Будинок на вулиці Дорошенка, 14 (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дорошенка, 14
м. Львів, м. Львів, Вулиця Дорошенка, 14
Фасад будинку
Архітектор Генрик Сальвер
Замовник Адольф Менкес

Початок будівництва 1911
Збудовано 1912

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі модерн

Будинок за адресою вулиця Дорошенка, 14 у Львові — багатоквартирний житловий чотириповерховий будинок з магазинним приміщенням на першому поверсі. Пам'ятка архітектури місцевого значення № 91.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Чотириповерховий будинок збудований у 1911 році архітектором Генриком Сальвером для місцевого адвоката Адольфа Менкеса. У 1912 році архітектор Юзеф Авін розробив статичний розрахунок конструкцій, фасадним декором займався скульптор Зигмунт Курчинський.

За Польщі в будинку на першому поверсі були прокат фільмів «Проектор», ювелірні магазини Ґуттермана і Мандля, також офіс фірми з установлення електромережі «Контакт». У 1950-их роках тут було ательє з пошиття хутряного одягу, ремонт взуття, потім перукарня «Краса» яка проіснувала до 1980-их років. За незалежності України у будинку були гральні автомати та салон музики «Музика на всі смаки», на даний час тут магазин взуття «Раса».

Архітектура[ред. | ред. код]

В'їзний портал

Чотириповерховий цегляний будинок, зведений у стилі модерн, з внутрішнім подвір'ям. Планування будинку секційного типу. Фасад будинку симетричний, з випущеною на перед центральною частиною. Вхідна брама, прикрашена декоративним маскароном, і розташована по центральній осі будинку. На першому поверсі великі вітринні вікна. На другому поверсі над вхідною брамою, виступає балкон з ліпним огородженням. На третьому поверсі — три балкони з ліпним огородженням і підбалконними чашами, які зосередженні по центрі фасаду. На рівні четвертого поверху аркові вінка з різними обрамуваннями. Між вікнами другого та третього поверху бічних частин будинку, поміщені ліпнинні зображення арфи з гірляндами. Завершується будинок аттиком, з невеликим трикутним щипцем, в якому прямокутне вікно, розділене іонічною пілястрою.

Арфа на фасаді будинку

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перелік пам'яток архітектури та містобудування м. Львова (станом на 14.03.2011 р.). Архів оригіналу за 05.03.2016. Процитовано 04.04.2015.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Львів. Туристичний путівник. — Львів: Центр Європи, 1999. — С. 180.
  • Lwów. Ilustrowany przewodnik. — Lwów: Centrum Europy. — Wrocław: Via Nova, 2001. — S. 106. (пол.)