Бої за Гостомельський аеропорт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бої за Гостомельський аеропорт
Основний конфлікт: Битва за Гостомель (2022)

Координати: 50°36′13″ пн. ш. 30°11′31″ сх. д. / 50.6036111111388891° пн. ш. 30.19194444447222381° сх. д. / 50.6036111111388891; 30.19194444447222381
Дата: 24 лютого  — 31 березня 2022
(1 місяць та 1 тиждень)
Місце: Гостомель, Бучанський район, Київська область, Україна
Результат:
  • катастрофічний провал російської повітряно-десантної операції, унеможливлення повітряного моста
  • захоплення в подальшому аеропорта російськими наземними силами та Битва за Гостомель
Сторони
Росія Росія Україна Україна
Командувачі
Росія Володимир Путін
Сергій Шойгу
Валерій Герасимов
Віктор Золотов
Україна Володимир Зеленський
Олексій Резніков
Валерій Залужний
Красотін Михайло Леонідович
Військові формування
Збройні сили Російської Федерації

Війська національної гвардії Росії

Збройні сили України

Національна гвардія 4 БрОП

Військові сили
Перший штурм
  • 20–34 вертольоти
  • Численні Мі-8
  • Кілька Ка-52
  • Від сотні до кількох сотень повітряно-десантних військ
  • Щонайменше два Су-25

Другий штурм

  • 200 вертольотів
  • Численні танки та бронетехніка
  • Невідома кількість сухопутних військ
* Невідома кількість сухопутних військ, танків та бронетехніки
  • Кілька БМ-21
  • Щонайменше два Су-24
  • Кілька МіГ-29
  • Щонайменше два Мі-24
Втрати
понад 100 вбитих[⇨]
  • 1 танк
  • 20-25 ББМ
  • 2 гармати
  • 1 ЗУ
  • 15-17 одиниць автомобільної техніки
  • 4 гелікоптерів
невідомо
більше 15 цивільних

Бої за Гостомельський аеропорт розпочалися 24 лютого 2022 року під час російського вторгнення в Україну 2022 року за контроль над стратегічно важливим аеропортом «Антонов» біля смт Гостомель. Тривали з перервами до 27 лютого. Спершу аеропорт атакували російські вертольоти, які висадили десант. ЗСУ пізніше відбили аеропорт, але через день російські війська завдали другої атаки. У ході бою НГУ знищили нападників і пошкодили злітно-посадкову смугу, що не дало російським літакам Іл-76 змоги переправити основні сили на аеропорт Гостомель через повітряний міст.

Пізніше, 25 лютого, російські наземні сили, що прийшли з території Білорусі, зайняли територію аеропорту, але вже не могли користуватися нею для приймання літаків. Розпочалась Битва за Гостомель. Сили оборони України звільнили аеропорт 2 квітня 2022 року[3].

У цих боях було знищено найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», що стояв в ангарі.

Передумови[ред. | ред. код]

Аеропорт «Антонов», відомий також як Гостомельський аеропорт, використовувався здебільшого для вантажних польотів, а також випробувань літаків. Захоплення аеропорту російськими військами дало б їм змогу використати його для висадки численних десантників та легкої бронетехніки за допомогою вантажних літаків. У підсумку це було потрібно для оточення Києва[4][5]. Оскільки Гостомель знаходиться не відстані 25 кілометрів на північний захід від Києва, то це давало можливість військам РФ атакувати Київ як з заходу, в районі Святошина, так і з півночі, в районі Оболоні та Мінського масиву[5].

Вперше про підготовку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну повідомило 30 жовтня 2021 року американське видання Washington Post[6][5]. Потім цю тему підхопили, посилаючись на дані західних розвідок, інші іноземні ЗМІ[5].

Зовнішні відеофайли
УКРАЇНА І СВІТ НАПЕРЕДОДНІ ВІЙНИ. ХРОНОЛОГІЯ ЗАЯВ. Бутусов Плюс, 24 лютого 2024 року[7][8]

У середині січня 2022 року Київ відвідав директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс[9][5]. В розмові з Володимиром Зеленським він повідомив про конкретні плани нападу Росії на Україну, зокрема, шо один з ударів буде нанесено зі сторони Білорусі в напрямку української столиці та про «російські наміри захопити аеродром Гостомель на північному заході від Києва і використати його як платформу для висадки повітряно-десантних сил, щоб пришвидшити захоплення Києва»[10][5].

