Бєлгородський район

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бєлгородський район
Белгородский район
Герб Бєлгородського району Прапор Бєлгородського району
Основні дані
Суб'єкт Російської Федерації: Бєлгородська область
Утворений: 30 липня 1928
Населення: (2009) 102 185 осіб
Площа: 1400 км²
Густота населення: 69 осіб/км²
Населені пункти та поселення
Адміністративний центр: Майський
Кількість селищ: 1
Мапа району
Влада
Голова місцевої думи: Попков Анатолій Тихонович

Бє́лгородський райо́н — адміністративна одиниця Росії, Бєлгородська область. До складу району входить 3 міських та 21 сільське поселення.

Географія[ред. | ред. код]

Межує: на заході із Борисовським, на півночі — з Яковлівським і Корочанським, на сході — з Шебекінським районами області, на півдні — з Харківською областю України. Територія району — 1400 км², є піднятою рівниною (близько 200 м над рівнем моря), на якій знаходяться також південно-західні відроги Орловсько-Курського плато Середньоросійської височини. Річки: Сіверський Донець, Липовий Донець, Везелка, Гостинка, Топлинка, Вільхова Плота.


Історія[ред. | ред. код]

Район утворено 30 липня 1928 з центром у Бєлгороді у складі Бєлгородського округу Центрально-Чорноземної області. З 13 червня 1934 року — у складі Курської області, з 6 січня 1954 року — у складі Бєлгородської. Коли місто Бєлгород стало обласним центром, було виведено зі складу Бєлгородського району. В 1963 році до складу району включена територія скасованого Жовтневого району. 1 лютого 1963 було утворено Бєлгородський сільський район[1].

Люди[ред. | ред. код]

В районі народилися:

  • Чечин Едуард Васильович — вчений у галузі міцності оболонкових конструкцій при криогенних температурах і міцності трубопроводів (село Крутий Лог).
Яковлівський район Корочанський район
Борисовський район Шебекінський район
Україна Україна Україна Україна Шебекінський район

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президиума ВС РСФСР от 01.02.1963. www.libussr.ru. Архів оригіналу за 23 травня 2018. Процитовано 22 травня 2018. 

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]