Брисбен-Мару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Історія
Японія Японія
Назва: Брисбен-Мару (Brisbane Maru)
Власник:
  • Osaka Shosen Kaisha
  • Імперський флот Японії
  • Імперська армія Японії
Будівник: Yokohama Dock
Будівельний номер: 175
Закладений: 29 серпня 1929
Спуск на воду: 28 лютого 1930
Завершений: 28 травня 1930
Доля: 14 листопада 1942 потоплене при доставці підкріплень на Гуадалканал
Основні характеристики
Тип: вантажопасажирське
Тоннаж: 5425 GRT
Довжина: 115,8 м
Ширина: 16,6 м
Двигуни: 1 дизель 4SCSA, 489 к.с. (на гвинті)
Швидкість: 14
Команда: 48
Брисбен-Мару. Карта розташування: Океанія
14.11.42
14.11.42
Район потоплення Брисбен-Мару

Брисбен-Мару (Brisbane Maru) — транспортне судно, яке під час Другої світової війни взяло участь у операціях японських збройних сил на Філіппінах та Соломонових островах.

Передвоєнна історія[ред. | ред. код]

Судно спорудили в 1930 році на верфі Yokohama Dock на замовлення компанії Osaka Shosen Kaisha[1], яка призначила його для використання на своїй австралійській лінії. Окрім вантажів Брисбен-Мару могло перевозити 12 пасажирів.

У серпні 1941-го судно реквізували для потреб Імперського флота Японії, проте 14 листопада передали його Імперській армії. Тієї ж доби Брисбен-Мару вирушило з японського порту Уджина до Такао (наразі Гаосюн на Тайвані), який був одним із місць збору сил вторгнення.

Вторгнення на Філіппіни[ред. | ред. код]

Ще до висадки основних сил в затоці Лінгайєн японці організували кілька малих десантів на острови у Лусонській протоці та північне завершення острова Лусон. Зокрема, 7 грудня Брисбен-Мару та ще 5 суден вийшли з Мако (важлива база японського ВМФ на Пескадорських островах у південній частині Тайванської протоки), маючи на борту 2-й Формозький піхотний полк та ряд інших підрозділів. Брисбен-Мару при цьому прийняло близько 3 тисяч вояків.

10 грудня цей загін здійснив висадку у Вігані. Один з транспортів зазнав важких пошкоджень від дій американської авіації та викинувся на берег, проте Брисбен-Мару не постраждало.

Планована участь у вторгненні на Нову Каледонію[ред. | ред. код]

6 червня 1942-го Брисбен-Мару разом зі ще 5 суднами полишили затоку на острові Кюсю та попрямували до Палау (важлива японська база на заході Каролінських островів), куди прибули 13 червня. Звідси вони мали рушити в архіпелаг Бісмарка до Рабаулу (головна передова база японців у цьому секторі фронту), базуючись на який планувалося здійснити вторгнення на Нову Каледонію. Втім, катастрофічна поразка в битві при Мідвеї призвела до скасування цієї операції.

Конвой до Рабаулу[ред. | ред. код]

На початку серпня 1942-го союзники почали операцію захоплення Гуадалканалу (Соломонові острови), що змусило японське командування перекидати сюди підкріплення. 21 серпня 1942-го Брисбен-Мару полишило японський порт Муцуре, відвідало Мако, в'єтнамський порт Кап-Сен-Жак (наразі Вунгтау) і 10 вересня прибуло до Сінгапуру. З останнього воно вирушило на схід та 2 жовтня 1942-го досягнуло Нової Британії, на східному завершенні якої лежить Рабаул.

Участь у битві за Гуадалканал[ред. | ред. код]

Через місяць судно залучили до наймасштабнішої операції з доставки підкріплень на Гуадалканал. 31 жовтня — 2 листопада  Брисбен-Мару в супроводі тральщика W-22 перейшло до якірної стоянки Шортленд — прикритої групою невеликих островів Шортленд акваторії біля південного завершення острова Бугенвіль, де зазвичай відстоювались легкі бойові кораблі та перевалювались вантажі для подальшої відправки на схід Соломонових островів.

12 листопада судна з військами полишили Шортленд, проте невдовзі повернулись на тлі повідомлень про жорстоку битву надводних кораблів біля району висадки. У другій половині дня 13 листопада 11 транспортів, розділених на два ешелони, знову рушили з району Шортленд до Гуадалканалу. Брисбен-Мару мав на борту другий батальйон 230-го піхотного полку та належав до більш повільного другого ешелону, що мав висадити доправлених вояків у Аруліго-Пойнт біля мису Есперанс. Транспорти супроводжували 11 есмінців, а повітряне прикриття надавали літаки базової авіації та гідролітаки з бази в Шортленді.

Судна завершували прохід між островами Нова Джорджія та Санта-Ісабель і наближались до Гуадалканалу, коли невдовзі після опівдня 14 листопада почались потужні удари американської авіації. Спершу пікіруючі бомбардувальники та торпедоносці потопили два та пошкодили один транспорт першого ешелону. За півтори години по тому ціллю для атак став і другий ешелон, при цьому пікіруючим бомбардувальникам вдалось поцілити Брисбен-Мару. Судно загорілось та пізніше затонуло, при цьому есмінець Кавакадзе зміг врятувати 550 осіб.

Можливо також відзначити, що за підсумками операції японці втратили всі 11 транспортів, хоча частину бійців і вдалось висадити на Гуадалканалі (так само загинули й обидва залучені лінійні кораблі).[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brisbane Maru (+1942) Read more at wrecksite: https://www.wrecksite.eu/wreck.aspx?143934.
  2. Imperial Japanese Army Transports. www.combinedfleet.com. Архів оригіналу за 6 травня 2022. Процитовано 7 грудня 2021.