19 січня 2022 року Президент України Володимир Зеленський записав звернення для ЗМІ, в якому була присутня фраза щодо ймовірності майбутньої широкомасштабної війни «У травні, як завжди, буде шашлик»[11], яка згодом стала мемом[5].

18 лютого 2022 року Президент США Джо Байден на брифінгу заявив[5]:

У США є підстави вважати, що Росія нападе в наступні тижні чи дні. Путін ухвалив рішення.

23 лютого 2022 року ДП «Антонов», як і інші підприємства ОПК України, отримало листа за підписом голови Укроборонпрому Юрія Гусєва, в якому зокрема говорилось[12][5]:

Ми продовжуємо жити і працювати спокійно та впевнено, без паніки виконуючи свою роботу, бо реальних підстав для неї наразі немає. А коли і якщо вони виникнуть, я обіцяю повідомити про це відверто.

Охорону Гостомельського аеропорту забезпечувала 4-та бригада Національної гвардії України, котра базувалась у Гостомелі[5]. У грудні 2021 року кілька сотень контрактників з особового складу бригади відправили спочатку для бойового злагодження на Яворівський військовий полігон в Львівську область, а зразу звідти, 20 лютого 2022 року, на ротацію до Луганщини[5]. З ними ж відправилась на схід України і більша частина озброєння[5]. Кількасот військовослужбовців, що залишились у розташуванні бригади, були переважно її адміністративним персоналом та строковиками[5].

У січні 2022 року аеродром відвідала делегація, до складу якої входили представники Центрального розвідувального управління США, Розвідувального управління Міністерства оборони Сполучених Штатів та американські дипломати, для оцінки вразливості летовища перед можливим повномасштабним вторгненням військ РФ[5]. В лютому представники Служби безпеки України встановили на аеродромі камери відеоспостереження з автономним живленням, які мали за допомогою мережі зв'язку 4G передавати онлайн зображення[5]. За кілька годин до вторгнення обладнання було виведено з ладу[5].

Перебіг подій[ред. | ред. код]

Вирва від крилатої ракети Калібр поблизу цивільних гуртожитків неподалік Гостомельського аеропорту

24 лютого[ред. | ред. код]

24 лютого близько 7:00 військова частина 3018 Національної гвардії України зазнала обстрілу крилатою ракетою. У результаті обстрілу було пошкоджено цивільний житловий будинок біля аеропорту[13]. Близько 8-ї години 34 російських вертольоти Ка-52, озброєних ракетами, вилетіли на південь через українсько-білоруський кордон на малій висоті в бік Києва. На шляху вони потрапили під вогонь зі стрілецької зброї та переносних зенітних ракет — ймовірно, «Стріла», «Ігла-С», «Piorun» чи «Stinger». Один вертоліт було збито, екіпаж катапультувався. Ще один здійснив аварійну посадку на пів шляху й один було знищено українським літаком Міг-29. Досягнувши аеропорту, вертольоти обстріляли його ракетами для знищення потенційних захисників[4].

Слідом вирушили 18 штурмових транспортників Мі-8, які перевозили до 300 елітних російських десантників[4]. Вони висадили десант на аеродромі, зав'язався бій[14] із ротно-тактичною групою НГУ чисельністю близько 150 бійців, озброєною засобами ППО (американські джерела вказують також бронетехніку). Українські літаки МіГ-29 завдали удару по аеропорту[4]. Станом на 19:20 аеропорт було захоплено російськими військами[15] 45-ї бригади спеціального призначення ВДВ РФ[16], які дали змогу прибути наступним російським силам[17]. Після 5-го вертолітного авіанальоту росіяни знищили найбільший у світі літак Ан-225 «Мрія»[18]. Бій тривав до вечора, коли російські ВДВ були витіснені з аеропорту, але сутички продовжилися в лісах за його межами[4].

Українські бійці прикривають відхід особового складу і цивільних службовців з бази

Станом на 21:00 десантні сили ЗСУ відбили Гостомельський аеропорт[19], відпрацювавши по аеродрому некерованими авіаційними ракетами (НАР) та потім зачистивши його від ворогів, про що повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у своєму фейсбуці[20]. Для закріплення успіху спецпідрозділ «Альфа» знищив чеченців з «армії Кадирова»[21] на чолі з командиром Магомедом Тушаєвим[22].

25 лютого[ред. | ред. код]

Близько третьої ночі 25 лютого на околиці Києва, у районі Гостомеля, знову пролунали вибухи[23]. Близько 14:00 Міністерство оборони Росії заявило, що відбило аеропорт «Антонов» у результаті операції за участю нібито 200 вертольотів[4].

