код]

Вранці група українських солдатів під Миколаєвом захопила позиції російської артилерії.[55] Захоплено другу батарею гаубиць Д-30 російських десантників, все кинули разом з боєприпасами[56]. В цілому в Миколаївській області ворог намагається закріпитися в районах населених пунктів Томина Балка, Надеждівка, Киселівка, Первомайське, Михайло-Ларине, Піски, Добре і Снігурівка.[57]

16 березня[ред. | ред. код]

Біля Миколаєва ЗСУ знищили російський бойовий вертоліт Ка-52. Екіпаж не встиг випустити ракети[58].

17 березня[ред. | ред. код]

Як повідомили в Головному управлінні ДСНС в Миколаївській області, 17 березня відпрацювали 43 повідомлення про снаряди, що не розірвалися, і їх небезпечні уламки в Інгульському районі Миколаєва і в Балабанівці[59]. У Миколаївській області 17 березня бійцями ЗСУ було захоплено ворожий комплекс РЕБ. Це станція радіоелектронної розвідки «Торн-МДМ», яка змонтована на шасі вантажівки КАМАЗ-4310 (6х6) з кузовом-фургоном[60].

18 березня[ред. | ред. код]

Вранці 18 березня військові РФ нанесли авіаудар по місту. У мікрорайоні Кульбакине у Корабельному районі Миколаєва українськими воїнами-десантниками було розбито та знищено один із підрозділів 247-го гвардійського десантно-штурмового Кавказького козачого полку ПДВ ЗС Російської Федерації[61].

19 березня[ред. | ред. код]

Російські війська продовжували марні спроби захопити Миколаїв. Ввечері 19 березня вони знову обстріляли житлові квартали, де немає ані військових об'єктів, ані «секретних лабораторій»[62]. Постраждав мікрорайон Казарського.

Російські військовослужбовці зі Снігурівки намагалися висунутися в бік Березнегуватого, але їм дали бій українські військовослужбовці. Ворог зі значними втратами почав хаотично відступати у бік Херсона. Також сьогодні були звільнені населені пункти Засілля, Білозірка[63].

Російські війська відступили від Миколаєва у напрямку Херсона. Проте росіяни продовжують обстрілювати житлові квартали міста з дистанції 50—70 кілометрів.[64]

20 березня[ред. | ред. код]

Обстріли міста продовжилися, було захоплено найновішу командно-штабну машину Р-149МА1 армії РФ, яка містить повні дані щодо позицій та сил ворога. Ця машина є елементом автоматизованої системи управління військами РФ відомої як «Созвездие»[65].

21 березня[ред. | ред. код]

Готель «Інгул» після бомбардування

Авіабомбардування Миколаєва російською армією. Частково зруйновані готель «Інгул» та психіатрична лікарня. Від влучання в автозаправку загинули кілька людей і почалася пожежа[66]. Спільне розслідування слідчими Національної Поліції України, Миколаївської міської прокуратури, представників неурядової організації Truth Hounds виявили ознаки воєнного злочину в цій атаці. Імовірно, Су-34 російського 559-о бомбардувального полку намагався уразити бомбами вільного падіння ФАБ-250 та/або ФАБ-500 Миколаївський судноремонтний завод, але скинув їх на місто[67][68].

ППО знищив російську крилату ракету, яка летіла в напрямку Кропивницького[69]. На території Костянтинівської ОТГ російські окупанти намагалися побудувати переправу через ріку, проте ЗСУ одним точним ударом разгромили позицію ворога[70]. Українська авіація вдарила по стоянці батальйонної тактичної групи зі складу 7-ї військової бази ЗС РФ поблизу сіл Піски і Костянтинівка Миколаївської області[71].

Українські військові захопили спецтехніку і артилерію. До рук військових потрапив іменний список взводу вогневої підтримки 3-ї мотострілецької роти 1-го мотострілецького батальйону (гірської). Також російські військові втратили самохідну реактивну установку для розмінування УР-77 «Метеорит». Захоплена неушкодженою 152-мм дивізійна самохідна гаубиця 2С19 «Мста-С» армії Росії. Знищені бронетранспортери МТ-ЛБ і БТР-80. У танку російської модифікації Т-72Б3 стався вибух боєкомплекту і башту відірвало від корпусу[72].

22 березня[ред. | ред. код]

Російські окупанти продовжили обстріл Миколаєва, в результаті чого зруйновані й пошкоджені будівлі готелів, лікарень, автозаправної станції та інших об'єктів. Оперативна ситуація в регіоні складна і контролюється правоохоронними органами.[73] Також російські військові обстріляли морський порт у місті, пошкодивши інфраструктуру[74].

23 березня[ред. | ред. код]

Залишки касетної бойової частини керованого реактивного снаряду 9М544 для системи 9К515 «Торнадо-С», Миколаїв, березень 2022 року

На Миколаївщині українські захисники збили крилату ракету, запущену російськими окупантами[75].

24 березня[ред. | ред. код]

На межі Херсонської та Миколаївської областей точаться запеклі бої. Внаслідок боїв Збройні сили України збили літак та крилату ракету[76].

За спротив російській агресії 24 березня 2022 року президент Володимир Зеленський надав Миколаєву звання міста-героя[77].

25 березня[ред. | ред. код]

Російські окупанти продовжують атакувати населені пункти в Миколаївській області ракетами та артилерією. Під ударом опиняються окремі райони Миколаєва, села і міста Баштанського району, населені пункти на кордоні Миколаївської та Херсонської областей. Через обстріли країни-агресорки зруйновано школу в Снігурівці.

Українські військові захопили чотири бронетранспортери, один танк, пошкодили один літак, знищили п'ять одиниць автомобільної техніки, дві бойові машини, один танк та один бронетранспортер[78].

