Бронтотерієві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бронтотерієві
Час існування: еоцен
56–34 млн р. т.
Megacerops
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Інфраклас: Плацентарні (Eutheria)
Ряд: Непарнокопитні (Perissodactyla)
Родина: Бронтотерієві (Brontotheriidae)
Marsh, 1873
Роди

дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Category: Brontotheriidae
Віківиди: Brontotheriidae
EOL: 4522915
Fossilworks: 350594

Бронтотерієві (Brontotheriidae) — вимерла родина ссавців ряду Непарнокопитні (Perissodactyla). Жили з еоцену по початок олігоцену. Більшість бронтотерієвих відомі з Північної Америки та Азії, а деякі — з Південно-Східної Європи.

Назва[ред. | ред. код]

Назва родини дана по фольклору північноамериканського племені сіу, які вважали скам'янілі залишки бронтотерія, які виявляються в районі вивержень в Скелястих горах, кістками міфологічних «громових» коней (грец. βροντή («бронте») — «грім»). Скелясті гори були вулканічно активні в зазначений момент геологічної історії.

Опис[ред. | ред. код]

Пізні бронтотерії мали вирости черепа на носах і лобах. Більшість бронтотерієвих (крім найдавніших представників) були дуже великими й масивними тваринами. У пізніх видів були подовжені остисті відростки передніх грудних хребців, до яких прикріплювалися м'язи та сухожилля, що підтримували голову. Ноги досить короткі, в процесі еволюції родини вони ставали все коротшими та масивнішими. Передні кінцівки з чотирма, задні з трьома пальцями. Середній палець трохи більший за інших. Дистальні фаланги дрібні.

Череп бронтотерієвих зазвичай з укороченим лицьовим відділом і подовженим заочноямковим. Він увігнутий, схожий на сідло, часто з високо піднятим потилицею. Виличні дуги можуть бути широко розставлені. У багатьох пізніх видів були вирости на лобовій і тім'яній кістках, часом дуже великі. У одних бронтотеріеєвих (роди бронтопс (Brontops), мегацеропс (Megacerops)) на лобових і носових кістках були «ріжки» різного розміру. У інших (емболотерій (Embolotherium)) був присутній один великий виріст, що стирчав вгору та сильно розрісся і змінена носова кістка. Подібні вирости були, швидше за все, покриті шкірою і слабо забезпечувалися кров'ю.

Класифікація[ред. | ред. код]

Класифікація Brontotheriidae за Mihlbachler 2008[1] та Mader 2010[2]

 Brontotheriidae 

 Eotitanopinae

 Palaeosyopinae

 Brontotheriinae

 Brontotheriini

 Rhadinorhinina

 Telmatheriina

 Brontotheriina

 Brontotheriita

 Embolotheriita


Класифікація за Mihlbachler et al., 2004a, 2004b; Mihlbachler, 2005:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mihlbachler, Matthew C. Species taxonomy, phylogeny and biogeography of the Brontotheriidae (Mammalia, Perissodactyla) ; Bulletin of the American Museum of Natural History, no. 311. American Museum of Natural History. Архів оригіналу за 6 грудня 2013. Процитовано 4 вересня 2013.
  2. Mader, Bryn J. A species-level revision of the North American brontotheres Eotitanops and Palaeosyops (Mammalia, Perissodactyla) (PDF). Department of Biological Sciences and Geology, Queensborough Community College. Архів оригіналу (PDF) за 12 січня 2014. Процитовано 4 вересня 2013.