27 лютого[ред. | ред. код]

27 лютого у Гостомелі на повороті до Ірпеня тривав бій[24]. ЗСУ завдали удару по аеропорту, щоби зробити його непридатним для використання ворогами[25]. Також завдали атаки по ворожій техніці в аеропорту Гостомеля. Техніку окупанта, машини постачання та особовий склад вдалося знищити[26]. Зачистку здійснювали 80-та бригада, 8-й полк і 72-га бригада ЗСУ[25].

3-4 березня[ред. | ред. код]

Підбита в ході боїв за Гостомель БМД-2 31-ї окремої десантно-штурмової бригади РФ під час російського вторгнення в Україну 2022 року

3 березня бої поновилися[27]. 4 березня бійцями спецназу ГУР МО, 3-ого окремого полку спеціального призначення та добровольчої ротно-тактичної групи «Ірпінь» знищено щонайменше 50 військовиків зі складу 31-шої окремої гвардійської десантно-штурмової бригади. Українськими військовими захоплено зброю, військову техніку, штабні та особисті документи[28][29].

5 березня[ред. | ред. код]

Стало відомо, що російські окупанти захопили ЖК «Покровський» і взяли в полон щонайменше 40 місцевих жителів[30].

6 березня[ред. | ред. код]

6 березня українськими військовими в ході боїв за Гостомель було знищено щонайменше 27 військових ЗС РФ. Більшість серед загиблих становили десантники 31 ОДШБр.[31]

Наслідки і втрати[ред. | ред. код]

Російські втрати[ред. | ред. код]

Радник глави Офісу президента України Олексій Арестович зазначив, що в Гостомелі ліквідували близько 200 російських спецпризначенців — фахівців із захоплення аеропортів[16].

За даними військового блогера Oryx, росіяни втратили у боях 6 гелікоптерів: 1 Мі-8, 1 Мі-28, і 4 Ка-52.[32]

Українські втрати[ред. | ред. код]

25 лютого був знищений найдовший літак на планеті- Ан-225. Також за заявою конструктора-споттера Руслана Пала (в мережі Фейсбук[33]) був знищений особистий літак генерального конструктора АНТК — Ан-74Т (UR-74010), легкий транспортний літак з складу АНТК Ан-26, регіональний багатоцільовий — Ан-28, прототип Ан-72П, легкий Ан-2, 2 приватні літаки виробництва Textron/Cessna, пошкоджені передсерійний Ан-140, прототип Ан-132Д та єдиний літаючий в Україні Ан-22.

За заявою Укроборонпрому, на момент вторгнення літак АН-225 «Мрія» перебував на ремонті в аеропорту Гостомель, тому не встиг вилетіти з України і був знищений російськими окупантами. Його відновлення коштуватиме понад $3 млрд і потребуватиме тривалого часу[34]. Літак використовувався для перевезення вакцин від COVID-19[4]. 26 лютого 2022 українська армія тимчасово відбила Гостомель. Протягом дводенних боїв було знищено, зокрема, понад 50 окупантів із 31-ї окремої гвардійської бригади з Ульяновська (Росія)[35].

