Бруно Зориця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бруно Зориця «Зулу»
Bruno Zorica-zulu[1]
Ім'я при народженні Бруно Зориця
Народження 20 лютого 1952(1952-02-20) (72 роки)
СФРЮ,
СР Хорватія
Іванич-Град
Національність хорват
Країна Хорватія Хорватія
Приналежність Збройні сили Хорватії
Вид збройних сил сухопутні війська Хорватії
Рід військ війська спецпризначення
Звання бригадний генерал
Формування батальйон «Франкопан»
Війни / битви війна Хорватії за незалежність

Бруно Зориця-Зулу (хорв. Bruno Zorica Zulu; 20 лютого 1952, Іванич-Град) — хорватський бригадний генерал, легендарний[2] відставний командир уславленого батальйону «Франкопан» збройних сил Хорватії, ветеран війни за незалежність. Разом з іншими хорватськими легіонерами брав участь у створенні спеціальних підрозділів майбутньої хорватської армії, які стали ударною силою супроводу багатьох дій хорватських військ.

До початку війни Хорватії за незалежність служив у Франції в її іноземному легіоні. Зі спалахом війни за незалежність спільно з іншими хорватами зі складу Французького легіону прибув у Хорватію, заходившись відразу створювати перші спеціальні підрозділи Генерального штабу Збройних сил Хорватії в Кумровці та засновуючи Центр командного вишколу в лісі Жутиця поблизу Іванич-Града.

1 серпня 1991 року було офіційно створено спецпідрозділ Генштабу — батальйон «Франкопан». Основу батальйону склали хорвати з Французького іноземного легіону, які стали його командирами та інструкторами, проводячи вишкіл за зразком Французького легіону. Зориця став одним із засновників хорватського батальйону спецпризначення «Франкопан», де спочатку займав посаду заступника командира, а згодом — командира цього підрозділу. Пізніше під командуванням Зориці батальйон «Франкопан» переріс у полк спеціального призначення з тією самою назвою, де проходив службу доброволець «Азова» з Хорватії Денис Шелер («Пєна»). Зориця розробив курс підготовки хорватських спецпризначенців, планував і безпосередню долучався до диверсійних операцій у тилу ворога. Далі він обіймав різні посади в Генштабі та Міністерстві оборони Хорватії, вийшовши у відставку у званні бригадного генерала.

Переймався перебігом військових дій на Сході України, протягом місяця навчав в Україні добровольців «Азова». 9 грудня 2017 за підтримки Бруно Зориці делегати Національного корпусу домовилися про співпрацю українських та хорватських ветеранів.[3] Зустрічаючись із бійцями полку «Азов», Зориця відзначив високий рівень військової підготовки у полку та Військовій школі командирів імені полковника Євгена Коновальця.

Підрозділ «Азов» Зориця називає «найбільш патріотичними екстремістами», порівнюючи їх у цьому контексті із ХОС часів хорватської війни.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bruno Zorica-zulu [Архівовано 30 січня 2013 у Wayback Machine.], сторінка на ФБ
  2. Полк АЗОВ став почесним членом асоціації ветеранів спецназу Хорватії. офіційний сайт полку «Азов». Процитовано 15 березня 2022.
  3. «Інтермаріум» крокує Європою. Національний корпус. 8 лютого 2019. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 15 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]