Брище (заказник загальнодержавного значення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брище (Прище)
51°06′ пн. ш. 26°54′ сх. д. / 51.100° пн. ш. 26.900° сх. д. / 51.100; 26.900Координати: 51°06′ пн. ш. 26°54′ сх. д. / 51.100° пн. ш. 26.900° сх. д. / 51.100; 26.900
Країна  Україна
Розташування Україна Україна
Рівненська область,
Березнівський район
Найближче місто Березне
Площа 100 га
Засновано 1974 р.
Оператор Князівське лісництво
Брище (заказник загальнодержавного значення). Карта розташування: Рівненська область
Брище (заказник загальнодержавного значення)
Брище (заказник загальнодержавного значення) (Рівненська область)
Мапа

CMNS: Брище у Вікісховищі

Бри́ще — загальнозоологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах Березнівського району Рівненської області, на захід від села Лінчин.

Площа 100 га, створена 1974 року. Перебуває у віданні Князівського лісництва.

Охороняється ділянка заплави і борової тераси річки Бобер (притока Случі), що є місцем оселення бобрів та багатьох видів птахів.

Рослинний покрив заказника типовий для Західного Полісся, переважають дуб звичайний, вільха. Річка Бобер має багато приток і стариць. Поширена заплавна рослинність — сосново-березовий ліс із сфагновим покривом (на лівому березі) та вільшняк (на правобережжі). Борова тераса поросла сосновими лісами. Рельєф дуже нерівний, часто чергуються горби та западини заповнені водою. У лісі зростають рідкісні для України види — комонник малий, борідник Прейса, астролаг пісковий. Види болотного різнотрав'я — осока, півники болотні, зозулин цвіт, фіалка болотна.

Бобри в цих умовах добре розмножилися і згодом переселилися вниз по річці. У зв'язку з цим межі заказника довелось розширити.

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]