26 березня[ред. | ред. код]

На Південнобузькому напрямку, біля Миколаєва, противник проводив інженерне обладнання позицій та намагався поповнити свої запаси. Російська артилерія обстрілювала окремі підрозділи ЗСУ[79].

27 березня[ред. | ред. код]

Збройні сили України здобули в бою із окупантами на Миколаївщині черговий трофей — самохідну артилерійську установку «Мста-С». Її транспортували до однієї з військових частин[80]. У Снігурівці досі точаться бої, російські війська відійшли на околиці міста, проте ЗСУ продовжує оборону[81].

29 березня[ред. | ред. код]

Будівля облдержадміністрації після ракетного удару 29 березня

Вранці близько 08:45 крилата ракета російських військ потрапила в будівлю Миколаївської облдержадміністрації і зруйнувала центральну секцію з першого по дев'ятий поверхи без подальшого загоряння[82][83][84].

За словами голови миколаївської ОДА Віталія Кіма, врятуватися змогли від 50 до 100 осіб. Станом на вечір 29-го числа під уламками виявлено 12 загиблих. Ще 33 особи отримали поранення. 18 осіб дістали з-під завалів живими[85]. Двоє поранених згодом померли в лікарні[86].

Розбирання завалів і пошук тіл загиблих тривали майже тиждень[87]. 5 квітня Миколаївська ОДА опублікувала список загиблих, який містить 37 осіб[88]. Серед загиблих — секретар голови ОДА та очільниця Миколаївського обласного національно-культурного товариства білорусів «Голос Батьківщини»[89].

ЗСУ знищили колону техніки окупантів, яка рухалася у бік Миколаєва, повідомив глава Одеської ОВА Сергій Братчук у Telegram[90].

Квітень[ред. | ред. код]

2 квітня[ред. | ред. код]

2 квітня російські окупанти обстріляли село Лимани на Миколаївщині, є поранені [91]. Під обстріли щоденно потрапляє і селище Луч біля Миколаєва, де ніколи не було військових об'єктів, повідомляють у Службі зв'язків з громадськістю Оперативного командування «Південь»[92].

На Миколаївщини українські морпіхи поповнили свій арсенал трофейною технікою. Вони відбили в окупантів танк. У танку загарбники поскладали купу награбованого в українців майна[93].

Станом на 2 квітня від початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України у Миколаївській області збройні сили РФ частково пошкодили або знищили 1 756 об'єктів, серед яких житлові будинки, лікарні, школи, підприємства тощо. Згідно з інформацією ОВА, російські військові пошкодили або знищили 1 304 об'єкти житлового фонду, 12 медичних закладів, 79 навчальних закладів, 24 заклади культури, 17 об'єктів промислового підприємництва, 74 об'єкти газопостачання, 164 об'єкти електропостачання, шість об'єктів теплопостачання, 69 інших невійськових об'єктів[94].

4 квітня[ред. | ред. код]

4 квітня війська Росії обстріляли в Миколаєві житлові будинки, міську та обласну лікарні, Центр профілактики хвороб, Будинок дитини, 11 дитячих садків, 12 шкіл, одне ПТУ, дві філії закладів позашкільної освіти[95].

Цього дня результаті обстрілів з боку російських окупантів у Миколаєві загинули 11 мирних жителів, серед яких одна дитина, ще 61 особа отримала поранення. Про це повідомив голова Миколаївської ОВ Віталій Кім. Мер міста Олександр Сєнкевич заявив, що Миколаїв був обстріляний касетними снарядами[96] (за даними ОГПУ загинуло 12, поранено 41 осіб, зокрема четверо дітей)[97].

Частина касетних бойових елементів була розкидана над житловими районами міста, на зупинку громадського транспорту[98].

Російська армія другий день поспіль атакує ракетами Очаків. Про це повідомив віце-мер Олексій Васьков[99].

В селі Костянтинівка крилатою ракетою Х-59 було завдано удару по тамтешньому елеватору, почалась пожежа на площі 1600 м², яку вдалось загасити[100][101].

5 квітня[ред. | ред. код]

Росіяни обстріляли село Лупареве на Миколаївщині, загинуло 2 людини, 1 поранена. Всього протягом доби на Миколаївщині від обстрілів росіян отримали поранення 55 людей[102].

8 квітня[ред. | ред. код]

До цього дня на Миколаївщині пошкоджено 2391 цивільний об'єкт. З них 1774 — це об'єкти житлового фонду[103]. Пошкоджено 23 медичні та 124 навчальні заклади, 43 об'єкти культури, 18 промислових підприємств тощо[103]. Крім того, постраждало майже 300 об'єктів газо-, електро-, водо-, теплопостачання[103].

9 квітня[ред. | ред. код]

Росіяни здійснили 7 ракетних ударів по області, постраждалих нема[104].

10 квітня[ред. | ред. код]

Зенітний ракетний підрозділ ПС ЗСУ збив російський винищувач-бомбардувальник Су-34, що мав атакувати Миколаїв. На Миколаївському напрямку росіяни намагалися покращити становище, але ЗСУ знищував їх із ресурсами і відтісняв із позицій[105].

12 квітня[ред. | ред. код]

Ремонт водогону, що постачав воду в Миколаїв (листопад 2022)

Російські війська підірвали водогін, яким до Миколаєва йшла дніпровська вода. Водопостачання було налагоджене лише 6 травня за допомогою води з Бузького лиману, але вона солона, має гіршу якість, непридатна для готування їжі й руйнує труби[106]. Відтоді питну воду в місті беруть зі свердловин[107]. За даними розслідування BBC, водогін було зруйновано навмисне. Ремонтну бригаду російська армія до водогону не допустила[108], і ремонт став можливим лише після звільнення території[109].

17 квітня[ред. | ред. код]

По Очакову було відкрито вогонь системами залпового вогню БМ-27 «Ураган» касетними снарядами. Зафіксовано влучання в житлові квартали, жертв серед місцевого населення немає[110].

