Будинок Вісенс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до: навігація, пошук


житловий будинок
Будинок Вісенс
Casa Vicens
Будинок Вісенс
Будинок Вісенс
Країна Іспанія
Місто Барселона
Розташування Carrer de les Carolines, 24 41°24′13″ пн. ш. 2°09′04″ сх. д. / 41.40361° пн. ш. 2.15111° сх. д. / 41.40361; 2.15111Координати: 41°24′13″ пн. ш. 2°09′04″ сх. д. / 41.40361° пн. ш. 2.15111° сх. д. / 41.40361; 2.15111
Тип будівлі Літня резиденція
Архітектурний стиль Модерн
Автор проекту Антоніо Гауді
Засновник Мануель Вісенс
Будівництво 18831888 роки
Прибудови 19251962 (архітектор Хуан Сьєрра де Мартінес)
Статус Світова спадщина ЮНЕСКО № 320bis
Стан Музей

Будинок Вісенс (ісп. Casa Vicens, кат. Casa Vicens, вимовляється каталанською: [ˈkazə βiˈsɛns]) — будинок, розміщений у Барселоні по вулиці Каролінас, 24 у районі Ґрасія[1]. Перше велике творіння відомого архітектора Антоніо Гауді в стилі «ар-нуво» яке називають — «будинок, з якого все почалося» і є важливою спорудою для розуміння унікальної архітектурної мови Гауді і розвитку стилю модерн у Барселоні[2]. Будівля була оголошена Світовою спадщиною ЮНЕСКО за № 320bis у 2005 році[3].

Історія[ред.ред. код]

Fachada Casa Vicens (1883).jpg

Плани будівництва (ділянки, основного поверху, фасаду і секції) датуються 15 січня 1883 року Гауді було надано дозвіл на будівництво на 8 березня того ж року (№ 239-71; сертифікат 613)[4]. Будинок Вісенс проектувався як літня резиденція, де замовник Мануель Вісенс та його родина могли би сховатись від задухи і метушні міста та суттєво змінити свої відчуття[2].
У 1899 році будинок був придбаний доктором Антоніо Ховером, хірургом з Гавани та дідом колишніх власників. 1925 році архітектор Хуан Сьєрра де Мартінес додав нові споруди в будівлі, слідуючи стилю, як у Гауді, а також був значно розширен розмір саду, Антоніо Гауді особисто ухвалював ці плани. У зв'язку з цією роботою, Мартінес виграв приз найкращого архітектора міста Барселона у 1927 році, був нагороджений міською радою.

Сім'я Ховеров володіла будинком до продажу його у 2014 році «MoraBanc»[4].

За цей час в будівлю можна було потрапити тільки 22 травня, у День Святого Ріти, каплиця якої була збудована у дальньому від будинку куті. Новий власник зробів Будинок Вісенс більш доступним для широкої публіки[4][5].

Відкриття Будинку Вісенс, заплановане на Пасху 2017, в ньому буде створено музей безпрецедентного масштабу. Серед амбітних планів організаторів — інтерактивні дисплеї, освітні заходи і лекційний зал. Щоби запобігти натовпу, щоденне число відвідувачів буде обмежене до 395 людей і попередні замовлення стануть необхідними[2].

Архітектура[ред.ред. код]

Гауді прикрасив фасад будинку великою кількістю кольорової плитки, почасти тому, що Вісенс був відомим виробником плитки і хотів, щоби будинок виконував своєрідну роль реклами його продукції.

Зображення фотографій куполів, ступ і мінаретів Єгипту, Марокко та Індії, що під час навчання докладно вивчив Гауді у барселонській регіональній школі архітектури та особливо у бібліотеці школи, безперечно справили враження на молодого архітектора, оскільки, коли він взявся за розробку дизайну Каса Вісенс, свого першого великого замовлення після закінчення навчання — вирішив відтворити помешкання халіфа, оточене оазисом. Мавританський дух відчувається у стилі всього будинку, куполоподібні вежі в східному стилі прикрашають дах, усередині екзотична курильня зі стелею в стилі «мудехар» розрахована на спокійне споглядання, водоспад і фонтани в саду, що створені для збереження прохолоди в будинку[2].

Мавританські гвоздики на плитці фасаду, подібні тим що на стелі в будинку, охра кам'яної кладки та червона цегла виглядають архітектурно цільними[4].

Тим не менш, найбільшим натхненням Антоніо Гауді завжди була природа:[2]

«Коли я прийшов на місце майбутнього будівництва, щоби виміряти ділянку, вона була повністю вкрита маленькими жовтими квітками, і я вирішив зробити їх декоративним мотивом плитки»

Ковані листя пальм, що прикрашають паркан навколо будинку, були також змальовані з дерева в саду (пізніше Гауді використає такий саме дизайн на воротах Парку Гуель), внутрішній декор Будинку Вісенс, який складається із зображень рослин, птахів і мушель, створює своєрідне продовження саду:[2]

«Все, що я проектую, походить з великої книги природи»

Див. також[ред.ред. код]

Примітки[ред.ред. код]

Посилання[ред.ред. код]

Відео[ред.ред. код]

Джерела[ред.ред. код]

Nuvola apps kaboodle.svg Зовнішні відеофайли
Nuvola apps kaboodle.svg Модернізм Каса Вісенс в Барселоні (ісп.)