Будинок з привидами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок Морганів, Західний Бенгал, має репутацію будинку з привидами

Будинок з привидами (англ. ghosthouse, haunted house) — міська легенда про житловий будинок або іншу будівлю, що вважається населеною духами померлих, якими можуть бути колишні жителі або їх фамільяри.

Можливі причини[ред. | ред. код]

Згідно з науковим письменником Теренсом Хайнсом, холод, плями плісняви, скрипучі звуки, і дивні шуми, як правило, присутні в будь-якому будинку, особливо в старому, і «такі шуми можуть бути легко помилково сприйняті за звуки кроків (а отже присутності) померлого (привида чи духа) в їхньому домі».[1]

Девід Тернер, хімік у відставці, припустив, що кульова блискавка може призвести до переміщення неживих об'єктів[2] та й сама може бути сприйнята за привида.

Скептичний дослідник Джо Нікелл пише, що в більшості випадків, що він досліджував, він знайшов правдоподібні пояснення надприродних явищ, таких як фізичні ілюзії, неспання й ефекти пам'яті.[3] 

Токсиколог Альберт Донней вважає, що хронічний вплив таких речовин, як окис вуглецю, пестициди й формальдегід, може призвести до галюцинацій типу, будинків з привидами.  Донней роздумує про зв'язок між поширеністю газових ламп у вікторіанську епоху та початком історій 20-го століття про духів, привидів та примар, що характеризуються його як «синдром будинку з привидами»[4].  Донней стверджує, що отруєння чадним газом пов'язане з будинками з привидами щонайменше з 1920-х років, посилаючись на статтю, опубліковану 1921 року про сім'ю, яка страждала головними болями, слуховими галюцинаціями, втомою, меланхолією та іншими симптомами, пов'язуваними з будинками з привидами.[5]

Комерційні будинки з привидами[ред. | ред. код]

Концепція будинку з привидами була капіталізована ще в 1915 році з Будинком з привидами Ортона і Спунера в колекції Hollycombe Steam (Англія)[6], і до 1970-х років комерційні будинки з'явилися по всіх Сполучених Штатах у таких містах, як  Луїсвілл, Кентуккі та Цинциннаті, Огайо.[7]  До 2005 року, за оцінками, у Сполучених Штатах діяло від 3500 до 5000 професійних визначних пам'яток.[8]

Характеристики будинків з привидами[ред. | ред. код]

Надприродна («паранормальна») активність всередині будинку найчастіше пояснюється в народі насильницькими або трагічними подіями, що відбувались у будівлі, такими як вбивство, загибель від нещасного випадку або суїцид.

Репутацію «будинку з привидами» найчастіше мають великі, старі, значною мірою покинуті будинки або замки. Прояви гаданої активності привидів можуть варіюватися від непояснених стукотів, скрипів і інших звуків до переміщень предметів і появи самих привидів.

Правові аспекти[ред. | ред. код]

Під час одного з курйозних судових процесів, пов'язаних з будинком з привидами, Верховний суд Нью-Йорка в 1991 році виніс рішення, що продавець повинен був заздалегідь розкрити покупцеві репутацію будинку як населеного примарами, оскільки подібні чутки знижують ціну на такий будинок.[9]

Дослідження[ред. | ред. код]

У 2005 році Інститут Геллапа провів опитування в трьох країнах — Сполучених Штатах, Канаді та Великій Британії, який показав, що все більше людей вірять в будинки з привидами, ніж в будь-які інші паранормальні явища, про які йшлося в опитуванні; з тих хто взяв у ньому участь 37 % американців, 28 % канадців і 40 % британців вірили в будинку з привидами.

Запропоновано такі раціональні пояснення всіляких «паранормальних» явищ в «будинках з привидами»: спотворення геомагнітного поля[10], кульова блискавка[11], отруєння чадним газом, зношеність каркасів, перекриттів і інших елементів будівлі, а також «синдром скрипучого будинку» — зміна температури в порожнинах залежно від часу доби, що спричиняє розширення або стиснення повітря в них.