21 квітня[ред. | ред. код]

Росіяни намагалися приблизитися до Миколаєва на Південнобузькому напрямку[111], продовживши обстрілювати місто[112].

Травень[ред. | ред. код]

Бібліотека після обстрілу 7 травня

7 травня[ред. | ред. код]

Від російського обстрілу постраждала бібліотека в житловому будинку в Корабельному районі[113].

17 травня[ред. | ред. код]

СБУ знешкодила агентурну мережу РФ з п'яти місцевих жителів, які допомагали диверсантам зайти до міста[114].

Червень[ред. | ред. код]

4 червня[ред. | ред. код]

Ракетним ударом по Миколаєву знищений другий за величиною зерновий термінал України разом із зерном[115][116].

7 червня[ред. | ред. код]

Станом на 7 червня внаслідок обстрілів у місті загинуло 108 людей, у тому числі дитина. Пошкоджено близько 400 багатоповерхових будинків і близько 800 приватних; близько 60 приватних будинків знищено цілком[115].

13 червня[ред. | ред. код]

Неподалік Миколаєва збитий російський розвідувальний БПЛА типу «Птеро». За допомогою цього безпілотника військові Росії намагалися вести повітряну розвідку з метою зриву контрнаступальних атак українських сил[117].

Наслідки обстрілу 17 червня

17 червня[ред. | ред. код]

Вранці черговим російським обстрілом було пошкоджено 21 багатоквартирний будинок та 3 приватні будинки, загинули 2 людини і 20 були травмовані[118][119].

18 червня[ред. | ред. код]

Протягом дня російські окупаційні війська двічі завдавали ракетних ударів по Миколаєву[120].

Серед дня рашисти завдали подвійного удару ракетами типу Х-55 по промисловій інфраструктурі обласного центру. А надвечір по місту з боку Херсонщини полетіли п'ять крилатих ракет типу «Калібр»[120].

Одну вдалося збити ЗСУ із переносного зенітно-ракетного комплексу, дві влучили у завод пластикових вікон, одна у житловий будинок, а ще одна — у ковбасний цех. Після влучань почалися пожежі на загальній площі близько 400 кв. м, їх локалізовано, попередньо обійшлося без жертв[120].

20 червня[ред. | ред. код]

Чотири ракети Х-31А з ворожого винищувача та одна ракета типу «Онікс» з берегового ракетного комплексу були спрямовані на Очаків та влучили в сільськогосподарські угіддя у передмісті. Потерпілих немає[121].

21 червня[ред. | ред. код]

Зранку росіяни обстріляли місто, загинула одна людина, щонайменше трьох було поранено[122]. Станом на цей день у місті загинуло 111 людей, 502 було поранено. У місті лишилося менше половини мешканців[107].

25 червня[ред. | ред. код]

Росіяни завдали по Миколаєву масованого удару ракетами типу «Онікс», випущеними з Криму[123].

Будинок, обстріляний 29 червня

28 червня[ред. | ред. код]

Вранці російська армія випустила по місту 8 ракет. Пошкоджено покинуте містечко 79-ї бригади та центральний стадіон[124].

29 червня[ред. | ред. код]

Ранковим ракетним обстрілом частково зруйновано 5-поверховий будинок. Не менше 8 людей загинули і 6 постраждали[125]. Крім того, зруйновано близько 10 гаражів[126].

Липень[ред. | ред. код]

Пожежа після обстрілу 5 липня

2 липня[ред. | ред. код]

2 липня 2022 року російські військові відстріляли по місту одразу 10 крилатих надзвукових ракет П-800 «Оникс» з берегових протикорабельних комплексів «Бастион», розміщених на тимчасово окупованій частині Херсонщині. Ракети ворога влучили по об'єктам портової інфраструктури та промисловій зоні, частина упала на сільськогосподарські угіддя поблизу Миколаєва[127].

5 липня[ред. | ред. код]

Руїни палацу культури «Корабельний»

Вранці російська армія знову обстріляла місто та область ракетами, пошкодивши 7 багатоповерхівок у Миколаєві і низку інших цивільних та військових об'єктів, зокрема в Баштанці та Лиманах[128][129]. Знищено палац культури «Корабельний» у Миколаєві[130][131].

14 липня[ред. | ред. код]

Готель «Миколаїв» після обстрілу 14 липня

Зранку російська армія випустила по місту 9 ракет, частково зруйнувавши готель «Миколаїв», дві школи і пошкодивши торгово-розважальний центр, будівлі приватного бізнесу, громадський транспорт та багатоквартирні будинки[132].

Університет кораблебудування після обстрілу 15 липня

15 липня[ред. | ред. код]

Російські війська обстріляли два найбільші університети міста, частково їх зруйнувавши: Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського та Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Пошкоджено й житлові будинки. Постраждали 4 особи[133].

29 липня[ред. | ред. код]

Вранці 29 липня рашисти вдарили касетними снарядами по Миколаєву[134].

Голова ОВА Кім заявив, що російські снаряди впали поблизу зупинки громадського транспорту[134].

Внаслідок обстрілу загинули 5 осіб, ще 13 — дістали поранення[134].

31 липня[ред. | ред. код]

Вночі ворог вчергове обстріляв місто, в тому числі й касетними снарядами. За словами Олександра Сєнкевича цей обстріл був, мабуть, найсильнішим із початку війни. Одна з ракет поцілила в будинок Героя України, засновника і генерального директора агрохолдингу Нібулон Олексія Вадатурського, внаслідок чого він загинув разом зі своєю дружиною[135].

Серпень[ред. | ред. код]

Чорноморський національний університет після серпневих обстрілів

1 серпня[ред. | ред. код]

Близько 1 години ночі був здійснений черговий обстріл[136]. Боєприпаси влучили по травмпункту, спричинивши пожежу. Вогнем знищено склад з медичними препаратами та продовольством[136], частково зруйновано травмпункт, у сусідніх лікувальних відділеннях вибито вікна[136].

