Біоматеріали

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Біоматеріал)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Біоматеріали
CMNS: Біоматеріали у Вікісховищі

Біоматеріал — матеріал з живих тканин, або синтетичний чи природний, використовуваний в біомедичній інженерії в медичному пристрої або в контакті з біологічними системами. Біоматеріали покликані замінити пошкоджені ділянки організму: їх окремі органи і тканини. (див. Біополімери, Тканинна інженерія, Друк органів)

Біоматеріал, як матеріал з живих тканин, — матеріал для цитологічних або цитогенетичних досліджень. Може бути забраний у пацієнта за допомогою тонкоголкової пункційної біопсії, відбитку на предметному скельці з поверхні зрізу органа та за допомогою спеціальних інструментів.

Трансплантати — органи і тканини, пересаджені від самого пацієнта або його близьких родичів (наприклад, нирка, ділянка кістки, шкіра). В такому випадку проблеми сумісності матеріалу або не виникає, або, навпаки, орган відторгається, зате при вдалому результаті він повністю забезпечує необхідне функціонування.

Імплантати являють собою «неживі» матеріали, що не мають безпосереднього відношення до організму: полімери, керамічні блоки, скелети коралів тощо. У разі імплантатів проблеми генетичної несумісності матеріалу не виникає, тут постає питання про його принципову токсичність чи біосумісність. Імплантати можуть бути вироблені в будь-якій кількості, щоб забезпечити необхідний попит, що є їх безсумнівним плюсом, проте повністю відновити функції замінного органу вони не в змозі.

В залежності від реакції тканини на імплантат можна виділити 4 категорії матеріалів:

  1. токсичні (вбивають навколишні тканини);
  2. інертні (навколо таких в організмі утворюється волокниста неприлегла тканина);
  3. біоактивні (виникає прилеглий міжповерховий зв'язок матеріалу і тканини, інкапсуляція мінімальна);
  4. біорезорбційні (матеріал у міру розчинення заміщається тканиною організму хазяїна, продукти розчинення повинні бути нетоксичними).

Перераховані вище категорії матеріалів, за винятком токсичних, належать до класу біосумісних.

Див. також[ред. | ред. код]

Додаткова література[ред. | ред. код]

Книги[ред. | ред. код]

Журнали[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]