Будинок Коцюбинського (Бар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок Коцюбинського
Будинок у 2016 році

49°04′17″ пн. ш. 27°40′10″ сх. д. / 49.07139° пн. ш. 27.66944° сх. д. / 49.07139; 27.66944
Тип будівля
Країна  Україна
Розташування Бар (Україна) Вінницька область
Тип будівлі будинок
Будівництво початку XIX ст — 
Відомі мешканці Коцюбинський Михайло1872 по 1876)
Стан запущений стан
Адреса вулиця Святого Миколая, 19
Будинок Коцюбинського (Бар). Карта розташування: Вінницька область
Будинок Коцюбинського (Бар)
Будинок Коцюбинського (Бар) (Вінницька область)
Мапа

CMNS: Будинок Коцюбинського у Вікісховищі

Будинок Коцюбинського в місті Бар — будівля, в якій мешкала родина Коцюбинських в 18721876 рр. Адреса — вулиця Святого Миколая, 19 в південній частині міста, навпроти костелу Св. Анни. Це — одноповерхова цегляна будівля з відкритою верандою, оштукатурена, дах залізний, шатровий, двосхилий.

Історія[ред. | ред. код]

Будинок Коцюбинського в місті Бар, що побудований на початку XIX ст. був приватною власністю купця Штока. Коцюбинський Михайло народився у місті Вінниця 17 вересня 1864 року в сім'ї службовця. У 1872 році після переходу батька на посаду поліцейського наглядача сім'я переїхала в місто Бар. Сім'я поселилася в будинку, ґанок якого виходив на ярмарковий майдан. Будинок мав 6 кімнат, кухню та коридор. На той час будівля належала поліцейській управі міста, де розпочав роботу батько Михайла Коцюбинського. Для домашнього навчання сина Коцюбинські запросили відомого в місті вчителя Я. І. Богачевського. Восени 1875 року Михайло вступив відразу до третього класу початкової школи міста. Останній клас Барської школи Михайло Коцюбинський закінчив у 1876 році, а далі вступив до Шаргородської бурси. В дорослому віці, в листах до літературознавця Вогульського письменник розповідав про важливі літературні факти становлення в барський період свого дитячого життя. В Барі Михайло Коцюбинський зробив перші літературні кроки: створив п'єсу за мотивами народної балади «Бондарівна» та комедійну п'єсу «Поп Влас, що має власть». Старовинна будівля колишньої школи, де навчався М. Коцюбинський, збереглася до сьогодні. Це будинок гарної архітектури в центі міста, оздоблений банею. У ньому нині діє греко-католицька церква.

Період німецько-радянської війни[ред. | ред. код]

Під час Великої Вітчизняної війни будинок, у якому мешкала родина Коцюбинських значно постраждав. Гітлерівські окупаційні війська перетворили приміщення колишньої садиби родини Коцюбинських у склад солі. Внаслідок такої безгосподарності будинок став малопридатним для подальшої експлуатації. Після чергового ремонту в 50-60-х роках минулого століття в будинку розміщувалася дитяча бібліотека міста. Далі помешкання Коцюбинських використовувала міськрада як житло. Неодноразові ремонти приміщення позитивних результатів не дали.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

На сьогодні будинок знаходиться в доволі запущеному стані, потребує капітального ремонту. На фасаді будинку в 1964 та 1964 році були встановлені меморіальні дошки, які з часом зникали. У 1994 році на будівлі було встановлено нову мармурову дошку з наступним написом: «У цьому будинку в 1874—1876 рр. жив великий український письменник Михайло Михайлович Коцюбинський».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Антоніна Сторожук. Подільський Бар та його околиц історія та сучасність. — 2010.