Братусь Ніна Василівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ніна Василівна Братусь
Народилася 24 березня 1926(1926-03-24)
Померла 30 вересня 2002(2002-09-30) (76 років)
Вінниця
Країна СРСРУкраїна
Діяльність науковиця
Alma mater Вінницький медичний інститут
Галузь фізіологія
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор медичних наук
Нагороди

Ніна Василівна Братусь (24. 03. 1926, м. Ромни, нині Сумської області – 30. 09. 2002, Вінниця) - лікар-фізіолог, доктор медичних наук (1966 р.), професор (1966 р.), заслужений діяч науки і техніки УРСР (1984 р.).

Біографія[ред. | ред. код]

Братусь Н.В. народилась у Ромнах, тут же пройшли її перші дитячі роки. На початку тридцятих років разом з батьками переїхала до Сум, де навчалася в середній школі №2. З початком Великої Вітчизняної війни, коли її сім'я разом із машинобудівним заводом імені Фрунзе, де працювала мати, переїхала на схід, продовжила навчання у школі № 17, яку закінчила в 1943 році. Але ще до того, у 1942 році почала працювати, як і багато інших юнаків і дівчат в суворі дні війни на місцевому заводі складальницею стабілізаторів для мін, потім статистом Челябінської міської контори Держбанку. Після одержання атестату зрілості у 1943 році, дівчина стає студенткою І курсу Київського медичного інституту, котрий тоді знаходився в Челябінську. Наступного року після повернення медінституту на визволену українську землю, вона навчалась у Києві, а потім у Вінниці, куди переїхала у зв'язку із сімейними обставинами. Закінчивши Вінницький медінститут з червоним дипломом, молода лікарка більше трьох років працювала в апараті Вінницького обласного відділу охорони здоров'я на посаді інспектора сектору охорони материнства і дитинства. В той же час працювала педіатром у дитячій лікарні. 1954 року Н.В. Братусь в Одеському медичному інституті захистила дисертацію і отримала науковий ступінь кандидата медичних наук. Десертація носила назву - «Вплив подразнень механорецепторів шлунка та 12-палої кишки на електричну активність головного мозку». А через десять років у Ленінградському інституті фізіології АН СРСР імені І.П. Павлова успішно захистила докторську дисертацію - «Мозочок і вісцерорецептори». Тоді ж відмовилась від пропозиції академіка В. Черніговського залишитися працювати в цьому закладі. Її серце належало Україні. Того ж року їй було присвоєно наукове звання професора.

Трудовий шлях[ред. | ред. код]

В 1951 році Ніна Василівна була зарахована до аспіратури у Вінницький медичний інститут на кафедру нормальної фізіології. З цим навчальним закладом відтоді і був пов'язаний весь трудовий і науковий шлях: викладач-асистент (1954 – 1960 рр.), доцент (1960 – 1965 рр.), завідувачка кафедри (1965 – 1992 рр.) Від 1991 року – професор кафедри нормальної фізіології.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Науковий інтерес Н.В. Братусь широкий, але найліпше він проявився в царині фізіології мозку, мозочка. Вивчала представництво внутрішніх органів у центральній нервовій системі, здійснення рухової активності тощо. Це мало величезне значення не тільки для теоретичної медицини та діагностики хвороб, але й для лікування, реабілітації, а також напрацювання сучасних основ рефлексот-рапії. Розповідь про цю видатну людину буде далеко неповною, якщо не сказати про неї як про неперевершеного лектора й педагога. Ми нечасто зустрічаємо вчених, конспекти лекцій яких уся багатосотенна та різновікова аудиторія записувала б настільки детально, автоматично, не відриваючи погляду від лектора. Ніна Василівна належала до таких. Завжди з теплою посмішкою, доброзичлива, енергійна, ця симпатична жінка володіла секретом не тільки притягувати увагу аудиторії, а й надихати. Відчувалася її закоханість у наукову інформацію, яку викладала. Те, що зустрічі з цією особистістю стануть пам'ятними на все життя, для студентів ставало очевидним уже з перших її лекцій. На них ніколи не було вільних місць. Навіть на сходах, навіть коли «не вистачало повітря». На заняття полюбляли приходити і старшокурсники, і практикуючі лікарі. Можливо, секретом оволодіння аудиторією була стримана, але надихаюча, доброзичлива інтонація, яка ніколи не здавалася нав'язливою. Такими ж промовистими були її рухи, жести, міміка. Професор не любила стояти за кафедрою, втім й аудиторією ходила небагато. Із середини 80 - х років Н.В. Братусь є членом Всесвітньої організації по вивченню мозку. Вона була організатором широких конференцій і з'їздів фізіологічного товариства.Її життя трагічно обірвалося у вересні 2002 року.

Досягнення і відзнаки[ред. | ред. код]

Н.В. Братусь виховала тринадцять кандидатів наук, подано консультативну допомогу по виконанню п'яти докторських дисертацій. Її трудова і наукова діяльність, невтомний вклад у повсякденну боротьбу за здоров'я хворих відзначено орденами «Знак пошани» і «Трудового Червоного Прапора», багатьма медалями. 1984 - присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки та техніки України». 1991 - отримала наукове звання професора

Наукові праці[ред. | ред. код]

Автор більше, ніж 180 наукових праць, головним чином з фізіології головного мозку та педагогіки у вищій медичній школі. В тому числі:

  • Мозжечок и висцерорецепторы. Ленинград, 1969
  • Преподавание вопросов медицинской деонтологии в курсе нормальной физиологии: Методическое пособие для студентов. - В., 1980
  • Физиология центральной нервной системы: Руководство к практическим занятиям по физиологии. Москва, 1988; Фізіологія нервової системи: Підруч. К.; В., 2001.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сумщина в іменах. Енциклопедичний довідник.- Суми,2003.