Бричук Олександр Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бричук Олександр Васильович
Загальна інформація
Народження 11 травня 1976(1976-05-11)
Севастополь
Смерть 16 серпня 2014(2014-08-16) (38 років)
Красногорівка
Громадянство Україна Україна
Псевдо «Старий»
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Спеціальна міліція
Формування
Війни / битви
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Олекса́ндр Васи́льович Бричу́к (1976—2014) — рядовий патрульної служби міліції особливого призначення України, учасник російсько-української війни.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 1976 року і виріс у Севастополі, де й працював останні роки. 1993-го закінчив севастопольську загальноосвітню школу № 15. В 1990-х роках проходив строкову військову службу у 459-й окремій ракетній бригаді ЗСУ. В 1997—2007 роках працював при Генеральному консульстві України на території РФ. Був директором спортивної школи у Самарській області, фахівець з питань розвитку спортивного туризму. Повернувся до Севастополя; займався спортом (повноконтактне карате та спортивне орієнтування), керував спортивно-оздоровчим табором, організовував туристичні змагання для рятувальників. Голова Севастопольського міського відділення Всеукраїнського громадського дитячого руху «Школа безпеки».

Після анексії Криму у травні 2014-го пішов добровольцем до батальйону «Дніпро-1». Влітку 2014 року був переведений; фахівець групи матеріального забезпечення, батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Шахтарськ». Учасник звільнення від окупантів міста Мар‘їнка.

Загинув 16 серпня 2014-го при виконанні бойового завдання. Під час виконання бойового завдання бійці розвідгрупи потрапили у засідку в районі Красногорівки неподалік Донецька, двоє загинули — Олександр та Костянтин Бегма, один важкопоранений. Двоє товаришів залишилися живими і розповіли побратимам про героїчну смерть Костянтина та Олександра.

Вдома лишилися батьки і дві доньки. Поховали Олександра 20 серпня 2014 року в Лозовій на Харківщині, де живуть його батьки.

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

  • 14 листопада 2014 року за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни, відзначений — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
  • Його портрет розміщений на меморіалі «Стіна пам'яті полеглих за Україну» у Києві: секція 2, ряд 9, місце 37.
  • Вшановується 16 серпня на щоденному ранковому церемоніалі вшанування українських захисників, які загинули цього дня у різні роки внаслідок російської збройної агресії[1]
  • Його ім'ям названо вулицю у місті Лозова.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]