Вальтер Крюгер (генерал США)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вальтер Крюгер
Walter Krueger
Народження 26 січня 1881(1881-01-26)
Німецька імперія Флатов, Західна Пруссія
Смерть 20 серпня 1967(1967-08-20) (86 років)
США Веллі-Фордж, округ Честер, Пенсільванія
Поховання Арлінгтонський національний цвинтар[1]
Країна США США
Приналежність Армія США Армія США
Рід військ піхота
Освіта Командно-штабний коледж армії США
Воєнний коледж ВМС США
Роки служби 18981946
Звання  Генерал
Формування 84-та піхотна дивізія
Командування 2-га піхотна дивізія
VIII армійський корпус
3-тя армія
6-та армія
Війни / битви
Нагороди
Хрест «За видатні заслуги» (США)
Хрест «За видатні заслуги» (США)
Медаль «За видатні заслуги» армії (США)
Медаль «За видатні заслуги» армії (США)
Медаль «За видатні заслуги» ВМС США
Медаль «За видатні заслуги» ВМС США
Легіон Заслуг (Легіонер) (США)
Легіон Заслуг (Легіонер) (США)
Окупаційна медаль армії за Кубу (США)
Bronze star
Bronze star
Медаль «За Американську кампанію»
Медаль «За Американську кампанію»
Пам'ятна медаль оборони Америки
Медаль Перемоги у Другій світовій війні
Медаль Перемоги у Другій світовій війні
Окупаційна медаль армії (США)
Окупаційна медаль армії (США)
Медаль «За кампанію на Тихому океані»
Медаль «За кампанію на Тихому океані»
Медаль «За оборону Філіппін» (США) Медаль Незалежності Філіппін
Bronze star
Bronze star
Значок бойового піхотинця
Значок бойового піхотинця
(10)
CMNS: Вальтер Крюгер у Вікісховищі
Не варто плутати з німецьким генералом танкових військ Вальтером Крюгером та обергрупенфюрером СС Вальтером Крюгером

Вальтер Крюгер (англ. Walter Krueger; 26 січня 1881, Флатов — 20 серпня 1967, Веллі-Фордж, округ Честер) — американський воєначальник німецького походження, генерал армії США (1945). Учасник Другої світової війни, командувач 3-ї та 6-ї американськими арміями за часів Другої світової війни. Перший з вищих офіцерів, що пройшов шлях від рядового до повного генерала американської армії.

Народившись у Флатові у Німецькій імперії, Крюгер хлопчиком емігрував до США. 1898 році добровольцем пішов на військову службу, брав участь в іспансько-американській війну і служив на Кубі, а потім повторно був покликаний на службу й взяв участь у філіппінсько-американській війні. З 1901 року офіцер американської армії, у 1916 році служив уздовж мексиканського кордону під час Мексиканської експедиції. Після вступу США у Першу світову війну був помічником начальника штабу, а потім начальником штабу 84-ї піхотної дивізії, яка билася на Західному фронті у Франції. В жовтні 1918 року — начальник штабу танкового корпусу.

У міжвоєнний час Крюгер служив на низці командно-штабних посад, навчався у вищих воєнних закладах. У 1941 році призначений командувачем 3-ї армії, яку він очолював у Луїзіанських маневрах. У 1943 році його направили на Південно-західний тихоокеанський театр війни у розпорядження генерала Дугласа Макартура на посаду командувача 6-ї армії, яку він очолював до кінця війни й успішно провів серію кампаній та битв проти японців. Як командувач армії, Крюгер проявив себе як відмінний керівник і організатор, який попри проблеми, пов'язані із величезними відстанями між районами дій військ, розділені колосальними просторами Тихого океану, негостинною місцевістю, несприятливим кліматом і невтомним і небезпечним ворогом, змагався, незмінно перемагаючи японські війська, іноді навіть поступаючись їм у силах та засобах.

Біографія[ред. | ред. код]

Військова кар'єра

Дитинство[ред. | ред. код]

Вальтер Крюгер народився 26 січня 1881 року у Флатові, Західна Пруссія, тогочасна провінція Німецької імперії, сучасне місто Злотув у Великопольському воєводстві Польщі. Він був сином Юлія Крюгера, прусського землевласника, який служив офіцером у франко-прусській війні, та його дружини Анни, уродженої Гассе. Після смерті Юліуса Анна та троє її дітей емігрували до США, щоб оселитися поруч із дядьком у Сент-Луїсі, штат Міссурі. На той час Вальтеру було вісім років. У Сент-Луїсі Анна вийшла заміж за Еміля Карла Шмідта, лютеранського священника. Згодом сім'я оселилася в Медісоні, штат Індіана. Вальтер навчався в публічних школах Медісона і закінчив середню школу у Верхній семінарії Медісона. У підлітковому віці він хотів стати військово-морським офіцером, але коли мати заперечила, то вирішив замість цього стати ковалем. Після завершення школи, Крюгер записався в технічну гімназію Цинциннаті.

Капітан Вальтер Крюгер

Початок військової кар'єри[ред. | ред. код]

17 червня 1898 року Вальтер Крюгер записався разом зі своїми однокласниками на військову службу до 2-го добровольчого Арканзаського піхотного полку та рядовим вирушив на іспано-американську війну. Він дістався до Сантьяго-де-Куба через кілька тижнів після битви на пагорбі за Сан-Хуан і вісім місяців прослужив у складі окупаційного контингенту американської армії на Кубі. Завдяки гарним лідерським якостям був підвищений у сержанти. В лютому 1899 року він повернувся додому в Огайо, плануючи стати інженером-будівельником.

