Бібліотекар (франшиза)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бібліотекар
Ноа Вайлі в образі Бібліотекаря
Автор Девід Тітчер[en]
Друкована продукція
Книжки Пригоди Бібліотекаря: У пошуках списа долі
Комікси Бібліотекар: Повернення в копальні царя Соломона
Бібліотекарі
Фільми і серіали
Фільми
Серіали Бібліотекарі

«Бібліотекар» (англ. The Librarian) — серія телевізійних оригінальних фентезійно-пригодницьких[en] фільмів телеканалу Turner Network Television з Ноа Вайлі у головній ролі Бібліотекаря, котрий захищає таємну колекцію артефактів.

Розробка[ред. | ред. код]

Дін Девлін через свою виробничу компанію Electric Entertainment придбав оригінальний пітч Девіда Тітчера[en] для TNT. Девід Тітчер написав і створив оригінальний фільм, на якому засновувалися продовження[1]. Режисером першого фільму був Пітер Вінтер, а сценаристом і творцем Девід Тітчер спільно з Марком Роскіном і К'єрі Пік. 2004 року вони планували зробити три фільми «Бібліотекар» із зіркою Швидкої допомоги Вайлі.

Дінів пітч був освіжаючим прийомом геройської історії. Замість м'язистого, одягненого у спандекс супермена ми отримуємо небезпечного, але чудового хлопця, котрий гадав, що отримав безпечну роботу бібліотекаря, але натомість вирушив у мандри світом, в існування якого ми хотіли б вірити.

Оригінальний текст (англ.)
Dean’s pitch was a refreshing take on the hero story. Instead of a muscle-bound, spandex-clad superman, we get an insecure but brilliant guy who thinks he’s taking a safe job as a librarian, but instead gets taken on a ride in a world we’d like to believe exists.

— Старший віце-президент TNT з оригінального програмування[уточнити] Майкл Райт, [1]

Телевізійні фільми[ред. | ред. код]

Постер «Повернення в копальні царя Соломона»

Бібліотекар: У пошуках списа долі (2004)[ред. | ред. код]

«У пошуках списа долі» представляє студента Флінна Карсона (Ноа Вайлі), якого було обрано до Нью-Йоркської публічної бібліотеки на незвичайну посаду Бібліотекаря. Обов'язки Бібліотекаря передбачають зберігати й захищати фонд історичних і часто магічних предметів, включно з Ковчегом Заповіту, скринькою Пандори та Екскалібуром. Коли таємне братство викрадає з бібліотеки частину Списа Долі, Флінн повинен повернути її з допомоги Ніколь Нун.

Бібліотекар: Повернення в копальні царя Соломона (2006)[ред. | ред. код]

«Повернення в копальні царя Соломона» розпочинається з відвідування Флінном вечірки в будинку його матері, де він зустрічається зі Джеррі, близьким другом свого померлого батька. Невдовзі Флінн дізнається про злочинців, які намагаються відшукати копальні царя Соломона. Флінн об'єднується з археологом Емілі Девенпорт, котра допомагає йому випередити лиходіїв. Бібліотекарю належить не тільки розшукати скарби Соломона, а також дізнатися про справжні стосунки Джеррі з батьком.

Бібліотекар: Прокляття Юдиного потиру (2008)[ред. | ред. код]

«Прокляття Юдиного потиру» показує Фліннову відпустку, в якій він намагається налаштувати своє життя поза роботою. Низка дивних снів приводить його до Нового Орлеану, де він викриває змову росіян, які прагнуть воскресити Влада Дракулу з допомогою чаші, Юдиного потира. Флінн знайомиться зі співачкою Сімоною, котра допомагає йому не лише знайти потир, а й дізнатися таємниці Бібліотекарів.

Телевізійні серіали[ред. | ред. код]

Логотип «Бібліотекарів»

Бібліотекарі (2014—2018)[ред. | ред. код]

TNT замовили десятисерійну щотижневу версію «Бібліотекаря» з оригінальними акторами, серед яких Ноа Вайлі, Боб Ньюхарт і Джейн Куртін[en], а також четверо нових персонажів, які працюють на Бібліотеку. Трейлер вийшов одразу після фіналу сезону «Коли падають небеса». Серіал уперше вийшов 7 грудня 2014 року[2].