Цей травмпункт був зведений в 2019 році з нуля і став першою медичною будівлею, зведеною в місті за попередні 20 років; належав до числа найсучасніших травмпунктів в Україні[136].

17 серпня[ред. | ред. код]

Двома ракетами пошкоджено Чорноморський національний університет імені Петра Могили[137]. Через два дні в нього влучили ще дві ракети С-300[138].

Ракетами С-300 було зруйновано вночі 26 серпня будівлю ПТУ, яка була порожньою. Також у Новому Бузі знищили профтехучилище[139].

29 серпня[ред. | ред. код]

Українські військові перейшли у наступ на російських окупантів[140].

Натомість росіяни здійснили потужний ракетний обстріл центра Миколаєва[141]. Ракети влучили у житлові будинки та навчальні заклади, станом на другу половину дня було відомо про двох загиблих та п'ятьох поранених[142].

Вересень[ред. | ред. код]

Миколаївський академічний художній драматичний театр після обстрілу

22 вересня[ред. | ред. код]

В ніч на 22 вересня російські війська випустили по місту дев'ять ракет С-300. Пошкоджено житлові будинки, газопровід, водогін, подвір'я кінотеатру, драматичний театр, адміністративні будівлі та склад[143][144].

Жовтень[ред. | ред. код]

1 жовтня[ред. | ред. код]

Вранці ракета С-300 влучила в житловий будинок. Обійшлось без жертв. Ракета зруйнувала квартири четвертого та п'ятого поверхів[145].

10 жовтня[ред. | ред. код]

Під час масованого ракетного обстрілу України постраждав у тому числі й Миколаїв. В ніч на 10 жовтня російська армія випустила по місту десять ракет С-300. Пошкоджені житловий будинок, лінія електромережі, складські приміщення та Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова (вже обстріляний 15 липня)[146][147].

Будинок, зруйнований 13 жовтня

13 жовтня[ред. | ред. код]

В ніч на 13 жовтня по місту випустили 8 ракет С-300. Зруйновано 5-поверховий будинок та рятувальну станцію ДСНС. Загинули не менше 3 осіб[148].

16 жовтня[ред. | ред. код]

Ввечері російські ударні безпілотники пошкодили в Миколаєві дві ємності з соняшниковою олією на 7,5 тисячі тон кожна, що належать компанії-експортеру. Ємності загорілися, олія розтеклася вулицями[149][150].

Листопад[ред. | ред. код]

1 листопада[ред. | ред. код]

Перша українська гімназія імені Миколи Аркаса після обстрілу 1 листопада

1 листопада 2022 року російськими ракетами С-300 частково зруйновані Перша українська гімназія імені Миколи Аркаса та Миколаївський політехнічний фаховий коледж. Будівля гімназії була пам'яткою архітектури місцевого значення, внесеною до державного реєстру[151][152].

Будинок, обстріляний 11 листопада

11 листопада[ред. | ред. код]

