Броварки (Прилуки)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Броварки — історична мисцевість м. Прилук.

Історія[ред. | ред. код]

Історичний район міста, де пролягає вулиця Гімназична, має назву Броварки. У XVII столітті, коли ще існували міські укріплення, передмістя Броварки простягалося між річкою Удай і роменським шляхом, зливаючись з передмістям Кустівці. Забудовувались Броварки, як і все місто, за генеральним планом 1802 року. А щодо їхньої назви, то слово «бровар» запозичене з німецької мови через польську у досить давні часи (“брауен” – варити, “бракер” - пивовар). Були ще й винниці (винокурні), де виготовляли (курили) горілку. Пиво варили броварники, а горілку курили винники. На вулиці Київській, у будинку №337, свого часу знаходилася винна монополія.

Основним заняттям мешканців Броварок було варіння пива, тож звідси і походить назва.[1]

Запис про Броварки у книзі 19 сторіччя[2]

Скажімо, на Лівобережжі у XVIII столітті воно складалося з кількох частин, що розділялися досить виразною лінією фортечних укріплень. Перш за все, у свідомості населення місто як таке було відділене від околиць (підварків). Люди, які жили за кілька десятків метрів від міського валу й рову, до городян себе не зараховували. І навіть ті, що переїхали з підварків до міста, тривалий час вважали себе «зайшлими». В офіційних документах околиці також відділялися від міста. Так, наприклад, про підварок Броварки тоді зазначалось: «За містом Прилуками на Броварках».[3]

Географія[ред. | ред. код]

Координати: 50.599918;32.394772 (50°35'60'' 32°23'41'')

Історичний район міста, де пролягають вулици Гімназична, Берегова, Ринкова та інші має назву Броварки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прилуки в часі... (укр.). Прилуцька міська бібліотека для дітей ім. Павла Білецького - Носенка. Архів оригіналу за 24 вересня 2016. Процитовано 4 січня 2022.
  2. Shafonskiĭ, Afanasiĭ Filimonovich (1851). Chernigovskago nami︠e︡stnichestva topograficheskoe opisanīe (рос.). Архів оригіналу за 4 січня 2022. Процитовано 4 січня 2022.
  3. Українське Реєстрове Козацтво - Всеукраїнська громадська організація. www.kozatstvo.net.ua. Архів оригіналу за 4 січня 2022. Процитовано 4 січня 2022.