Будинок на колесах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рекреаційний автомобіль на базі автофургону США, класс-В
Американський мотор-хоум класу А
Австралійський мотор-хоум у комплекті з легковим авто
Картографічний символ US NPS у США, що визначає розташування кемпінгу для рекреаційних авто

Будинок на колесах, Кемпер (англ. camper), RV(англ. Recreational Vehicle), або кемпінгове авто — це автономне, зінтегроване туристичне авто, збудоване з метою туризму, подорожей та відпочинку вдалі від основного помешкання. Або перероблене з авто іншого типу — фургону, мікроавтобусу, позашляховика, легкового авто та навіть з вантажівки. Спеціальна конструкція надає місце і засоби для зберігання речей і харчів, а також наявною може бути санітарна зона з раковиною, біотуалетом, душем тощо. Серед типів RV виділяють мотобудинки, кемпервени, каравани (також відомі як житлові причепи або причіп-дача), Трейлер «п'яте колесо», розкладальні кемпери, а також вантажний кемпер.

Характеристики[ред. | ред. код]

Типово будинок на колесах має кухню, санітарний відділ, а також одне чи кілька спільних місць. Рівень обладнання будинку на колесах може починатися від мінімального: спальні місця та базові кухонні засоби та до люксового: квартирою на колесах з декількома кімнатами, повністю обладнаною кухнею, ванною-туалетом, електричними, електронними, візуально-акустичними приладами та тощо.

Будинки на колесах можуть бути як причепами (трейлер), так і моторизованими транспортними засобами. Більшість "будинків" на колесах одноповерхові, також існують і двоповерхові версії. З метою зменшення об'єму транспортного засобу при пересуванні, більші будинки на колесах можуть мати розкладані сторони або ж тканинні додатки.

Історія[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]