Біблія Джефферсона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Біблія Джефферсона»
Автор Томас Джефферсон
Мова англійська, французька, латина і давньогрецька мова

Широко відома Біблія Джефферсона, в оригіналі «Життя і мораль Ісуса з Назарету» (англ. The Life and Morals of Jesus of Nazareth) — книга Томаса Джефферсона, в якій викладено історію життя і вчення Ісуса з Назарету зі спробою зменшити містифікацію в Святому Письмі. Твір складається з уривків з Нового Заповіту, які Джефферсон переставив, опустивши будь-які пасажі, в яких розповідалося про надприродні явища або які, на його думку, містили історичні помилки. Джефферсон створив оригінальне видання, вирізавши й переставивши окремі вірші з кількох Біблій грецькою, латинською, французькою та англійською мовами. Це зробило Джефферсона одним з перших представників історичних досліджень Ісуса, хоча робота і не була опублікована за життя автора.

Структура та зміст[ред. | ред. код]

Джефферсон проаналізував чотири Євангелія і змішав їх, розмістивши події в хронологічному порядку й об'єднавши їх в єдину розповідь, яку він розділив на 17 глав, кожна з яких має пронумеровані вірші, слідуючи плану Біблії. Його версія починається з народження Ісуса згідно з Лк 2:1-7 і закінчується поєднанням Ів 19 і Мт 27:60, розповіддю про поховання і закриття гробу Христа.

Воскресіння не є частиною рахунку. У версії Джефферсона також немає жодної згадки про чудеса, пророцтва чи оголошення ангелів. Однак поняття раю і пекла мають місце, а деякі події, описані в Старому Завіті, такі як Всесвітній потоп, згадуються як часові орієнтири. Згадки про Бога залишилися, але не про Трійцю, а Ісус чітко не характеризується як божественний і не називається Сином Божим.

Історія створення та видання[ред. | ред. код]

Першу версію Джефферсон створив у 1804 році й звітував про результати своєї роботи у листах до друзів, зокрема Бенджаміну Рашу та Джону Адамсу. Книгу спершу отримала назву «Філософія Ісуса». У листі до Чарльза Томпсона від 8 січня 1816 року він назвав її найкращим зразком етики, який він коли-небудь бачив, і доказом того, що він є справжнім християнином, який слідує чистому вченню Христа.[1] Це вчення довелося відфільтрувати, як він писав через кілька років, від екстравагантних описів його біографів, до яких з часом додалося багато тверджень, що не можуть бути виправдані словами історичного Ісуса з Назарету, які насправді були передані нам.[1] Відповідно до філософії Просвітництва, Джефферсон вилучив усі свідчення про події, які він не вважав раціонально пояснюваними, намагаючись таким чином докопатися до суті історичної особи Ісуса..

Між 1819 і 1820 роками Джефферсон склав свою остаточну версію книги у своєму будинку в Монтічелло, вирізавши бритвою вибрані уривки з шести різних примірників Біблії — двох греко-латинських, двох французьких і двох англійських у версії короля Якова — і вклеївши їх у чисту книгу. Роботу остаточно назва "Життя і мораль Ісуса з Назарету.

Рукописний титульний аркуш "Біблії Джефферсона

Примітка «для використання індіанцями» на титульній сторінці першого, згодом відкинутого проєкту стала приводом для періодично висловлюваної думки, що Джефферсон склав вірші з Біблії для місіонерської роботи серед індіанців.[2] Однак інші джерела вказують на те, що Джефферсон призначав книгу для особистого користування і планував поділитися нею лише з найближчими друзями.[3] Джефферсон ніколи не прагнув, щоб книга була опублікована, частково тому, що він вважав, що його релігійні переконання є його приватною справою, а частково тому, що він, мабуть, побоювався, що його неортодоксальний підхід до Біблії буде використаний проти нього його політичними опонентами.

Сайрус Адлер, який був бібліотекарем Смітсонівського інституту з 1892 по 1909 рік, дізнався про книгу від одного з біографів Джефферсона, і на той час вона перебувала у володінні правнучки Джефферсона Кароліни Рендольф. У 1895 році Смітсонівський інститут придбав «Біблію Джефферсона» для своєї бібліотеки, де вона зберігається з того часу, а також два англомовних видання Біблії, якими користувався Джефферсон.

У 1902 році Конгрес США ухвалив рішення про виготовлення 9000 літографій «Біблії Джефферсона», які, попри скарги християнських інституцій, у наступні роки вручалися всім новим членам Конгресу як вітальний подарунок. У 2009 році у співпраці з Національним музеєм американської історії розпочався проєкт із реставрації та консервації книги. Сторінки були звільнені від палітурки, стабілізовані та переплетені. У процесі роботи всі сторінки книги були також зацифровані, щоб зробити їх доступними для громадськості. Відреставроване видання було представлено на виставці у травні 2012 року. Наразі вийшло кілька друкованих видань «Біблії Джефферсона», текст також доступний у відкритому доступі в Інтернеті.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ford, Paul Leicester (2009). The works of Thomas Jefferson. New York: Cosimo. ISBN 978-1-61640-195-5. OCLC 748576258.
  2. Newcombe, Jerry (2003). What if America were a Christian nation again?. Nashville: Thomas Nelson Publishers. ISBN 0-7852-7042-6. OCLC 53295596.
  3. Jefferson, Thomas (1989). The Jefferson Bible : the life and morals of Jesus of Nazareth. Boston. ISBN 0-8070-7701-1. OCLC 18982207.

Література[ред. | ред. код]

  • Bedford, Laura, Janice Stagnitto Ellis, and Emily Rainwater. «The Conservation of the Jefferson Bible at the National Museum of American History.» The Book and Paper Group Annual 31 (2012) pp 35–42.
  • Blessing, T. H. «Revolution by Other Means: Jefferson, the Jefferson Bible, and Jesus.» in Godly Heretics: Essays in Alternative Christianity in Literature and Popular Culture (McFarland, 2013).
  • Manseau, Peter. The Jefferson Bible: A Biography (Princeton UP, 2020)
  • Sheridan, Eugene R. «Introduction» in Adams, Dickinson W. Adams, ed. Jefferson's Extracts from the Gospels: The Philosophy of Jesus and The Life and Morals of Jesus (Papers of Thomas Jefferson, Second Series, 3) (1983), pp 3–44.
  • Zastoupil, Lynn. « 'Notorious and Convicted Mutilators': Rammohun Roy, Thomas Jefferson, and the Bible.» Journal of World History (2009): 399—434.