Вальбурга Габсбурґ Дуглас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Вальбурга фон Габсбурґ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Валбурга Габсбурґ
нім. Walburga Habsburg Douglas
Ім'я при народженні Walburga Maria Franziska Helene Elisabeth
Народилася 5 жовтня 1958(1958-10-05) (65 років)
Вюрцбург, ФРН
Країна  Німеччина
 Швеція
Діяльність журналістка, політична діячка, юристка
Знання мов німецька, шведська, угорська, хорватська і французька
Титул ерцгерцогиняd, Принцеса Угорщиниd і Принцеса Богеміїd
Посада депутат риксдагуd, депутат риксдагуd, депутат риксдагуd, member of the Committee on Foreign Affairsd і member of the Committee on Foreign Affairsd
Партія Помірна коаліційна партія (Швеція)
Рід Габсбурґ-Лотаринґен
Батько Отто фон Габсбурґ
Мати Регіна Саксен-Мейнінгенська
Брати, сестри Георг фон Габсбург[1], Карл фон Габсбурґ[1], Андреа фон Габсбург[1], Моніка фон Габсбург[1], Мікаела фон Габсбург[1] і Габріела фон Габсбург[1]
У шлюбі з граф Арчибальд Дуглас
Діти Моріс Отто Вензель Дуглас
Нагороди
Благородний орден Зоряного хреста

Вальбурга Габсбурґ Дуглас (нім. Walburga Habsburg Douglas; нар. 5 жовтня 1958, Вюрцбург) — австрійська принцеса, німецька і шведська жінка-юрист та політична діячка, депутат шведського парламенту з 2006 по 2014 рік. Віце-президент Пан'європейського Союзу і член правління Інституту інформування про злочини комунізму.

Ерцгерцогиня з династії Габсбурґ-Лотаринґен, донька титулярного імператора Австро-Угорщини Отто та принцеси Регіни Саксен-Мейнінгенської.

Біографія[ред. | ред. код]

Вальбурга Марія Франческа Гелена Елізабета народились 5 жовтня 1958 у місті Берг, Верхня Баварія в родині титулярного імператора Австро-Угорщини, короля Хорватії, Богемії, Галичини та Володимерії Отто фон Габсбурґа та його дружини Регіни Саксен-Мейнінгенської. Вона є п'ятою донькою, в сім'ї вже росли доньки Андреа, Моніка фон Габсбурґ, Мікаела фон Габсбурґ, Габріела, а згодом з'явились брати Карл та Георг.

Внучка останнього імператора Карла I, принцеса Австрії, Угорщини і Богемії, має право на титул «Ваша Імператорська та Королівська Високосте». У Швеції вона має титул графині Скеннінге, як дружина графа Арчибальда Дугласа, члена шведської гілки Шотландського шляхетського клану Дугласів та нащадка фельдмаршала Роберта Дугласа. Проживає в Замку Ексенхольм у Швеції.

У момент народження її батько був без громадянства, проживав в Німеччині за іспанським дипломатичним паспортом, оскільки їх родина була в той час вислана з Австрії.

Після закінчення навчання в 1977 році вона захистила докторську дисертацію у Зальцбурзі. З 1979 по 1992 рік працювала помічником депутата у Європейському парламенті. У 1983 році навчалася в Центрі національної журналістики у Вашингтоні, і працювала в офісі Reader's Digest. 1985—1992 рр. працювала в Міністерстві інформації султанату Оман. 2004 року стала членом ради Арабського міжнародного медіа-форуму в Лондоні.

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

У 1973 році вона є співзасновником Паневропейської партії Німеччини, була її головою в Баварії та заступником голови на національному рівні. З 1980 по 1988 рік була помічником генерального секретаря Міжнародного Паневропейського Союзу, з 1988 по 2004 рік була її Генеральним секретарем, а з 2004 року — виконавчим віце-президентом.

Була однією з організаторів «Паневропейського Пікніка» під час падіння «Залізній завісі» 19 серпня 1989 року, на кордоні між Угорщиною та Австрією. Під час цієї акції більше 660 німців з НДР перейшли кордон. Це було найбільшою кількістю біженців з часів будівництва Берлінської стіни, і багато хто вважає, що це є однією з головних символів падіння східноєвропейського комунізму в Центральній Європі.

З 2003 року вона є головою місцевої організації Шведської поміркованої партії. З 2005 року вона є членом правління Фонду Ярла Хялмарсона (Jarl Hjalmarson Foundation), пов'язаного з Помірною партією.

У 1999 та 2004 роках балотувалась до Європейського Парламенту від Поміркованої партії, у 2002 та 2006 роках балотувалась до національного парламенту.

17 вересня 2006 року обрана до Шведського парламенту. Голова шведської парламентської делегації в ОБСЄ з 2006 р. Переобрана у Шведський парламент у 2010 році. Активна діячка та член правління Інституту інформування про злочини комунізму.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Вальбурга вийшла заміж за шведського графа Арчибальда Дугласа 5 грудня 1992 року в Будапешті, Угорщина.

У них син є граф Моріс Отто Вензель Дуглас, що народився 30 березня 1994 року.

Сім'я її чоловіка — це видатна шляхетна родина у Швеції, що походить від шотландського роду фельдмаршала Роберта Дугласа, графа Скеннінге. Титул графів, що наданий Королевою Швеції Крістіною у 1654 році, юридично визнаний в країні. За шлюбом вона носить титул Графіни Дуглас, Швеція є країною проживання та громадянства.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Отто Франц Австрійський
 
Марія Йозефа Саксонська
 
Роберто Пармський
 
Марія Антонія Португальська
 
Фрідріх Саксен-Мейнінгенський
 
Адельгейда цур Ліппе-Бістерфельд
 
Альфред Корф
 
Олена Хільжерс
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Карл I
 
 
 
 
 
Зіта Бурбон-Пармська
 
 
 
 
 
Георг Саксен-Мейнінгенський
 
 
 
 
 
Клара Марія Корф
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Отто фон Габсбург
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Регіна Саксен-Мейнінгенська
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вальбурга
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Lundy D. R. The Peerage