Британська соціалістична партія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Британська соціалістична партія

British Socialist Party
Країна Велика Британія Велика Британія
Дата заснування 1911
Дата розпуску 1920
Штаб-квартира Ковент-Гарден (квартал), Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Сполучене Королівство
Ідеологія Соціалізм, комунізм, марксизм
Друкований орган Justice
The Call

Британська соціалістична партія (БСП; англ. British Socialist Party, BSP) — марксистська політична організація, що діяла у Великій Британії у 19111920 роках. Припинила своє існування після створення спільно з групою «Комуністична єдність», Соціалістичною лейбористською партією та Соціалістичним товариством Південного Вельсу Комуністичної партії Великої Британії[1].

Історія[ред. | ред. код]

Партію було засновано у Солфорді (Великий Манчестер) 1911 року. До її складу увійшли колишня Соціал-демократична партія, частина підрозділів Незалежної лейбористської партії, кілька розрізнених груп і окремих осіб, у тому числі Віктор Грейсон[2].

13 квітня 1914 року Міжнародне соціалістичне бюро скликало зустріч провідних соціалістичних організацій Британії — БСП, НЛП і Товариства Фабіана, рекомендувавши створення Об'єднаної соціалістичної ради з тих трьох груп, якщо БСП вирішить вступити до Лейбористської партії.

Під впливом Першої світової війни в партії стався розкол. Більш консервативне крило на чолі з колишнім головою партії Генрі Гайндманом, Віктором Фішером і Ернестом Белфортом Баксом на початку 1915 року сформувало Соціалістичний комітет національного захисту «проти прусського мілітаризму» (до його складу увійшли такі постаті, як Герберт Уеллс і Роберт Блетчфорд). У квітні 1916 року Комітет зазнав поразки від противників війни на чолі з Альбертом Інкпіном і Джоном Макліном. Прибічники останніх сформували свою Національну соціалістичну партію. Нове керівництво партії підтримало приєднання до лейбористів у якості колективного члена, що й відбулось 1916 року.

До 1918 року більша частина членів партії підтримувала досягнення більшовиків у Росії, через що партія фактично перетворилась на комуністичну. Вона брала участь у кампанії «Геть руки від Росії!» та 1919 року вирішила приєднатись до Комінтерну. 1920 року БСП була найбільшою з прокомуністичних радикальних організацій, членами партії були 6000 осіб[3], того ж року після вступу до БСП колишнього депутата Ліберальної партії Сесіла Л'Естранджа Мелоуна партія отримала представництво в парламенті.

31 липня й 1 серпня 1920 року в Лондоні було проведено установчу конференцію, на якій було засновано Комуністичну партію Великої Британії, а БСП припинила своє існування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Барберіс, Пітер; Макг'ю, Джон; Тілдслі, Майк,. Енциклопедія британських та ірландських політичних організацій: партії, групи та рухи двадцятого століття. — Пінтер. — С. 173. — ISBN 1-85567-264-2.
  2. Ленін В. І. З'їзд Британської соціалістичної партії (рос.). leninism.su. Архів оригіналу за 4 вересня 2018. Процитовано 4 вересня 2018.
  3. Клагманн. Історія Комуністичної партії Великої Британії. — С. 9.