Брагінський ґебіт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Kreisgebiet Bragin
Брагінський ґебіт
Держава Німецька імперія
Райхскомісаріат Україна
Генеральна округа Житомир
Центр Брагін
Уряд
 - Ґебітскомісар Лео Нольде,
д-р Блюмель
Населення (1943)
 - Усього 359,771
Джерело: territorial.de

Брагінський ґебіт (нім. Kreisgebiet Bragin «Брагінська округа») — адміністративно-територіальна одиниця Житомирської генеральної округи райхскомісаріату Україна з центром у Брагіні.

Історія[ред. | ред. код]

20 жовтня 1941 опівдні[1] на території Брагінського і Комаринського районів тогочасної Поліської області було утворено Комаринську округу (нім. Kreisgebiet Komarin) з центром у Комарині. Спочатку округу на дуже короткий час очолив гебітскомісар Зіттіг (нім. Sittig), якого ще в 1941 році змінив Лео Нольде (нім. Leo Nolde). 5 березня 1942 Комаринський ґебіт увійшов до складу Василевицького ґебіту (нім. Kreisgebiet Wassilewitschi), з якого виділився 5 червня 1942 у складі вже трьох районів: Брагінського, Комаринського і Лоєвського. Гебітскомісаром округи знову став Лео Нольде. 23 жовтня 1942 було оприлюднено рішення про перейменування Комаринського ґебіту на Брагінський.

Станом на 1 вересня 1943 Брагінський ґебіт поділявся на 3 німецькі райони: Брагінський (нім. Rayon Bragin), Комаринський (нім. Rayon Komarin) та Лоєвський (нім. Rayon Lojew).[1] Гебітскомісаром цієї округи після Лео Нольде з жовтня 1943 став д-р Блюмель (нім. Dr. Blümel).

23 листопада 1943 року[2] адміністративний центр округи відвоювали радянські війська.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]