Будда Самантабхадра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аді-Будда Самантабхадра

Будда Самантабхадра (санскр. SamantabhadraSamantabhadra, тиб. kun tu bzang pokun tu bzang po — Кунту Зангпо, букв. «Всеблагий») — будда Дхармакаї, будда вимірювання пустотної природи розуму. У школі Ньїнґма Початкового Будду іменують Самантабхадрою (не плутати Початкового Будду Самантабхадру з Бодгісаттвою Самантабхадрою).

Ім'я Самантабхадра перекладається як «Благородний у всьому», «Завжди Прекрасний», «Всеблагий». Його тіло темно-синього кольору, цей колір символізує безмежність простору природи розуму.

Самантабхадра зображується як в одиночній формі, так і в союзі з дружиною (союз Яб-юм). Її білий колір символізує споконвічну чистоту вимірювання пустотної природи розуму. Їх союз є єдність всього в недвоїстості, це також символ нерозривної єдності блаженства і порожнечі. На відміну від Ваджрадгари, тантричної персоніфікації Дгармакаї, Самантабхадра і його дружина зображуються оголеними і без прикрас. Це символізує свободу споконвічної природи реальності від будь-яких «шат».

Самантабхадрі - "Всеблага", санскр. (тиб. kun tu bzang mokun tu bzang mo — Кунту Зангмо, "Всеблага"), дружина Самантабхадри, символізує пустотність (шуньяту). Пустотність — це не означає небуття. Під пустотністю в буддизмі розуміється, що "всі дхарми позбавлені самості" (Дхаммапада, 279), всі явища взаємозумовлені і взаємопов'язані, і кожна з них не має незалежного існування (свабхава). Ця пустотність за межами концепцій, поза форми і кольору. Про неї кажуть, що вона спочатку чиста і вільна від умостворень.

У тексті «Бардо Тодол» є наступний опис вимірювання Аді-Будди (Будди Споконвічного):

«Перед тобою сяє Ясне Світло дгармати, дізнайся його. Син благородного сімейства, тепер у твоєї свідомості немай ні форми, ні кольору, ні змісту, і воно проявляється як чиста порожнеча. Це порожнеча Самантабхадри. Твоя свідомість порожня — це не абсолютна порожнеча, а порожнеча вільна, ясна, чиста і жива. Цей стан свідомості і є Будда Самантабхадра. Вони —свідомість власної порожнечі і позбавленості сутності природи, свідомість ясна і сяюча — нероздільна. Це Дгармакая Будди».

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Буддизм Ваджраяны в России. Традиции и новации. Колект. моннография/ М.:Алмазный путь, 2016.- 700 с.:илл. (С.358, 361) ISBN 978-5-94303-075-8
  • Гарри И.Р. Дзогчен и Чань в буддийской традиции Тибета.-Улан-Удэ: Изд-во БНЦ СО РАН, 2003.- 207 с. (С. 64, 86, 92, 102, 105-106, 141-142, 149, 165, 172) ISBN 5-7925-0142-4

Посилання[ред. | ред. код]