Новими персонажами є:

Дженкінс (Джон Ларрокетт) неохоче служить квартету, іноді як сварливий доглядач; він працював у філії Бібліотеки «довше, ніж будь-хто знає» та має великі знання давнього фольклору. Квартет протистоїть Братству Змій, культу на чолі з таємничим безсмертним Дулаком, повторюваним персонажем[en], зіграним Меттом Фрюером[en][3].

Серіал було знято в Портленді, Орегон. 12 лютого 2015 року було анонсовано поновлення серіалу на другий десятисерійний сезон[4]. Його прем'єра відбулася 1 листопада 2015 року[5]. У грудні 2015 року було анонсовано поновлення серіалу на третій сезон[6]. 24 січня 2017 року TNT поновив серіал на четвертий сезон[7].

Книги[ред. | ред. код]

Пригоди Бібліотекаря: У пошуках списа долі[ред. | ред. код]

Новелізацію першого фільму було адаптовано Крістофером Трейсі[en] як «Пригоди Бібліотекаря: У пошуках списа долі», яку було видано 2004 року[8].

Комікси[ред. | ред. код]

Бібліотекар[ред. | ред. код]

У листопаді 2006 року Electric Entertainment і Atlantis Studios зробили графічну адаптацію роману «Повернення в копальні царя Соломона». Адаптацію написав Джеймс Ватсон та проілюстрував Найт Прайд.

Electric Entertainment і Atlantis Studios додатково підписали ексклюзивну світову угоду на виробництво оригінальної серії коміксів, заснованої на персонажах Бібліотекаря.

Комікси є чудовими можливостями дослідити міфологію, історію та кожного персонажа способом, який ми не могли застосувати у фільмі. У Бібліотеці тисячі артефактів — кожен з них нова пригода. Заснований на відгуках, які ми отримали з першого фільму, фанати всіх віків полюбили персонажів і хочуть бачити більше. Ця серія дасть їм це.

Оригінальний текст (англ.)
Comics are great opportunities to explore mythology, history, and each character in a way we could never do on film. There are thousands of artifacts in the Library – each one a new adventure. Based on the response we’ve had from the first film, fans of all ages loved the characters and want to see more. This series will give it to them.

— Виконавчий продюсер Дін Девлін, [9]

Бібліотекарі[ред. | ред. код]

20 червня 2017 року сценариста Вілла Пфайфера[en] та художника Родні Бучемі було анонсовано як творців нової серії коміксів від Dynamite Entertainment, заснованої на «Бібліотекарях». Серія має вийти 13 вересня[10].

Фільм[ред. | ред. код]

2009 року продюсер Дін Девлін зазначив, що наступний вхід у серію Бібліотекаря буде театральним випуском[en]. Знімання заплановано на деякий час 2009 року[11]. Проте, актор Ноа Вайлі пізніше сказав у інтерв'ю на San Diego Comic-Con 2010 року, що знімання не почалися, і що немає негайних планів театрального випуску наступного фільму серії[12].

Персонажі[ред. | ред. код]

Персонаж Телевізійні фільми Телевізійні серіали
Бібліотекар: У пошуках списа долі Бібліотекар: Повернення в копальні царя Соломона Бібліотекар: Прокляття Юдиного потиру Бібліотекарі
2004 2006 2008 20142018
Флінн Карсен Ноа Вайлі
Шарлін Джейн Куртін[en]
Джадсон Боб Ньюхарт
Марджі Карсен Олімпія Дукакіс Н/Д
Дебра Маркхам Портер Ліза Бреннер[en] Н/Д
Едвард Вайлд Кайл Маклаклен Н/Д
Ніколь Ніхто Соня Волгер Н/Д Рейчел Ніколс
Лана Келлі Ху[en] Н/Д
«Дядько» Джеррі Н/Д Роберт Фоксворт Н/Д
Емілі Девенпорт Н/Д Габріелла Анвар[en] Н/Д
Джомо Н/Д Хакім Кає-Казім Н/Д
Генерал Самір Н/Д Ерік Аварі[en] Н/Д
Професор Лазло / Влад Н/Д Брюс Девісон[en] Н/Д
Сімона Ренуар Н/Д Стана Катіч Н/Д
Сергій Кубічек Н/Д Дікран Тулейн[en] Н/Д
Іван Н/Д Джейсон Дуглас[en] Н/Д
Кеті Н/Д Бет Бурвант Н/Д
Єва Бейрд Н/Д Ребекка Ромейн
Джейкоб Стоун Н/Д Крістіан Кейн
Кассандра Кілліан Н/Д Лінді Бут
Єзекіїль Джонс Н/Д Джон Кім
Дженкінс Н/Д Джон Ларрокетт
Дулак Н/Д Метт Фрюер[en]
Ламія Н/Д Леслі-Енн Брандт
Моріарті Н/Д Девід С. Лі
Просперо Н/Д Річард Кокс[en]

