Колосков В'ячеслав Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з В'ячеслав Колосков)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Колосков В'ячеслав Іванович
Народився 15 червня 1941(1941-06-15) (82 роки)
Москва, СРСР
Країна  Росія
 СРСР
Діяльність футболіст, спортивний чиновник
Науковий ступінь кандидат педагогічних наук
Знання мов російська
Партія КПРС
Нагороди
Орден «За заслуги перед Вітчизною» III ступеня Орден «За заслуги перед Вітчизною» IV ступеня орден Олександра Невського орден Дружби народів орден «Знак Пошани» медаль «В ознаменування 100-річчя з дня народження Володимира Ілліча Леніна» Медаль «У пам'ять 850-річчя Москви» медаль «Ветеран праці»
Колосков (2-ий праворуч) у компанії З. Блаттера та Ж. Авеланжа

В'ячесла́в Іва́нович Колоско́в (нар. *15 червня 1941, Москва, СРСР) — радянський урядовий партноменклатурний спортивний діяч, футбольний та хокейний функціонер; начальник Управління футболу Держкомітету по спорту СРСР (1979—1990), голова Федерації футболу СРСР (1990—1991), президент Російського футбольного союзу (1992—2005), віце-президент ФІФА (1980—1996), почесний президент Російського Футбольного Союзу.

Кандидат педагогічних наук, професор.

У міжнародному футболі, як прихильниками, так і критиками визнається вдалим лобістом російських інтересів. В пострадянському російському спортивному світі — герой чисельних фінансових кримінальних афер, махинацій та розслідувань.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Під час строкової служби в Радянській Армії грав за футбольну та хокейну команди спортроти Таманської дивізії на першість Московського військового округу. У командах майстрів ніколи не виступав. Під час служби в армії поступив до Державного центрального інституту фізичної культури. Паралельно робив комсомольську кар'єру, був заступником секретаря комітету ВЛКСМ інституту; вступив в КПРС. Закінчив педагогічний факультет і аспірантуру інституту фізкультури за спеціалізацією «футбол-хокей». Захистив кандидатську дисертацію за темою: «Дослідження умов збереження високої ігрової працездатності в тривалому періоді змагання». Працював старшим викладачем, доцентом кафедри футболу-хокею того ж інституту.

Чиновницьку кар'єру починав у відділі хокею Управління зимових видів спорту Державного Комітету із спорту при Раді Міністрів СРСР. З 1975 року Колосков призначений начальником відділу хокею, який з часом був перетворений в Управління хокею Держкомспорту СРСР. В 1979 році Колосков був призначений начальником Управління футболу, яке в 1987 було об'єднане в Управління футболу і хокею Держкомітету із спорту СРСР.

В пострадянський час — президент, потім почесний президент Футбольного союзу Російської Федерації.

Почесні звання і нагороди[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]