Будівля Селянського банку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одеське відділення Селянського поземельного банку
загальний вигляд будівлі
загальний вигляд будівлі
загальний вигляд будівлі
Країна Україна Україна
Місто Одеса
Адреса Вулиця Маразліївська, 34
Стиль Псевдоросійський стиль
Автор проєкту Дмитренко Юрій Мелентійович
Початок будівництва 1913
Побудовано 1914
Статус  архітектури

Одеське відділення Селянського поземельного банку — пам'ятка архітектури місцевого значення в Одесі на вулиці Маразліївській, 34 у псевдоросійському стилі. Архітектором проєкту був Дмитренко Юрій Мелентійович.

Історія[ред. | ред. код]

Для розширення відділення банку у 1913—1914 вирішили будувати нове приміщення на ділянці Вассала на вулиці Маразліївській, 34. Був оголошений конкурс, на якому обрали проєкт архітектора Юрія Дмитренка, що працював у псевдоросійському стилі, а також він мав досвід проєктування банківських споруд. За свідченнями В. І. Тимофієнка у конкурсі виграли інші архітектори, проте обрали саме проєкт Дмитренка.

Будівля має дві декоративні в'їзди у внутрішнє подвір'я, що утворене дуговою галереєю. В будинку збереглися деякі елементи інтер'єрів, у вестибюлі знайдений зафарбований альфрейний живопис.

У роки Першої світової війни у ній розміщався Одеський Окружний комісаріат.

У червні 1921 тут працював Фелікс Дзержинський.[1]

У 1920-1930-х у будинку розміщувалися трести, у 1930 будинок був переобладнаний у клуб «ДПК», у кінці 1930-х у будинку розміщувався спортивний клуб «Динамо» НКВС.

У другій половині ХХ ст. і на початку ХХІ — Палац культури студентів.[2]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ВИРТУАЛЬНАЯ ЭКСКУРСИЯ ПО МАРАЗЛИЕВСКОЙ УЛИЦЕ И ЦЕНТРАЛЬНОМУ ПАРКУ ШЕВЧЕНКО | HORNET-INFO (ru-RU) . Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 20 січня 2022.
  2. Одеса. Будівництво у 1914 році. Блог Antique про архітектуру України (укр.). 20 листопада 2014. Архів оригіналу за 20 січня 2022. Процитовано 20 січня 2022.