Міфологія Бібліотекаря[ред. | ред. код]

Бібліотекарі є вартовими потужних і магічних реліквій, які існують століттями, і часто поринають у карколомні пригоди задля пошуку предметів і збереження їх у Бібліотеці. Деякі з реліквій у бібліотеці включають: Мона Ліза, Екскалібур, Ковчег Заповіту, Фонтан молодості, Наутілус, Ковчег Ноя, потік Пана, скринька Пандори, тризуб Посейдона та Туринська плащаниця. Є також і живі істоти в Бібліотеці; наприклад, Лох-Несське чудовисько можна побачити у воді навколо «дерева», зробленого зі шляхів, наприкінці пригоди з Юдиним потиром.

Про Бібліотекарів[ред. | ред. код]

Бібліотекарі — вигадане таємне товариство, що існує як порядок протягом століть, і часто бере участь у пригодах в усьому світі задля пошуку предметів і тримання їх у безпеці від людей, які використають їх зі злою метою. Бібліотекарі прагнуть лише збільшення своїх знань, і застосовують реліквії на покращення людства. Вони борються у таємній війні зі Зміїним Братством принаймні від падіння Александрійської бібліотеки багато століть тому.

Сімона Ренуар стверджує, що всі вампіри знають про Бібліотекарів і їх битву проти зла.

Список Бібліотекарів[ред. | ред. код]

Протягом століть існувало багато бібліотекарів, серед яких:

  • Вчений — найвеличніший Бібліотекар з усіх, легенди кажуть, що понад два тисячоліття тому він збудував Бібліотеку та є хранителем її таємниць. Він знаний як Яхуда, що є єврейським іменем Джадсона[13].
  • Елдред Воістину Чудесний — історичний Бібліотекар, якого вважають великим.
  • Невідомий, портрет якого висить поряд з Елдредовим. Судячи з його стилю одягу, він мешкав у Європі початку XVII століття.
  • Джадсон — він служив Бібліотекарем, а тепер є наставником для тих, хто посідає це місце. Можливо, є «Вченим», першим Бібліотекарем.
  • Едвард Вайлд — колишній Бібліотекар перед Флінном. Він інсценував власну смерть задля викрадення Списа Долі.
  • Флінн Карсен — теперішній Бібліотекар. Він дуже ерудований і винахідливий авантюрист.

Решта персоналу Бібліотеки[ред. | ред. код]

  • Шарлін — працює в Бібліотеці та була Вартовим колишнього Бібліотекаря.
  • Ніколь Ніхто — працювала в Бібліотеці на посаді Вартового двох Бібліотекарів: Едварда Вайлда та Флінна Карсена.
  • Єва Бейрд — працює в Бібліотеці на посаді Вартового спочатку Флінна Карсена, а потім трьох потенційних Бібліотекарів: Джейкоба Стоуна, Кассандри Кілліан та Єзекіїля Джонса.
  • Лео — працював у Бібліотеці, та мав сховати Туринську плащаницю.
  • Дженкінс (Ґалахад) — доглядач Портлендської філії «Бібліотеки».

Братство Змій[ред. | ред. код]

Братство Змій — дрібна група Бібліотекарів, яка відокремилася від них за давніх часів, коли вхід до «Бібліотеки» знаходився в Александрії. Братство прагне використати силу артефактів для світового панування, і ця суперечка призвела до таємної війни між Бібліотекарями та Братством, яке підняло постання, що призвело до знищення входу до Бібліотеки в Александрії. Нещодавно, 2004 року Братство працювало з колишнім Бібліотекарем Едвардом Вайлдом задля невдалого викрадення Списа Долі та захоплення світу. 2014 року вони спробували захопити контроль над «Бібліотекою», змусивши Джадсона та Шарлін розірвати зв'язок між «Бібліотекою» та Нью-Йоркською публічною бібліотекою. Теперішнім лідером Братства є Ланселот ду Лак.

Братство взяло свою назву від змія, який начебто дав таємне знання Адамові та Єві.

