Будинок на вулиці Микільсько-Ботанічній 14

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок на вулиці Микільсько-Ботанічній 14
Країна  Україна
Розташування Київ
Тип будівля
Стиль сталінська архітектура
Автор проєкту Фадеїчев Владислав Павлович
Побудовано 1950-ті
Адреса Микільсько-Ботанічна вулиця, 14

Будинок працівників науки — житловий будинок у центрі Києва.

Опис[ред. | ред. код]

Будинок на розі Микільсько-Ботанічної та Паньківської, збудований на місці прибуткового будинку М. Грушевського, що зруйнований у січні 1918 року.

Проєкт розроблений архітектором В. Фадеїчевим у 1947 році. Планувався для викладачів політехнічного інституту. Зведений на підвищеній терасі, що огороджена балюстрадою. Через економію коштів з оригінального проєкту прибрали наріжний еркер (замінений на балкон) та гранітне облицювання цокольного поверху (замінено на тинькування під руст).

У плані г-подібний з двома арковими проїздами. У оформлені використані класицистичні елементи. Використаний тектонічний принцип полегшення маси з нарощуванням висоти — на перших поверхах масивне рустування і вікна, з підняттям висоти вікна стають аркові. Між першим і другим, шостим і сьомим поверхами — профільовані карнизи, між п'ятим і шостим — широкий декоративний пояс з розетками і гірляндами.[1]

Жителі[ред. | ред. код]

У будинку мешкали літературознавці Олександр Білецький та Ісай Заславський, фізіолог рослин Іван Білокінь, теплофізик Всеволод Толубинський, математик Йосип Штокало та інші видатні науковці.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Звід пам'яток історії та культури України: Енциклопедичне видання. – Кн. 1: Київ. – Ч. 2:. 2003. — С.636