Серед полеглих українських захисників: Луков Руслан Юрійович (14.3.2022).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Андрій Шляхтін (3 березня 2022). СБУ перехопила розмову ОМОНівців під Гостомелем: ті не знають, скільки їхнім "наваляло". 24tv.ua. 24 Канал. Архів оригіналу за 15 квітня 2022. Процитовано 15 квітня 2022.
  2. Дмитро Неймирок (27 лютого 2022). "Зведений загін ОМОН розп...здошений. Відходити не можуть, у них 200-ті, 300-ті". СБУ перехопила переговори російських окупантів. gordonua.com. Гордон. Архів оригіналу за 18 квітня 2022. Процитовано 18 квітня 2022.
  3. By Julia Hollingsworth, Joshua Berlinger, Sana Noor Haq, John Sinnott, Adrienne Vogt, Veronica Rocha and Emma Tucker (2 квітня 2022). Russian forces have withdrawn from Antonov Airport, outside of Kyiv, satellite images confirm. CNN (англ.).
  4. а б в г д е ж Roblin, Sebastien (25 лютого 2022). Pictures: In Battle for Hostomel, Ukraine Drove Back Russia’s Attack Helicopters and Elite Paratroopers. 19FortyFive (амер.). Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  5. а б в г д е ж и к л м н п р с т Невідомі факти про Гостомель. Як цей аеродром так і не став для росіян воротами в Київ, ВВС Україна, 24 лютого 2024 року
  6. Russian troop movements near Ukraine border prompt concern in U.S., Europe, October 30, 2021
  7. Уривок інтерв'ю Вільяма Бернса про Гостомельський аеропорт можна побачити, починаючи з 1 хвилини 50-ї секунди відео.
  8. Хроніка самообману України напередодні вторгнення. ВIДЕО, сайт Цензор.НЕТ, 24.02.2024 року
  9. Bipartisan US Senate delegation meets with Ukrainian President as Russian invasion threat looms, CNN, January 18, 2022
  10. ‘Something Was Badly Wrong’: When Washington Realized Russia Was Actually Invading Ukraine, Politico, 02/24/2023
  11. Без паніки. З вірою в Україну та мир!, Офіс Президента України, 2022 рік
  12. За день до вторгнення тодішній голова "Укроборонпрому" Гусєв надіслав працівникам ОПК заспокійливого листа і запевняв, що підстав для паніки немає. ДОКУМЕНТ, 25.02.2024 року
  13. У Гостомелі російська ракета залишила величезну вирву біля житлового будинку. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  14. 20 вертольотів Росії висадили десант під Києвом — ведеться бій. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 25 лютого 2022.
  15. Аеропорт Гостомель захоплено окупантами. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  16. а б У Гостомелі було ліквідовано близько 200 російських спецпризначенців - Арестович. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 3 березня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  17. За 25 км від Києва. Російські війська захопили аеропорт Антонов — CNN. nv.ua (укр.). Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  18. У результаті повітряної атаки військ РФ на аеропорт Гостомель був спалений один із найпотужніших літаків у світі «Мрія», — ЗМІ. Архів оригіналу за 27 лютого 2022. Процитовано 27 лютого 2022.
  19. За аеропорт у Гостомелі все ще триває бій. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  20. Антон Геращенко у Facebook. Facebook (укр.). Процитовано 26 лютого 2022.
  21. «Кадировці потрапили в пекло»: у Гостомелі спецназ «Альфа» ліквідовує чеченців з армії РФ — Гончаренко. Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 26 лютого 2022.
  22. Яворович, Тетяна (27 лютого 2022). ЗСУ знищили техніку та війська РФ у відповідь на удар по аеропорту Гостомеля. Суспільне | Новини (укр.). Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  23. У районі Гостомеля лунають вибухи. www.unian.ua (укр.). Архів оригіналу за 2 березня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  24. Підірвано міст між Бучею та Ірпенем, у Гостомелі триває бій – ситуація на Київщині. 5 канал (укр.). Архів оригіналу за 1 березня 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  25. а б Бойовий офіцер ЗСУ розповів "5 каналу" про те, як відбили ворожу атаку на Гостомельському летовищі. 5 канал (укр.). Архів оригіналу за 27 лютого 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  26. "Ми расп*здошені": ЗСУ в Гостомелі знищили військових, вцілілі окупанти втікають лісом. 5 канал (укр.). Архів оригіналу за 27 лютого 2022. Процитовано 2 березня 2022.
  27. Наслідки бою у Гостомелі. ФОТОрепортаж. Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 4 березня 2022.
  28. Понад 50 окупантів знищено в Гостомелі за останні дві доби (18+). https://gur.gov.ua. Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 4 березня 2022.
  29. Командир ротно-тактичної групи «Ірпінь» розповів про 24 дні опору. ITV. 20 березня 2022.
  30. У Гостомелі окупанти взяли в заручники близько 40 мирних мешканців — журналіст. Архів оригіналу за 5 березня 2022. Процитовано 5 березня 2022.
  31. Обстрел Макеевки: самые крупные единовременные потери россиян?. BBC News Русская служба (рос.). Процитовано 3 січня 2023.
  32. Destination Disaster: Russia’s Failure At Hostomel Airport. Oryx. 1 травня 2022. Архів оригіналу за 15 квітня 2022. Процитовано 1 травня 2022.
  33. Ruslan Pala — In memory about An-74 UR-74010 which destroyed in… | Facebook
  34. Росіяни знищили Ан-225 «Мрія», вона буде відновлена за кошти окупанта. ukroboronprom (укр.). Архів оригіналу за 20 квітня 2014. Процитовано 2 березня 2022.
  35. Українська армія відбила Гостомель: знищено десятки окупантів. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 4 березня 2022. Процитовано 4 березня 2022.

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]