ВО «Умань»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з ВО-2 «Умань»)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Воєнна Округа «Умань»
Країна  Українська держава (1941)
Належність  УПА
УПА-Південь
Командування
Командир Осип Безпалько («Остап», «Іван», «Андрій», «Задорожній»).
Шеф-штабу «Нюра»

ВО «Умань» — воєнна округа Української повстанської армії (Західна частина Черкаської області), частина оперативної групи УПА-Південь.

Структура[ред. | ред. код]

Командир ВО «Умань» майор УПА Осип Безпалько

Командир — Осип Безпалько («Остап», «Іван», «Андрій», «Задорожній»);

Шеф штабу — «Нюра».

Курені:

  • «Довбенка» — курінний «Лихо»;
  • «Бувалого»;
  • «Андрія-Шума».

Чисельність ВО «Умань» — близько 200–300 повстанців.

Історія[ред. | ред. код]

Початки формування Української повстанської армії на східноукраїнських землях та Черкащині були закладені ще похідними групами ОУН. На східноукраїнських землях діяли створені відділи УПА та відділи, які рейдували з Волині, Полісся, частково з Галичини[1].

До осені 1943 року Осип Безпалько «Остап» організував на Уманщині відділи УПА. Ці відділи, разом зі з'єднанням куренів Східної та Центральної України, у 1944 році утворили УПА «Південь».

Осип Безпалько «Остап» у 1944 році за розпорядженням ПУНу він переходить на Західну Україну. Із Західної України, Осип Безпалько «Остап» перебрався в Румунію, використовуючи зв'язки ОУН з румунськими льотчиками, на румунському літаку перелетів фронт і мав на меті приземлитись на парашуті в районі Умані. Але пілот помилився і Безпалько приземлився неподалік від Кіровограда. Приземлення відбулося невдало, Осип Безпалько «Остап» зламав ногу. Тиждень довелося переховуватися в лісі, а потім пішки з товаришем добиратись до Умані[2].

Під кінець літа 1944 року кількість груп УПА збільшилась з приходом нової групи із Полтавщини, що її привів «Дід Тарас», що у 1920-1923 роках командував повстанським загоном в цих околицях[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кентій А. В. Нариси історії Організації Українських Націоналістів у 1941-1942 рр.(Національна академія наук України. Інститут історії України. Головне архівне управління при кабінеті міністрів України. Центральнийдержавний архів громадських об’єднань України): К., 1999 –200c.
  2. Волошенко І.І. Про результати досліджень подій Великої Вітчизняної війни краєзнавців Монастирищенського району.// Черкащина в контексті історії України. — Черкаси. — «Ваш Дім». —2005. – 120 с.
  3. Чорномаз Б. Д. Діяльність національно-патріоричного підпілля на Уманщині у 1941-1945-х роках: Монографія. Уманське видавничо-поліграфічне підприємство. Умань, 2002. – 401с.

Посилання[ред. | ред. код]