Зображення в літературі[ред. | ред. код]

Докладніше: Розповідь про привидів.

Будинки, які вподобали вихідці з того світу, згадуються ще античними авторами — Плінієм Молодшим і Лукіаном. Подібні повір'я можна знайти і в казках «Тисячі і однієї ночі» («Алі каїрський і Будинок з привидами в Багдаді»). У західній літературі новітнього часу прикладами літературних творів про будинки з привидами можуть служити:

В оповіданні «Привид в Інженерному замку» (1882) М. С. Лесков пише таке:

У будинків, як у людей, є своя репутація. Є будинки, де, на загальну думку, нечисто, де помічають ті чи інші якоїсь нечистої, чи принаймні незрозумілої сили. Спірити намагалися зробити багато для того, щоб розібратися з цього роду явищами, але оскільки їх теорії не мають великої довіри, то справа зі страшними будинками лишається в колишньому стані. У Петербурзі, на думку багатьох, подібною лихою славою володіли будівлі Павлівського палацу, відомого під назвою Інженерного замку. Таємничі явища, приписувані духами та привидам, помічені тут майже з самого заснування замку.
Оригінальний текст (рос.)
У домов, как у людей, есть своя репутация. Есть дома, где, по общему мнению, нечисто, то есть где замечают те или другие проявления какой-то нечистой или по крайней мере непонятной силы. Спириты старались много сделать для разъяснения этого рода явлений, но так как теории их не пользуются большим доверием, то дело с страшными домами остаётся в прежнем положении. В Петербурге во мнении многих подобною худою славою долго пользовалось характерное здание бывшего Павловского дворца, известное нынче под названием Инженерного замка. Таинственные явления, приписываемые духам и привидениям, замечали здесь почти с самого основания замка

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Hines, Terence (1988). Pseudoscience and the Paranormal: A Critical Examination of the Evidence (англ.). Prometheus Books. ISBN 9780879754198. 
  2. Muir, Hazel. Ball lightning scientists remain in the dark. New Scientist (амер.). Архів оригіналу за 26 травня 2019. Процитовано 26 травня 2019. 
  3. Kreidler, Marc (1 червня 2008). Catching Ghosts | Skeptical Inquirer (амер.). Архів оригіналу за 26 травня 2019. Процитовано 26 травня 2019. 
  4. Jenkins, Mckay (19 квітня 2011). What's Gotten into Us?: Staying Healthy in a Toxic World (англ.). Random House Publishing Group. ISBN 9780679604976. 
  5. And the Call Was Coming from the Basement. This American Life. 27 жовтня 2006. Архів оригіналу за 26 травня 2019. Процитовано 26 травня 2019. 
  6. Hollycombe Working Steam Museum - Haunted House (1915). web.archive.org. 25 квітня 2011. Архів оригіналу за 25 квітня 2011. Процитовано 26 травня 2019. 
  7. Vintage - The HOUSEOFDOOM!!!. www.houseofdoom.net. Архів оригіналу за 25 квітня 2012. Процитовано 26 травня 2019. 
  8. Some Christians use 'Hell Houses' to reach out on Halloween - USATODAY.com. usatoday30.usatoday.com. Архів оригіналу за 28 квітня 2021. Процитовано 26 травня 2019. 
  9. IS IT SAFE? CAVEAT EMPTOR After New York's Property Condition Disclosure Act. www.nyenvlaw.com (англ.). Архів оригіналу за 27 червня 2003. Процитовано 26 травня 2019. 
  10. Bridgstock, Martin. Introduction: The paranormal and why it matters. Beyond Belief. Cambridge: Cambridge University Press. с. 1–11. ISBN 9780511691676. 
  11. Impacts from space may cause mysterious ball lightning. New Scientist. Т. 208, № 2789. 2010-12. с. 7. doi:10.1016/s0262-4079(10)62971-5. ISSN 0262-4079. Процитовано 1 травня 2019.