Будинок Христова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок Христова («Пасаж»)
Будинок у липні 2018 року
Будинок у липні 2018 року
Будинок у липні 2018 року
46°50′39″ пн. ш. 35°22′21″ сх. д. / 46.8441438° пн. ш. 35.3724039° сх. д. / 46.8441438; 35.3724039
Країна Україна Україна
Місто Мелітополь (Запорізька область)
Розташування проспект Б. Хмельницького, 24
Тип будівлі особняк
Стиль еклектика
Засновник купець Христов
Побудовано близько 1895 року

Будинок Христова («Пасаж»). Карта розташування: Україна
Будинок Христова («Пасаж»)
Будинок Христова («Пасаж»)
Будинок Христова («Пасаж») (Україна)

Буди́нок Хри́стова («Пасаж») — історичний особняк в еклектичному стилі в середмісті Мелітополя Запорізької області, датований кінцем XIX століття, у якому міститься торгівельний центр «Пасаж»; одна з найкрасивіших будівель міста.

Розташований за адресою: проспект Б. Хмельницького, будинок № 24.

Архітектура[1][ред. | ред. код]

Будинок являє собою витягнутий прямокутник з 2-ма виступаючими бічними еркерами (південний мав наскрізний арочний проїзд у внутрішній двір) і балконом між ними (спершу в спрощеному вигляді існував з дворової сторони також), що був фасадом цілого комплексу будівель в еклектичному стилі, який включав окремо кухню, каретну, підсобні приміщення тощо. В ході реконструкції 1990-х дворову частину зайняла прибудова нового корпусу з 2-поверховим торговим залом з одностороннім розташуванням павільйонів, перекритим циліндричним світловим ліхтарем в центральній частині.

Зі збережених архітектурних елементів декору будівлі Пасажу можна відзначити геометричне завершення фронтонів еркерів зі слуховими вікнами, балюстрадний парапет з декоративними стовпчиками (віддалено нагадують машикулі), геометричний малюнок кутових лопаток, двоконечні, подібні на камертон балясини з плавною лінією перил балкону, профільований розірваний лобовий карниз і ширинковий пояс фриза.

З історії будинку[ред. | ред. код]

Будинок був побудований в кінці XIX століття купцем Христовим, болгарином[1] за походженням.

Відомо, що в 1915 році на другому поверсі в цій будівлі жили дві сім'ї: селянина з Якимівського району та адвоката, а на першому — містились установи.

У 1919 році будинок був націоналізований, і житлову площу віддали семирічній школі (нинішня Гімназія № 10). А вулицю, на якій він розташований, перейменували з Межової на честь російського поета ім'я Дем'яна Бєдного.

Будівля збереглась у Другу світову війну.

За СРСР у будинку в різний час розташовувалися 3 школи — після семирічної приміщення віддали школі № 6 (другий корпус перебував на місці нинішнього будинку «Укртелекому»), в 1965 році для цього навчального закладу побудували нове приміщення на вулиці Монастирській (колишня — Воровського), і цей будинок став філією середньої школи № 5.

Після 2-ї світової стан будинку рік у рік погіршувався і вже в 1990-х він був визнаний аварійним. Допомогти врятувати будівлю від неминучого завалення і/або знесення зголосився підприємець Хасім Меметов. Відтак будівлю було капітально відремонтовано, після чого в ній розмістився торговий центр «Пасаж», один з найпрестижніших мелітопольських комерційних майданчиків.

24 вересня 2000 року перед будинком був встановлений пам'ятник Володимиру Висоцькому (автор — дніпровський скульптор К. Чеканов).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]