Про Бібліотеку[ред. | ред. код]

«Бібліотека» існує принаймні з давніх часів і містить магічні та потужні реліквії. Сама «Бібліотека» здається розумною (чи напів-розумною) та надсилає запрошення потенційним Бібліотекарям і Вартовим.

«Бібліотека» існує у власному кишеньковому всесвіті, і за давніх часів вхід до «Бібліотеки» знаходився в Александрійській бібліотеці, а потім у Нью-Йоркській публічній бібліотеці до 2014 року.

«Бібліотека» має велику кількість філій і службових входів. Хоча до основної «Бібліотеки» може бути лише один вхід, існують місця в усьому світі, які мають вхід до Філії Бібліотеки, надаючи доступ до книжок Бібліотеки, але не до реліквій.

Вхід з Александрійської бібліотеки[ред. | ред. код]

Вхід до «Бібліотеки», з'єднаний з Александрійською бібліотекою, було знищено під час повстання, піднятого Братством Змій (колись до VIII століття). Невідомо, до знадився вхід до «Бібліотеки» між VIII століттям і 1890-тими, коли було побудовано Нью-Йоркську публічну бібліотеку.

Вхід з Нью-Йоркської публічної бібліотеки[ред. | ред. код]

Нью-Йоркська публічна бібліотека надавала доступ до «Бібліотеки» до 2014 року. Вхід знаходився за прихованими дверима, замаскованими під книжкову шафу. Коли Джадсон уперше показав Фліннові вхід, він також дав йому підказку про те, як відчинити двері, процитувавши рядки «Не до вподоби дійство вам, пораду я таку вам дам», на які Флінн відповів «Вам відпочить схотілося, і Вам це все наснилося», й одразу збагнув, що способом відчинення таємних дверей є потягнути за копію «Сну літньої ночі», романтичної комедії Вільяма Шекспіра. За таємними дверима була шахта ліфта, яку могли відчинити лише двоє морпіхів, одночасно відчинивши два замки. Коли Флінн зауважив, що подвійний замок був тим самим, що й на базах із ядерною зброєю, Джадсон підтвердив це і сказав, що вони скопіювали це з Бібліотеки.

У першому епізоді «Бібліотекарів» 2014 року Джадсон і Шарлін були змушені розірвати зв'язок між «Бібліотекою» та Нью-Йоркською публічною бібліотекою, коли до неї вдерлося Братство Змій.

Філія в Портленді, Орегон[ред. | ред. код]

Філію Бібліотеки, яка дає доступ до книжок Бібліотеки, але не до реліквій, у Портленді, Орегон, очолює Дженкінс, і її використовують троє потенційних Бібліотекарів — Джейкоб Стоун, Кассандра Кілліан і Єзекіїль Джонс, і їхній Вартовий Єва Бейрд як базу операцій.

Каталог[ред. | ред. код]

До колекції реліквій, які зберігаються в Бібліотеці, належать:

Історичні предмети

Легендарні предмети

Магічні предмети

Нагороди[ред. | ред. код]

