Графська бухта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Графська бухта
Графська бухта
Карта бухт основного рейду
44°36′ пн. ш. 52°00′ сх. д. / 44.600° пн. ш. 52.000° сх. д. / 44.600; 52.000Координати: 44°36′ пн. ш. 52°00′ сх. д. / 44.600° пн. ш. 52.000° сх. д. / 44.600; 52.000
Море Чорне море
Прибережні країни Україна Україна
Міста та поселення Севастополь
ідентифікатори і посилання
Графська бухта. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Графська бухта
Графська бухта
Графська бухта (Автономна Республіка Крим)
Графська бухта. Карта розташування: Sevastopol
Графська бухта
Графська бухта
Графська бухта (Sevastopol)
Мапа

Гра́фська бу́хта (або На́фтова бухта) — бухта на північній стороні Севастопольської бухти, в межах Нахімовського району Севастополя, неподалік Інкермана. Відгороджена від решти акваторії та від Маячної бухти молом.

Назва[ред. | ред. код]

Існують дві поширені назви бухти: Графська та Нафтова. Перша назва пов'язана з тим, що тут наприкінці XVIII століття знаходився хутір командувача Чорноморським флотом графа Марка Войновича (на його ж честь названа Графська пристань). Друга назва — пов'язана з будівництвом на берегах бухти нафтогавані.

До будівництва нафтогавані бухта також мала назву Клеопіна. Ця назва походить від назви Клеопіної балки, що впадає в бухту (сама балка отримала назву на честь братів Клеопіних)[1]. Однак у народній етимології назва трансформувалась у більш зрозумілу для моряків Клепальну бухту (нині ця назва не використовується).

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

18 січня 2024 року партизанський рух «Атеш», під час розвідки суден в тимчасово окупованому Севастополі, на пристані Графської бухти (північна сторона Севастополя) виявив потоплений російський військовий корабель, який затонув ймовірно після атаки українських морських дронів. Встановлено, що це сторожовий корабель проєкту 205П «Тарантул»[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Клеопіна балка (Ялта. Путівник). Архів оригіналу за 9 січня 2017. Процитовано 28 липня 2016. (рос.)
  2. Мінус ще один корабель ЧФ РФ: окупанти втратили «сторожовика» у Криму. 18 січня 2024.

Джерела[ред. | ред. код]