Бразилійська геральдика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Імперський Герб Бразилії
Деталі

Бразилійська геральдика як окрема форма геральдики з'являється 1822 роком, коли Бразилія стала незалежною імперією під час правління браганського дому. Будучи перед цим частиною Португальської імперії та керуючись тим самим Королівським домом, який панував у Португалії, бразилійська геральдика дотримувалася традицій португальської геральдики.

Геральдика шляхетства[ред. | ред. код]

Бразилійське шляхетство включало бразилійців, які належали до португальських шляхетних родів, і бразилійських громадян, які були нобілітовані під час бразильської монархії (1822—1889). У більшості випадків надання нового герба було пов'язане з наданням титулів. Оскільки більшість бразилійських військових мали португальських предків і прізвища, їхні герби зазвичай були взята з гербів відповідних португальських родин.

Система геральдики бразилійської некоролівської знаті застосовує ті родоводи, які не були частиною імператорської родини, і включає певні корони рангу.

Бразильський рейтинг корон
Герцог Маркіз Граф Віконт Барон

Цивільна геральдика[ред. | ред. код]

Цивільна геральдика стосується гербів, які вживає уряд Бразилії, її штати та муніципалітети.

У Бразилії немає офіційних стандартів, що регулюють цивільну геральдику. Проте загальні стандарти, які керують сучасною португальською муніципальною геральдикою, встановлені в 1930 році, були дотримані в більшості сучасних гербів, створених для муніципалітетів Бразилії. Відповідно до цих стандартів були виправлені деякі старіші муніципальні герби. Загалом бразилійські муніципальні герби представлені на круглому нижньому щиті (португальський щит) і увінчані настінною короною, а під щитом сувій зазвичай містить назву муніципалітету. Оскільки всі бразилійські осередки муніципалітетів мають статус «міста» (у порівнянні з Португалією, де більшість все ще має лише статус «містечка»), зазвичай використовуються лише муровані корони з п'ятьма видимими вежами. Золоті настінні корони приписують столицям штатів, тоді як срібні корони приписують іншим містам. Обмеження, які застосовуються до португальського муніципального герба щодо включення герба Португалії та поділу поля на кілька частин, у Бразилії зазвичай ігноруються. Крім того, багато бразилійських муніципальних гербів містять девіз у сувої під щитом, що рідко зустрічається в Португалії (хоча дозволено). Крім того, ряд бразильських муніципальних гербів містять опори, застосування яких не передбачено муніципальними геральдичними стандартами Португалії.

Більшість гербів бразилійських штатів були прийняті в кінці ХІХ століття і не відповідають геральдичним стандартам. Це ж стосується і сучасного герба Бразилії, прийнятого після встановлення республіки в 1889 році.

Бразилійські міські муровані корони
Столиця Місто Містечко Село

Королівська геральдика[ред. | ред. код]

Королівська геральдика належить до гербів членів бразилійської імператорської родини, включаючи монархів, дружин і принців.

Геральдична система членів бразилійської імператорської родини
Правлячий імператор або імператриця Принц імперії і принц Грао-Пара Глава Імператорського дому Бразилії
(постмонархічний період)
Принц імперії і принц Орлеан-Браганса
(постмонархічний період)

Бразилійські герби[ред. | ред. код]

Національний[ред. | ред. код]

Бразилійська імператорська родина[ред. | ред. код]

Бразильське шляхетство[ред. | ред. код]

Бразилійські штати[ред. | ред. код]

Бразилійські муніципалітети[ред. | ред. код]

Збройні сили[ред. | ред. код]

Заклади вищої освіти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]