Бурдон (гурт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бурдон
«Бурдон» на концерті у Львові (2008)
«Бурдон» на концерті у Львові (2008)
Основна інформація
Жанр етно
Роки 2002 — дотепер
Країна Україна Україна
Місто Львів
Мова українська
Склад Оксана Гринько
Дана Бончук
Михайло Качалов
Любомир Іщук
Іван Огар
Рост Татомир
Маркіян Турканик

Бурдон — український музичний етно-гурт, заснований 2002 року у Львові, виконує музику, інспіровану переважно східно-європейським та карпатським фольклором, проте джерела його натхнень розташовані по всій Європі, від Скандинавії до Балканів.

Назва[ред. | ред. код]

Слово «бурдон» означає постійний звуковий тон на фоні мелодії, частіше в музиці давній і традиційній або в будові народних інструментів (дуда, ліра колісна, дримба) чи в основі багатоголосного співу.

Історія[ред. | ред. код]

Гурт створили у Львові 2002 року колишній ужгородець Ростислав Татомир і уродженка Кропивницького Олена Єременко[1]. Перший склад: Олена Єременко — скрипка, Дмитро Іглін — альт, Дмитро Подолянчук — гітара, Ростислав Татомир — гітара, мандоліна, дарабука, дримба, Едуард Іванюшенко — перкусія, Юлія Таранчук — флейта.

Вперше виступили в ефірі радіо «Львівська хвиля» 14 грудня 2002 року. Дебютували перед публікою в рамках першого фестивалю середньовічної музики «Містерія» 18 грудня у львівському храмі Святого Лазаря[2]. Перший сольний концерт відбувся 28 квітня 2003 відбувся в театрі імені Курбаса у Львові. 2004 року в репертуарі гурту з'являються українські пісні, провансальські мелодії, французькі буре, італійські сальтарелло, угорські та молдавські танцювальні мелодії.

Задля кращого відтворення давнього та живого звучання етнічної музики, гурт використовує виключно акустичні інструменти, часто досить незвичні, як от давня фіделя, балканська бузукі чи тапан, українська ліра колісна, східна дарабука тощо. Та попри фольклорні впливи музиканти домагаються сучасного, свіжого трактування традиційної музики, не претедуючи на автентичну відповідність матеріалу[3].

Серед здобутків гурту участь у знакових фестивалях України («Флюгери Львова», Шешори, Арт Поле, Мазепа-Фест, Країна Мрій), а також концерти по всьому світу — Білорусь, Польща, Угорщина, Німеччина, Бельгія, Фінляндія, Швеція, а також Італія, Хорватія, Туреччина, Узбекистан та Канада — мали нагоду відчути шалені карпатські ритми в поєднанні з архаїчними центрально-українськими жіночими співами[4].

На дебютному компакт-диску Бурдону під назвою «Re:Карпатія», виданому київською рекординговою компанією Атлантик[5], окрім угорських чардашів, молдовської кадинжі та циганської польки можна почути й центрально-українські пісні, лемківські та русинські балади, а також гуцульські коломийки. Альбом також містить давні традиційні танці від Чанґо (Csángó) — етнічної меншини угорців з території Молдови, які зберегли в своїй музиці характерні балканські та румунські ритми[6][7].

Дискографія[ред. | ред. код]

  • 2006 — Re:Карпатія
  • 2006 — Сам пан у злоті (Вам колядочка)
  • 2008 — Тайстра Чугайстра
  • 2013 — Дівиця

Склад[ред. | ред. код]

  • Оксана Гринько — спів, акордеон, телинка
  • Дана Бончук — спів, ґардон
  • Михайло Качалов — фідель
  • Маркіян Турканик — скрипка
  • Любомир Іщук — перкусія
  • Іван Огар — контрабас
  • Рост Татомир — бузукі, спів

Попередні учасники: Олена Єременко — скрипка, спів; Тарас Драк — фідель; Юлія Таранчук — флейта; Дмитро Іглін — альт; Дмитро Подолянчук — гітара.

Нагороди[ред. | ред. код]

2016 року в Німеччині на фестивалі «FolkHerbst» Бурдон отримав престижну європейську премію «Eiserner Eversteiner[de]» — єдину і найбільш вагому музичну нагороду в жанрі Folk та World music[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Бурдон" - Фолк без штампов. jazzquad.ru. Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 21 травня 2020.
  2. Оленка Єременко: Янголи на небесах грають на нікельхарпах. Інтерв'ю з України (укр.). 26 серпня 2013. Процитовано 21 травня 2020.
  3. Zaxid.net. У Львові гурт «Бурдон» презентує «Бабине літо». ZAXID.NET (укр.). Процитовано 30 травня 2020.
  4. Онлайн-конференція з гуртом "Бурдон" - 20 хвилин. vn.20minut.ua (укр.). Процитовано 30 травня 2020.
  5. Бурдон - Re:Карпатія. Discogs (рос.). Процитовано 30 травня 2020.
  6. Re:Karpatia, by Burdon Folk Band. Burdon Folk Band. Архів оригіналу за 27 жовтня 2016. Процитовано 30 травня 2020.
  7. Бурдон: "Re:Карпатія". Все новости Кременчуга на сайте ТелеграфЪ (рос.). Процитовано 30 травня 2020.
  8. Львівський фольк-гурт отримав престижну європейську музичну нагороду. tvoemisto.tv. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 23 лютого 2016.

Посилання[ред. | ред. код]