Валовий внутрішній продукт на душу населення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з ВВП на душу населення)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зміна ВВП на душу населення за регіонами світу від 1 року н. е. до 2003 року, за даними Ангуса Меддісона[en]

Валови́й вну́трішній проду́кт на ду́шу насе́лення (ВВП на ду́шу насе́лення) — це показник рівня економічної активності та якості життя населення в окремих країнах і регіонах за певний період. ВВП на душу населення дорівнює значенню ВВП, поділеному на кількість мешканців. Рівень і динаміка цього показника вказують на рівень і динаміку економічного зростання і розвитку країни, однак цей показник відбиває лише середнє значення, тому він не дозволяє враховувати нерівність у доходах і добробуті населення[1].

Цей показник іноді використовують для приблизної оцінки доходу на душу населення, причому останній показник доступний рідше. У такому випадку в розрахунку використовують не номінальне значення ВВП, а ВВП за паритетом купівельної спроможності (ПКС).

ВВП на душу населення і рівень життя[ред. | ред. код]

ВВП на душу населення переважно відбиває рівень економічної активності і рівень життя. Інші критерії, частково пов'язані з ним, краще відбивють матеріальний добробут домогосподарств, зокрема, їхній рівень фактичного споживання[2].

У доповіді комісії Стігліца про вимірювання економічних результатів і соціального прогресу, в контексті оцінки матеріального добробуту рекомендується посилатися на доходи і споживання, а не на обсяг виробництва.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ProduitInterieurBrut.com ? Définition de produit intérieur brut (PIB) // www.produitinterieurbrut.com : magazine. — 2010. — . — 10. Архівовано з джерела 13 травня 2022. Процитовано 2018-10-12.
  2. " Le PIB par habitant a varié de un à six selon les États membres en 2011 " [Архівовано 15 липня 2014 у Wayback Machine.], Eurostat, комюніке для преси, 13 грудня 2012.