Вайдаг малавійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вайдаг малавійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Ткачикові (Ploceidae)
Підродина: Ткачичні (Ploceinae)
Рід: Вайдаг (Euplectes)
Вид: Вайдаг малавійський
Euplectes psammacromius
(Reichenow, 1900)
Синоніми
Penthetria psammocromia
Coliuspasser psammocromia
Diatropura psammocromia
Euplectes psammocromius
Посилання
Вікісховище: Euplectes psammacromius
Віківиди: Euplectes psammacromius
ITIS: 916194
МСОП: 22719238
NCBI: 441680

Вайда́г малавійський[2] (Euplectes psammacromius) — вид горобцеподібних птахів ткачикових (Ploceidae)[3]. Мешкає в Східній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 15 см. Під час сезону розмноження у самців помітно видовжується хвіст, який вони використовують під час демонстраційних польотів, таким чином в цей час довжина самців разом з хвостом становить 35 см. Самці під час сезону розмноження мають переважно чорне забарвлення, плечі і третьорядні покривні пера крил у них жовтувато-оранжеві або охристі. В польоті крила здаються коричнюватими, хвіст звисає донизу. Дзьоб міцний, світлий, конічної форми дзьоб, очі чорні, лапи чорнуваті. У самиць і самців під час негніздового періоду забарвлення переважно охристе, поцятковане темними смугами, верхня частина тіла коричнювата, над очима світлі "брови". У самиць, на відміно від самців, горло помітно поцятковане широкими білуватими смугами.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Малавійські вайдаги мешкають на високогір'ях південно-західної Танзанії (Іринга, Мбея, Сонгве), північного Малаві і крайньої північно-сідної Замбії (східна Мучинга). Вони живуть на високогірних луках, часто поблизу води. Зустрічаються великими зграями, на висоті від 1800 до 3000 м над рівнем моря. Живляться насінням трави і комахами. Малавійським вайдагам притаманна полігінія, коли на одного самця припадає кілька самиць. Гніздо має куполоподібну форму з бічним входом. В кладці 2 яйця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Euplectes psammacromius.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Old World sparrows, snowfinches, weavers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 14 червня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]