Від ранкового обстрілу міста обвалився під'їзд 5-поверхового будинку, загинули 9 людей[153][154].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Миколаєві потопили флагман ВМС України — фрегат Гетьман Сагайдачний [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.]
  2. Танки пройшли через Миколаїв зі стріляниною — ОДА. 26 лютого 2022. Архів оригіналу за 27 лютого 2022.
  3. Коментар Голови МОВЦА щодо мародерства. Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  4. Миколаївський глиноземний завод тимчасово припинив свою роботу [Архівовано 2 березня 2022 у Wayback Machine.]
  5. Російські війська у Миколаївській області масово кидають свою техніку. [Архівовано 2 березня 2022 у Wayback Machine.]
  6. Російські війська намагаються вдертися до Миколаєва з боку Баштанського району. Архів оригіналу за 1 березня 2022. Процитовано 1 березня 2022.
  7. «Розбомбила авіація»: ВСУ знищили колону окупантів РФ під Миколаєвом. Архів оригіналу за 1 березня 2022. Процитовано 1 березня 2022.
  8. а б в Ситуація в Миколаєві прямо зараз: що відбувається в місті. РБК-Україна. 4 березня 2022. Архів оригіналу за 2 березня 2022.
  9. Ситуація на Миколаївщині станом на 08:13. Суспільне Миколаїв. Архів оригіналу за 21 червня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  10. Висадка десанту у Баловному [Архівовано 2 березня 2022 у Wayback Machine.]
  11. Російські загарбники продовжують висадку десанту у Миколаєві, — голова ОВА Кім. Censor.net. 2 березня 2022. Архів оригіналу за 2 березня 2022.
  12. У Єланецькій громаді місцеві жителі захопили російський БТР. 2 березня 2022. Архів оригіналу за 11 червня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  13. У селі Калинівка Миколаївської області тероборона відібрала два джипи «Тигр» у російських спецназівців. [Архівовано 2 березня 2022 у Wayback Machine.]
  14. У Вознесенську підірвали Болгарський міст [Архівовано 2 березня 2022 у Wayback Machine.]
  15. Російські війська влучили в теплохід Бангладешу. [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.]
  16. У Миколаєві після влучення російської ракети в іноземне судно загинув громадянин Республіки Бангладеш. [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.]
  17. Міський голова Первомайська Олег Демченко звернувся до мешканців громади…. [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.]
  18. За оперативною інформацією, на території мікрорайоні Болгарка близько 30 військових РФ переодягнулися в цивільне… [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.]
  19. За словами місцевих жителів на території Снігурівської громади йдуть бої з російськими військами [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.]
  20. Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім щодо підсумків доби 3 березня [Архівовано 3 березня 2022 у Wayback Machine.]
  21. Під Миколаєвом ЗСУ розгромили 245 одиниць російської техніки, — Кім. 3 березня 2022. Архів оригіналу за 3 березня 2022.
  22. https://www.facebook.com/kpszsu/posts/326498659518089 [Архівовано 5 березня 2022 у Wayback Machine.] Російські війська взяли в полон льотчика 299 бригади
  23. https://t.me/mykolaivskaODA/411 [Архівовано 4 березня 2022 у Wayback Machine.] Ворог заходить у місто зі сторони Балобановки і Галіциново
  24. Миколаїв. 10:55, 4 березня. 123 бригада вступила в бой с врагом в октябрьском [Архівовано 4 березня 2022 у Wayback Machine.]
  25. Мрази!!!! У нас первые потери среди гражданского населения [Архівовано 4 березня 2022 у Wayback Machine.]
  26. Що відбувається в Миколаєві зараз. Ситуація в місті 4 березня: онлайн. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 4 березня 2022.
  27. Миколаїв: окупанти покинули аеропорт, але готові до нічного нападу (укр.). 4 березня 2022. Архів оригіналу за 4 березня 2022.
  28. Горбатенко, Ігор (4 березня 2022). "У місті російських військ немає, можна спати спокійно" — Віталій Кім. Суспільне | Новини (укр.). Архів оригіналу за 4 березня 2022.
  29. На Миколаївщині збито 3 вертольоти ворога, — голова ОВА Кім. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 5 березня 2022.
  30. У районі Херсона українська армія нанесла потужний удар по рф — Арестович. 5 березня 2022. Архів оригіналу за 5 березня 2022.
  31. В Очакові збитий російський літак, пілотів взяли в полон. 5 березня 2022. Архів оригіналу за 5 березня 2022.
  32. У російського льотчика, який бомбив Україну та був збитий, тато живе у Кременчуці, а бабуся у Глобиному. 7 березня 2022. Архів оригіналу за 11 березня 2022.
  33. Збитий над Миколаївщиною російський льотчик розповів про злочинний наказ Путіна та поставлені перед ним завдання. 11 березня 2022. Архів оригіналу за 11 березня 2022.
  34. Окупантів повністю вибили з Миколаєва, багато трофейної техніки – ОДА. Українська правда (укр.). 5 березня 2022. Архів оригіналу за 5 березня 2022.
  35. Воєнне зведення з областей: ворог вдарив по аеродрому на Хмельниччині та випустив ракету в напрямку Краматорська. 6 березня 2022. Архів оригіналу за 6 березня 2022.
  36. ЗСУ під Миколаєвом розгромили окупантів, більшість з яких у 2014 році зрадили Україну у Криму. 6 березня 2022. Архів оригіналу за 6 березня 2022.
  37. Війська РФ на танках знову намагаються атакувати Миколаїв, захисники України вступили з ними в бій, — Кім. 6 березня 2022. Архів оригіналу за 6 березня 2022.
  38. Українські військові відбили Миколаївський аеропорт — голова ОДА. hromadske.ua (укр.). Громадське телебачення. 7 березня 2022. Архів оригіналу за 7 березня 2022.
  39. Миколаїв відбив дві атаки окупантів, 8 захисників загинули під час ранкового обстрілу, — Кім. 7 березня 2022. Архів оригіналу за 7 березня 2022.
