Будинок дервіша

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок дервіша
англ. The Dervish House
Жанр фантастика
Форма роман
Напрям література постмодернізму
Автор Єн Макдональд
Мова англійська
Опубліковано 27 липня 2010
Країна  Ірландія
Видавництво Pyrd
Художник обкладинки Стефан Мартиньєр
Попередній твір Cyberabad Daysd
Наступний твір Planesrunnerd
Нагороди

Будинок дервіша (англ. The Dervish House) — роман північноірландського письменника-фантаста Єна Макдональда. Дія книги розгортається в 2027 році в Стамбулі[1]. Нагороджений премією Британської асоціації наукової фантастики і Меморіальною премією імені Джона Кемпбелла, номінований на премію «Г'юго»[2], «Локус» і Артура Кларка[3] у номінації найкращий роман в 2011 році

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія відбувається у найближчому майбутньому, в квітні 2027 року, після інциденту з вибухом в трамваї в Стамбулі на проспекті Неджатибей. В романі простежуються декілька сюжетних ліній і, відповідно, людських характерів. Персонажі майже не спілкуються один з одним. Між ними немає нічого спільного, крім того, що вони в основному проживають або працюють у безпосередній близькості від покинутого будинку дервіша, розташованому в Ескікей, в модному районі Бейоглу Стамбула. Більшість персонажів є свідками вибуху з різних точок зору, і їх дії побічно пов'язані з цією подією.

Від глави до глави змінюється персонаж, з перспективи котрого ведеться розповідь. Персонажі, з якими пов'язані основні сюжетні лінії:

  • Недждет, невдаха, який перебуває в розбомбленому трамваї, і згодом бачить джина, відчуваючи спантеличливе релігійне пробудження.
  • Джан Дурукан, вимушений весь час проводити вдома хлопчик з синдромом подовженого інтервалу QT, який відчуває вібрації далекого вибуху, відправляє мавпочку-бота на розслідування події і натикається на деякі небезпечні докази.
  • Георгіос Ферентіну, член грецької меншини, експериментальний економіст на пенсії. Георгіос є наставником молодого Джана і учасником аналітичного центру з прогнозування майбутніх терористичних змов. Він також є членом групи літніх грецьких чоловіків, які часто відвідують чайний дім.
  • Аднан Саріоглу, підступний біржовий маклер, який разом з приятелями-"Ультралордами" розробляє шахрайську схему з продажу неякісного газу з Ірану своїм корумпованим інвесторам.
  • Айша Еркоч, дружина Аднана, куратор магазину элітних релігійних артефактів, що знаходиться поруч з будинком дервіша. Таємничий покупець спокушає Айшу знайти легендарного Медового кадавра людини.
  • Лейла Гюльташли, недавня випускниця-маркетолог, велике інтерв'ю якої зірване наслідками вибуху. Далекий родич пропонує їй місце у своїй експериментальній нанотехнологічній компанії, успіху якої загрожує втрата половини мініатюрного Корану.

Сама історія є трилером, рухомим цікавою природою і таємничими мотивами первісного вибуху, в результаті якого не загинув ніхто крім смертника. Через досвід персонажів розкривається, що початковий вибух був експериментом з перевірки впливу галюциногенної речовини, яка розсіюється у вигляді нанопорошка на нічого не підозрююче населення, щоб стимулювати галюцинації релігійних образів і викликати культурне релігійне пробудження. Історія досягає кульмінації, коли Недждет, Джан і Георгіос намагаються зірвати вирішальну спробу терористів розігнати галюциноген через газові труби Стамбула.

Теми[ред. | ред. код]

Роман поєднує в собі естетику старого світу (релігійне мистецтво і історія культури) з високотехнологічними нововведеннями (нанотехнології, безпілотні автомобілі, робототехніка), в той же час враховуючи суперечливу природу культурної ідентичності Стамбулу в час, коли Туреччина (згідно сюжету) була прийнята в Європейський Союз. Наслідки прогресу і технологій на суспільство постмодерну проілюстровані на прикладі не пов'язаних один з персонажів-сусідів. Ідея релігії як спільного марення також вводиться через мимовільний досвід галюцинацій Недждета і його взаємодії зі своїми послідовниками в районі.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Владимирский В. А. Фрактальная геометрия Востока // Книжное обозрение. — 2013. — № 25-26 (2373-2374). — С. 20.
  2. Patrick Nielsen Hayden. 2011 Hugo Finalists (англ.). Tor.com. Архів оригіналу за 7 травня 2011. Процитовано 28 квітня 2012.
  3. The Locus Index to SF Awards: 2010 Arthur C. Clarke Award. Locus. Архів оригіналу за 11 жовтня 2012. Процитовано 10 января 2013.