Валентина Монетта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валентина Монетта
італ. Valentina Monetta
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 1 березня 1975(1975-03-01) (49 років)
Місце народження Сан-Марино, Сан-Марино
Роки активності 1995 — тепер. час
Громадянство Сан-Марино
Професії співачка, музикантка
Співацький голос сопрано
Інструменти вокал[d] і фортепіано
Жанри Поп
Колективи Tiberio
valentinamonetta.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Валенти́на Моне́тта (італ. Valentina Monetta; нар. 1 березня 1975, Сан-Марино) — санмаринська співачка, представниця Сан-Марино на пісенному конкурсі Євробачення 2012 в Баку.[1][2], на конкурсі Євробачення 2013 в Мальме, на конкурсі Євробачення 2014 в Копенгагені та на конкурсі Євробачення 2017 в Києві.

Кар'єра[ред. | ред. код]

Валентина почала музичну кар'єру на початку 2000-х у складі гурту «Tiberio». 2002 року випустила дебютний сингл «Sharp».

На пресконференції 14 березня 2012 року була обрана представницею Сан-Марино на міжнародному пісенному конкурсі Євробачення.[3] Конкурсна композиція буде представлена ​​16 березня.[3] За результатами першого півфіналу, який відбувся 22 травня 2012 року, пісня не пройшла до фіналу.[4]

2008 року співачка вже подавала заявку на конкурс, представивши пісню «Se Non Ci Sei Tu», проте журі її не обрало.[3]

Валентина Монетта на конкурсі Євробачення[ред. | ред. код]

Ще в 2008 році Монетта подавалася на відбір на Євробачення з піснею «Se Non Ci Sei Tu», але тоді журі не пропустило її до конкурсу. У 2012 році Валентину Монетту обрали представницею Сан-Марино на конкурсі Євробачення з піснею «The Social Network Song oh oh-uh-oh oh», яка була написана композитором-ветераном конкурсу Ральфом Зігелем, для якого пісня стала 21ою (загалом станом на 2014 рік 23 його пісні брали участь у конкурсі), яка бере участь у самому конкурсі Євробачення і 70 піснею, включно з піснями з національних відборів. Початковою назвою пісні була «Facebook Uh, Oh, Oh», але через назву соцмережі, що реально існує, ЄМС наполягла на зміні назви.

Виступила Монетта на конкурсі в Баку феноменально, отримавши підтримку в соцмережах, але зайняла лише 14 місце в півфіналі з 31 балом. Тим не менш, це був рекордний показник для країни, яка брала участь у конкурсі третій раз.

Валентина Монетта та ДжімміВілсон

Протягом літа 2012 року в Сан Марино комісія обирала серед заявок пісню для наступного конкурсу і зупинилася на тому, що країну знову представлятиме Валентина Монетта.

Разом з Ральфом Зігелем Монетта записала пісню, аписану з урахуванням її вокальних даних «Crisalide (Vola)» італійською та англійською мовами. Презентована пісня була в березні 2013 року і викликала новий фурор серед єврофанів, а причиною того було неочікуваний перехід від фрікової пісні 2012 року до мелодійної балади з танцювальними елементами наприкінці — одним словом, для всіх це було шедевром на фоні минулого року.

Але на конкурсі в Мальме Валентина займає 11 місце у півфіналі з 47 балами — тим самим покращила результат своєї країни, але знову не пройшла до фіналу конкурсу.

Відразу після фіналу Євробачення-2013 канал SM-TV підтвердив участь Валентини Монетти втретє поспіль в конкурсі від Сан-Марино. Це був перший відомий учасник Євробачення-2014.

Презентація нової пісні знову була у березні але вже 2014 року і також була написана Ральфом Зігелем. Пісня була в двох мовних варіантах «Maybe» (англ) та «Forse» (іт.), але цього року на конкурсі уже звучала не італійськомовна, а англомовна версія пісні. Сан-Марино виступала в першому півфіналі і отримавши 40 балів посіла останнє прохідне місце — десяте — і пройшла до фіналу конкурсу в Копенгагені. У фіналі Монетта виступала під номером 25 (з 26) і посіла 24 місце з 14 балами, тим самим ставши єдиною учасницею конкурсу від Сан-Марино, яка кваліфікувалася до фіналу Євробачення.

Слід також зазначити, що з 5 років участі країни в конкурсі тричі її представила саме Монетта. Вона стала четвертою виконавицею в історії Євробачення, яка тричі поспіль брала участь у пісенному конкурсі (після голландки Коррі Броккен, швейцарки Ліз Ассії та австрійця Удо Юргенса). Після обрання для участі у конкурсі 2017 року співачка стала чотириразовою представницею однієї країни на Євробаченні (першим чотириразовим конкурсантом від однієї країни був бельгієць Фуд Леклерк).

Дискографія[ред. | ред. код]

Альбоми[ред. | ред. код]

Сингли[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SAN MARINO DECIDED 2012: VELENTINA TO BAKU | OIKOTIMES.COM[недоступне посилання з березня 2019]
  2. EUROVISION AUSTRIA " Valentina Monetta für San Marino[недоступне посилання з червня 2019]
  3. а б в Valentina Monetta to represent San Marino | News | Eurovision Song Contest — Baku 2012. Архів оригіналу за 6 липня 2015. Процитовано 16 березня 2012. 
  4. 1 First Semi-Final concludes, we have ten finalists! [Архівовано 2012-05-25 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]