  40. Що відбувається в Миколаєві зараз. Ситуація в місті 8 березня: онлайн. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 8 березня 2022.
  41. Українські ЗСУ відбили «Байрактаром» ворожу колону на Миколаївщині. www.0512.com.ua. 11 березня 2022.
  42. Перша ніч без обстрілів за останній час — голова ОВА про ситуацію в Миколаєві [Архівовано 11 березня 2022 у Wayback Machine.]. suspilne.media. 11 березня 2022.
  43. Миколаївщина: йдуть активні бойові дії — ЗСУ з новими силами знищують ворога [Архівовано 12 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.pravda.com.ua. 11 березня 2022.
  44. Росіяни почали обстрілювати Миколаїв [Архівовано 11 березня 2022 у Wayback Machine.]. 24tv.ua. 11 березня 2022.
  45. Обстріл Миколаєва: снаряди потрапили до лікарень та котелень [Архівовано 12 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.slovoidilo.ua. 12 березня 2022.
  46. Під Баштанкою ЗСУ затиснули російські війська в кільце: працює артилерія [Архівовано 12 березня 2022 у Wayback Machine.]. news.obozrevatel.com. 12 березня 2022.
  47. Ukraine says its troops are counter-attacking in two regions. National Post (англ.). 13 березня 2022.
  48. Авіаудар по школі в Миколаївській області. Внаслідок дій окупантів загинули двоє людей — ДСНС. НВ (укр.). 13 березня 2022.
  49. Обстріл школи на Миколаївщині: з-під завалів дістали тіла 7 загиблих (фото). УНІАН. 15 березня 2022.
  50. Ворошилова, Ольга (14 березня 2022). Внаслідок авіаційного обстрілу на Миколаївщині загинула одна людина. Суспільне | Новини (укр.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 14 березня 2022.
  51. Росіяни завдали удару по Первомайському. 24 Канал (укр.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 14 березня 2022.
  52. Траса Миколаїв – Нова Одеса під контролем ЗСУ. 24 Канал (укр.). Архів оригіналу за 14 березня 2022. Процитовано 14 березня 2022.
  53. Окупанти надіслали меру Миколаєва повідомлення з пропозицією здати місто (фото). РБК-Украина. 14 березня 2022. Архів оригіналу за 14 березня 2022.
  54. Обстріли Миколаївщини: за минулу добу поранені 80 людей, серед яких двоє дітей. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  55. Під Миколаєвом ЗСУ захопили позиції російської артилерії. Слово і Діло (укр.). Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  56. Контратака під Миколаєвом: російські десантники втекли, кинувши батарею гаубиць Д-30 [Архівовано 15 березня 2022 у Wayback Machine.]. nv.ua. 15 березня 2022.
  57. Окупаційні війська ведуть бойові дії в районах низки населених пунктів: перелік. 24 Канал (укр.). Архів оригіналу за 15 березня 2022. Процитовано 15 березня 2022.
  58. Біля Миколаєва ЗСУ знищили російський бойовий вертоліт Ка-52. zaxid.net/news. 16 березня 2022.
  59. Рятувальники продовжують «чистити» Інгульський район та Балабанівку від небезпечних предметів (фото). www.niknews.mk.ua. 17 березня 2022.
  60. У окупантів захоплено потужний мобільний комплекс РЕБ [Архівовано 23 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.autocentre.ua. 18 березня 2022.
  61. В Корабельном районе Николаева уничтожен отряд казачьего полка ВДВ россиян [Архівовано 19 березня 2022 у Wayback Machine.]. korabelov.info. 18 березня 2022.
  62. Ні військових об'єктів, ні «секретних лабораторій»: у Миколаєві ворог обстріляв житлові квартали [Архівовано 20 березня 2022 у Wayback Machine.]. 24tv.ua. 19 березня 2022.
  63. Окупантів викурили із Засілля та Білозерки — вони біжать у херсонському напрямку. www.niknews.mk.ua. 19 березня 2022.
  64. Кім: Російські війська відсуваються від Миколаєва. Українська правда. Архів оригіналу за 25 березня 2022. Процитовано 24 березня 2022.
  65. Серед трофейної техніки ЗСУ, — командна-штабна машина, яка може містити дані про позиції ворога [Архівовано 21 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.0512.com.ua. 20 березня 2022.
  66. Россияне обстреляли Центральный район Николаева: разрушили гостиницу «Ингул» и психиатрическую больницу. Никвести. 21 березня 2022.
  67. «Небо свідок». Пошук літака, що скидав бомби на Миколаїв 21.03.2022. Truth Hounds. 7 квітня 2023. Архів оригіналу за 12 квітня 2023. Процитовано 12 квітня 2023.
  68. "Небо свідок". Хто і звідки скидав бомби на Миколаїв у березні 2022-го: розслідування воєнного злочину росіян. Тексти. 12 квітня 2023.
  69. Десантники кажуть, що збили «Іглою» російську крилату ракету над Миколаївщиною [Архівовано 22 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.pravda.com.ua. 22 березня 2022.
  70. У Миколаївській області ЗСУ розбили переправу, яку намагались зробити вороги, — ВІДЕО [Архівовано 21 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.0512.com.ua. 21 березня 2022.
  71. Переправа через Інгул під Вознесенськом обернулася для окупантів дорогою на той світ. Фото [Архівовано 22 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.niknews.mk.ua. 21 березня 2022.
  72. У оборони Миколаєва нові трофеї: самохідна установка розмінування, гаубиця і документи російських військових. www.niknews.mk.ua. 21 березня 2022.
  73. Зруйновано готелі та лікарні. Російські війська продовжують обстрілювати Миколаїв — поліція. nv.ua. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22 березня 2022.
  74. У Миколаєві російські війська обстріляли морський порт. www.ukrinform.ua. Архів оригіналу за 22 березня 2022. Процитовано 22 березня 2022.
  75. Миколаївщина: збили крилату ракету російських окупантів [Архівовано 23 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.pravda.com.ua. 23 березня 2022.
  76. Бої з окупантами перемістилися до межі Миколаївської й Херсонської областей — Кім. Дзеркало тижня. 24 березня 2022.