Бібліотекар: У пошуках списа долі
Премія Рік Категорія Номінант Результат
Премія «Сатурн» 2005 Найкраща телевізійна презентація Номінація
Найкращий актор на телебаченні Ноа Вайлі Номінація
Найкращий актор підтримки на телебаченні Кайл Маклаклен Номінація
Найкраща акторка підтримки на телебаченні Соня Волгер Номінація
Motion Picture Sound Editors[en] Найкраще редагування звуку на телебаченні Long Form — Sound Effects & Foley Номінація
Visual Effects Society Нагорода VES за видатний композитинг у програмі мовлення Номінація
Премія Гільдії сценаристів США 2006 Long Form — Original Девід Тітчер[en] Номінація
Бібліотекар: Повернення в копальні царя Соломона
Премія Рік Категорія Номінант Результат
Прайм-тайм премія «Еммі» 2007 Видатна музична композиція для міні-серіалу, фільму чи спецвипуску Джозеф ЛоДука Номінація
Видатне редагування звуку для міні-серіалу, фільму чи спецвипуску Номінація
Премія «Сатурн» Найкраща презентація на телебаченні Перемога
Найкращий актор на телебаченні Ноа Вайлі Номінація
Найкраща акторка підтримки на телебаченні Габріелла Анвар[en] Номінація
Американська спілка кінематографістів Видатне досягнення в кінематографії у фільмах тижня / міні-серіалах / пілотах Волт Ллойд Номінація
Кінопремія «Вибір критиків» Найкраще зображення, зроблене для телебачення Номінація
Бібліотекар: Прокляття Юдиного потиру
Премія Рік Категорія Номінант Результат
Прайм-тайм премія «Еммі» 2009 Видатні костюми для міні-серіалу, фільму чи спецвипуску Кім Мартінез, Дженніфер Камрат Номінація
Видатний актор підтримки у міні-серіалі чи фільмі Боб Ньюхарт Номінація
Видатне редагування звуку для міні-серіалу, фільму чи спецвипуску Номінація
Премія «Сатурн» Найкраща презентація на телебаченні Перемога
Найкращий актор на телебаченні Ноа Вайлі Номінація
Премія «Едді»[ru] Найкраще редаугвання Motion Picture для комерційного телебачення Девід Сігел Номінація
Премія Гільдії художників-постановників США[ru] Телефільм або міні-серіал Номінація
Motion Picture Sound Editors[en] Найкраще редагування звуку — Long Form діалог і ADR на телебаченні Ноа Блоуг, Кріс Вінтер Номінація
Телепремія OFTA Найкращий дизайн костюмів у Motion Picture чи міні-серіалі Номінація
Бібліотекарі
Премія Рік Категорія Номінант Результат
Премія «Сатурн» 2015 Найкраща гостьова поява у телесеріалі Джон Ларрокетт Номінація
Найкращий телесеріал обмеженої трансляції[уточнити] Номінація
Найкраща акторка на телебаченні Ребекка Ромейн Номінація
Премія «Сатурн» 2016 Найкращий телесеріал у жанрах екшн і триллер Номінація
Найкраща акторка на телебаченні Ребекка Ромейн Номінація
Премія «Золотий клен»[en] Найкраща акторка телесеріалу з мовленням у США Лінді Бут Номінація
Премія Сатурн 2017 Найкращий телесеріал у жанрах екшн і триллер Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Флемін, Майкл (24 травня 2004). Wyle gets «Librarian» card. Variety. Архів оригіналу за 21 серпня 2018. Процитовано 28 червня 2017. 
  2. Сейкалі, Андреа (25 червня 2014). «The Librarians» TV Series to Premiere Worldwide With Universal Networks International. Variety. Архів оригіналу за 24 грудня 2014. Процитовано 6 грудня 2014. 
  3. Ausiello, Майкл (10 квітня 2014). TNT Orders «Librarians» Series Starring Rebecca Romijn, «Leverage» Fave; Noah Wyle to Recur. TVLine. Архів оригіналу за 24 лютого 2020. Процитовано 6 грудня 2014. 
  4. Мітовіч, Метт (12 лютого 2015). TNT's «Librarians» Renewed for Season 2. TVLine. Архів оригіналу за 26 лютого 2021. Процитовано 17 вересня 2015. 
  5. Frith, Ванесса (31 серпня 2015). «The Librarians» Season 2: Why Is Christian Kane Fighting Himself? New Enemy & Promo Revealed. Enstars. Архів оригіналу за 27 жовтня 2020. Процитовано 17 вересня 2015. 
  6. Librarians renewed Season 3. Архів оригіналу за 27 червня 2017. 
  7. Рутс, Кімберлі (24 січня 2017). The Librarians Renewed for Season 4. TVLine. Архів оригіналу за 18 січня 2021. Процитовано 25 січня 2017. 
  8. Трейсі, Крістофер (2004). The Adventures of the Librarian: Quest For The Spear. I Books. ISBN 1-4165-0486-9. 
  9. Гордон, Майк (21 квітня 2006). Electric Entertainment & Atlantis Studios to Produce «Librarian» Comic. comicbookbin.com. 
  10. THE LIBRARIANS Creative Team Named. newsarama.com. 20 червня 2017. Архів оригіналу за 14 серпня 2018. Процитовано 28 червня 2017. 
  11. The Librarian’s next adventure: your movie theater. CliqueClack TV. Архів оригіналу за 13 серпня 2010. Процитовано 28 червня 2017. 
  12. Noah Wyle on the Librarian theatrical movie. CliqueClack TV. Архів оригіналу за 5 серпня 2010. Процитовано 28 червня 2017. 
  13. Librarian Web Comic. Архів оригіналу за 7 червня 2011. 

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]