  77. Нескорений Миколаїв: як російські окупанти намагалися захопити місто-Герой (укр.). 30 січня 2023. Процитовано 31 січня 2023.
  78. Окупанти атакують Миколаївську область ракетами та артилерією: поранено 46 мешканців [Архівовано 26 березня 2022 у Wayback Machine.]. tsn.ua. 25 березня 2022.
  79. Біля Миколаєва окупанти продовжують наступати та б'ють ракетами [Архівовано 26 березня 2022 у Wayback Machine.]. 24tv.ua. 26 березня 2022.
  80. ЗСУ в бою з російськими окупантами захопили артилерійську установку «Мста-С». Фото [Архівовано 27 березня 2022 у Wayback Machine.]. news.obozrevatel.com. 27 березня 2022.
  81. «У Снігурівці досі точаться бої», — Сєнкевич [Архівовано 27 березня 2022 у Wayback Machine.]. www.0512.com.ua. 27 березня 2022.
  82. Хмельницька, Віра (29 березня 2022). "У кабінет до мене прилетіло": Кім розповів, що окупанти влучили в облдержадміністрацію. ТСН. Архів оригіналу за 29 березня 2022. Процитовано 29 березня 2022.
  83. Російські окупанти атакували крилатою ракетою Миколаїв: зруйновано будівлю ОВА. Культурометр. 29 березня 2022. Архів оригіналу за 29 березня 2022.
  84. Спасатели достали из-под завалов Николаевской ОГА тело одного погибшего, медикам передали 18 пострадавших. Inshe.tv (рос.). 29 березня 2022. Архів оригіналу за 29 березня 2022. Процитовано 29 березня 2022.
  85. Авіаудар по Миколаївській ОДА: вже 12 загиблих і понад 30 поранених. 24tv.ua. 29 березня 2022. Архів оригіналу за 29 березня 2022. Процитовано 29 березня 2022.
  86. Удар по будівлі Миколаївської ОДА: кількість загиблих становить уже 36 людей. Українська правда. 2 квітня 2022. Архів оригіналу за 4 квітня 2022.
  87. Розбір завалів Миколаївської ОВА рятувальники вже завершили, – Кім. ТСН. 4 квітня 2022. Архів оригіналу за 12 квітня 2022. Процитовано 12 квітня 2022.
  88. Стали відомі імена загиблих від ракетного удару по Миколаївській ОВА — повний список. 5 канал. 6 квітня 2022. Архів оригіналу за 6 квітня 2022. Процитовано 12 квітня 2022. (Першоджерело).
  89. Таня Матяш (2 квітня 2022). Кількість жертв обстрілу будівлі Миколаївської ОДА зросла до 36. Загинули секретар Кіма та голова білоруського товариства. LB.ua. Архів оригіналу за 3 квітня 2022. Процитовано 3 квітня 2022.
  90. Рухалась на Миколаїв. Десантно-штурмові війська розгромили колону окупантів [Архівовано 29 березня 2022 у Wayback Machine.]. nv.ua. 29 березня 2022.
  91. Російські окупанти обстріляли передмістя Миколаєва: є поранені [Архівовано 2 квітня 2022 у Wayback Machine.]. www.0512.com.ua. 2 квітня 2022.
  92. Тут ніколи не було військових об'єктів: окупанти щоденно гатять по селищу Луч біля Миколаєва (ФОТО) [Архівовано 2 квітня 2022 у Wayback Machine.]. inshe.tv. 2 квітня 2022.
  93. Морпіхи на Миколаївщині відбили в росіян танк з купою награбованого [Архівовано 2 квітня 2022 у Wayback Machine.]. 24tv.ua. 2 квітня 2022.
  94. Будинки, школи, лікарні: ЗС РФ пошкодили або повністю знищили 1756 об'єктів на Миколаївщині [Архівовано 2 квітня 2022 у Wayback Machine.]. suspilne.media. 2 квітня 2022.
  95. Унаслідок обстрілу в Миколаєві загинула дитина. Укрінформ. 5 квітня 2022. Архів оригіналу за 5 квітня 2022. Процитовано 5 квітня 2022.
  96. Російські окупанти обстріляли Миколаїв: загинули близько 10 людей, більше 60 — поранено [Архівовано 4 квітня 2022 у Wayback Machine.]. news.liga.net. 4 квітня 2022.
  97. Світлана Кізілова (5 квітня 2022). Миколаїв: 12 людей загинули, та десятки поранені унаслідок обстрілу росіянами. Українська Правда. Архів оригіналу за 5 квітня 2022. Процитовано 5 квітня 2022.
  98. Денис Карловський (4 квітня 2022). У Миколаєві касетні снаряди розірвались біля зупинки: є загиблі. Українська Правда. Архів оригіналу за 5 квітня 2022.
  99. Очаків обстрілюють другий день поспіль, є постраждалі [Архівовано 9 квітня 2022 у Wayback Machine.]. www.niknews.mk.ua. 4 квітня 2022.
  100. На Миколаївщині внаслідок обстрілів ворожими військами горіло зерносховище, будинок та автомобілі, є поранені. Укрінформ. 5 квітня 2022.
  101. РФ вперше застосувала проти України радянську ракету Х-59 (фото). Defense Express. 4 квітня 2022. Архів оригіналу за 4 квітня 2022. Процитовано 5 квітня 2022.
  102. Обстріли Миколаївщини: за минулу добу поранені 55 людей. Укрінформ. 6 квітня 2022. Архів оригіналу за 6 квітня 2022. Процитовано 6 квітня 2022.
  103. а б в На Миколаївщині з початку війни загарбники пошкодили майже 2400 цивільних об’єктів. Укрінформ. 8 квітня 2022. Архів оригіналу за 9 квітня 2022. Процитовано 9 квітня 2022.
  104. Росіяни випустили 7 ракет по Миколаївщині, жертв немає [Архівовано 9 квітня 2022 у Wayback Machine.]. www.pravda.com.ua. 9 квітня 2022.
  105. Повітряні сили ЗСУ збили російський винищувач Су-34, який намагався атакувати Миколаїв [Архівовано 10 квітня 2022 у Wayback Machine.]. espreso.tv. 10 квітня 2022.
  106. Битва за воду. Миколаїв урятувала солона вода. Тепер вона руйнує місто. Ліга.нет. 7 грудня 2022.
  107. а б «Ситуація дуже погана. Щодня щось прилітає, хтось гине». Мер Миколаєва про життя міста під обстрілами. Радіо Свобода. 24 червня 2022.
  108. Расследование Би-би-си: российские войска намеренно разрушили водопровод, ведущий в Николаев. BBC. 25 жовтня 2022. Архів оригіналу за 26 жовтня 2022.
  109. Як живе Миколаїв без води, але з вірою у перемогу. Репортаж зі "сталевого міста". РБК. 23 листопада 2022.
  110. Загарбники обстріляли «Ураганами» Очаків. Укрінформ. 18 квітня 2022. Архів оригіналу за 18 квітня 2022. Процитовано 18 квітня 2022.
  111. Окупанти безуспішно намагаються наблизитися до Миколаєва, - Генштаб. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  112. 57-й день війни Росії проти України. Що відбувається зараз: онлайн. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 21 квітня 2022. Процитовано 21 квітня 2022.
  113. Зазнав ворожого обстрілу Корабельний район Миколаєва, - ДСНС. Лівий берег. 7 травня 2022. Архів оригіналу за 8 травня 2022.
  114. СБУ знешкодила агентурну мережу РФ, яка допомагала диверсантам зайти у Миколаїв. РБК-Украина (укр.). 17 травня 2022. Архів оригіналу за 17 травня 2022.
  115. а б "Подъезжают, проводят обстрелы и уезжают вглубь области". Мэр Николаева – об обстрелах города и попытках деморализовать население. Настоящее время. 7 червня 2022.
  116. Росіяни знищили у Миколаєві другий за величиною зерновий термінал в Україні – Боррель. УНІАН. 7 червня 2022.
  117. На Миколаївщині ЗСУ збили засекречений російський безпілотник. mil.in.ua. 13 червня 2022.
  118. Ракетний удар по Миколаєву: влада показала наслідки (відео). Радіо Свобода. 17 червня 2022.
  119. Ранковий обстріл житлових будинків у Миколаєві. Що розповіли місцеві жителі та співробітники екстрених служб. Суспільне. 17 червня 2022.
  120. а б в Х-55 та "Калібри": по Миколаєву рашисти випустили сім крилатих ракет. 5 канал. 19 червня 2022.
  121. У Миколаєві зранку - вибухи, по області вдарили російські ракети Х-31А та «Онікс». Укрінформ. 21 червня 2022.
  122. Ранковий обстріл Миколаєва: росіяни вбили одну людину, є поранені. РБК-Україна. 21 червня 2022.
  123. Окупанти завдали масованого ракетного удару по Миколаєву: подробиці. РБК-Україна. 25 червня 2022.
  124. По Миколаєву прилетіло 8 ракет, росіяни влучили у стадіон і військове містечко. Українська правда. 28 червня 2022.
  125. Ракетний обстріл Миколаєва: кількість жертв зросла до 8. Українська правда. 1 липня 2022.
  126. Миколаїв: Росіяни вдарили в багатоповерхівку, кількість загиблих зросла. Українська правда. 29 червня 2022.
  127. Рашисти “змирились”, що не можуть влучити своїми ракетами “Оникс” по Одещині. Defense Express. 2 липня 2022.
  128. Росіяни завдали ракетних ударів по Миколаєву: пошкоджені 7 багатоповерхівок. Українська правда. 5 липня 2022.
  129. Масований обстріл Миколаївської області: стали відомі наслідки. РБК-Україна. 5 липня 2022.
  130. Российские оккупанты уничтожили дворец культуры «Корабельный» в Николаеве. Никвести. 5 липня 2022. Архів оригіналу за 20 жовтня 2022.
  131. Разрушенный ДК "Корабельный" планируют снести, а на его месте построить новый (видео). Корабелов.инфо. 6 липня 2022. Архів оригіналу за 29 листопада 2022.
  132. Обстріл Миколаєва: 9 ракет, пошкоджені готель, ТРЦ, школи і будинки. Українська правда. 14 липня 2022.
  133. Завгородня І. (15 липня 2022). Удар по Миколаєву: значні руйнування двох університетів, четверо постраждалих. Deutsche Welle. Архів оригіналу за 21 липня 2022. Процитовано 21 липня 2022.
  134. а б в Наслідки удару військ РФ по Миколаєву: Відомо про 5 загиблих та 13 поранених. ВІДЕО+ФОТО 18+. Цензор. 29 липня 2022.
  135. Антон Герасименко (31 липня 2022). Внаслідок обстрілів Миколаєва загинули власник агрофірми "Нібулон" Олексій Вадатурський та його дружина. Дзеркало тижня.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  136. а б в г Російські війська завдали масованого удару по Миколаєву: влучили по лікарні та будинках. Букви. 1 серпня 2022.
  137. Обстріл Миколаєва: дві ракети поцілили в університет. Українська правда. 17 серпня 2022.
  138. Росіяни повторно вдарили по миколаївській Могилянці. НикВести. 19 серпня 2022.
  139. Загарбники ракетами С-300 зруйнували аграрний ліцей у передмісті Миколаєва, є поранені. Укрінформ. 26 серпня 2022.
  140. ЗСУ пішли у довгоочікуваний контрнаступ на півдні: бойові дії йдуть на багатьох напрямах є прориви оборони рашистів. Defense Express. 29 серпня 2022. Процитовано 29 серпня 2022.
  141. У Миколаєві лунають потужні вибухи - росіяни обстрілюють центр міста ракетами. Укрінформ. 29 серпня 2022.
  142. Обстріл Миколаєва: загинули двоє людей, п'ятеро — поранені. Укрінформ. 29 серпня 2022.
  143. Вночі російські війська обстріляли Миколаїв. Випустили дев'ять ракет С-300. Суспільне. 22 вересня 2022. Архів оригіналу за 28 листопада 2022. Процитовано 28 листопада 2022.
  144. Ракета на клумбі та пошкоджена будівля театру: наслідки російських обстрілів Миколаєва. Суспільне. 22 вересня 2022. Архів оригіналу за 26 вересня 2022. Процитовано 28 листопада 2022.
  145. Війська РФ обстріляли Миколаїв: є потрапляння у житловий будинок - Сєнкевич 01.10.22. prm.ua (укр.). Процитовано 2 жовтня 2022.
  146. Нічний обстріл Миколаєва. Російські війська випустили по місту десять ракет. Суспільне. 10 жовтня 2022.
  147. В Николаеве снова подвергся ракетному удару Университет кораблестроения. Укринформ. 10 жовтня 2022. Архів оригіналу за 21 жовтня 2022. Процитовано 7 грудня 2022.
  148. Масований обстріл Миколаєва: з-під завалів дістали 11-річного хлопчика, є загиблі (оновлено). LB.ua. 13 жовтня 2022.
  149. У Миколаєві обстрілами пошкоджені резервуари з олією компанії-експортера: олія тече вулицями міста. Економічна правда. 17 жовтня 2022. Архів оригіналу за 17 серпня 2023.
  150. По вулицях Миколаєва тече олія після удару дронами по резервуарах (відео). Фокус. 17 жовтня 2022. Архів оригіналу за 17 жовтня 2023.
  151. У Миколаєві росіяни знищили пам'ятник архітектури, що пережив дві світові війни. novosti-n.org. 1 листопада 2022.
  152. "Безмежно боляче". Росія розбомбила у Миколаєві відому гімназію, пам'ятку архітектури. BBC News Україна (укр.). 1 листопада 2022. Архів оригіналу за 11 листопада 2022.
  153. В результате обстрела в Николаеве рухнул подъезд дома – погибли люди. Радио Свобода. 11 листопада 2022. Архів оригіналу за 24 листопада 2022.
  154. Количество погибших в разрушенной ракетой николаевской пятиэтажке достигла 9 человек (рос.). Новости N. 11 листопада 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)