Однак невдовзі після початку філіппінсько-американської війни багато його товаришів знову були призвані на військову службу і в червні 1899 року Крюгер повторно був зарахований рядовим до роти «М» 12-го піхотного полку. Незабаром він вирушив у складі 2-ї дивізії генерал-майора Артура Макартура 8-го армійського корпусу на боротьбу з повстанцями Еміліо Агінальдо. Брав участь у переслідуванні партизанських військ Агінальдо. Під час служби на Філіппінах Вальтера Крюгера підвищили у сержанти. 1 липня 1901 року йому присвоєне звання другого лейтенанта і відправлено до 30-го піхотного полку, що базувався на Маріндуку.

В грудні 1903 року Крюгер повернувся до США зі своїм полком, який розмістився у Форт Крук, штат Небраска.

У вересні 1904 року Вальтер Крюгер одружився з Грейс Ейлін Норвелл, з якою познайомився на Філіппінах. У них було троє дітей: Джеймс Норвелл (29 липня 1905 року народження); Вальтер-молодший (25 квітня 1910 року) та Дороті Джейн (24 січня 1913 року). Обидва сина стали офіцерами, а Дороті вийшла заміж за армійського офіцера Обрі Д. Сміта.

У 1904 році Крюгер поступив на навчання до Піхотно-кавалерійської школи у Форт Лівенворт, штат Канзас, і закінчив курс підготовки з відзнакою. 1907 році продовжив навчання у Командно-штабному коледжі, по завершенні якого продовжив командирську службу в 23-му піхотному полку у Форт Онтаріо, Нью-Йорк. У червні 1909 року він повернувся з другого службового відрядження на Філіппіни і став викладачем на кафедрі іноземних мов у Форт Лівенворт як інструктор з іспанської, французької та німецької мов, якими він міг вільно розмовляти. Він опублікував переклади декількох німецьких військових авторів, зокрема «Тактику» Вільяма Балка — ця книга привернула увагу багатьох читачів, у тому числі начальника штабу армії генерал-майора Леонарда Вуда.

Перша світова війна[ред. | ред. код]

У серпні 1914 року з початком Першої світової війни Вальтеру Крюгеру запропонували посаду спостерігача при німецькій кайзерівській армії, але був змушений її відмовити через сімейні обставини. Натомість його направили до 10-го піхотного полку Національної гвардії Пенсильванії. 23 червня 1916 року полк був відмобілізований і протягом п'яти місяців Крюгер служив поблизу мексиканського кордону при проведенні американськими військами Мексиканської каральної експедиції на чолі з генерал-майором Джоном Першингом; втім підрозділи Національної гвардії не брали участі в боях з мексиканськими військами. У жовтні 1916 року полк відвели до пункту постійної дислокації, і Крюгер залишився в Національній гвардії, де він готував підрозділи, а також допоміг у заснуванні офіцерської школи при університеті Пенсильванії.

У квітні 1917 року США вступили у війну на боці Антанти. Крюгер отримав призначення на посаду заступника начальника штабу з операцій 84-ї піхотної дивізії у таборі Захарі Тейлора. Незабаром він став начальником штабу дивізії. У лютому 1918 року його перевели до Франції, де Вальтер Крюгер продовжив польове навчання у школі американських експедиційних сил. По завершенню курсу підготовки, усі американські офіцери, що прибули зі Штатів, повернулися назад, але Крюгеру запропонували посаду начальника оперативного відділу 26-ї піхотної дивізії. У цей час виникло напруження між союзниками — французи через німецьке походження вимагали відправити Крюгера додому — і тому довелося вирушити до США. Однак, незабаром офіцер повернувся до Франції, оскільки 84-та дивізія у вересні 1918 року прибула до Франції. У жовтні 1918 року Вальтер Крюгер став начальником штату танкового корпусу. В листопаді 1918 року, після підписання перемир'я з Німеччиною, він став помічником начальника штабу VI корпусу, та IV корпусу по окупаційному обов'язкам, перебуваючи на посаді полковника. 1919 році за відмінну службу у часи Першої світової війні він був нагороджений медаллю «За видатні заслуги» армії.

Міжвоєнний час[ред. | ред. код]

Після завершення війни в Європі, 22 червня 1919 року Вальтер Крюгер повернувся до Сполучених Штатів і продовжив службу у Піхотній школі у Форт Беннінг, штат Джорджія. 1920 році він став командиром 55-го піхотного полку у Кемп Фанстон, Канзас. Згодом поступив до Воєнного коледжу армії у Карлайл-Барракс у містечку Карлайл, який успішно завершив у 1921 році, а по випуску залишився викладачем на кафедрі управління військами, де зокрема проводив заняття з «Мистецтва управління». У 1922 році офіцера відрядили за програмою історичного відділу Воєнного коледжу до Веймарської республіки, де протягом чотирьох місяців Крюгер вивчав у Військовому архіві Німеччини оперативні та бойові документі німецької імперської армії за часів Першої світової війни. Багато опрацьованого матеріалу лягло в його лекції, які він читав слухачам коледжу, і Крюгер стверджував, що значною мірою ефективність дій німецької армії у війні пояснюється її системою децентралізованого командування. Крюгер закликав американських командувачів надавати ширші повноваження та свободу дій польовим командирам у виконанні їхніх наказів.

Керівництво Луїзіанськими маневрами (зліва направо): Марк Вейн Кларк, Гаррі Мелоні, Дуайт Ейзенхауер, Бен Лір, Вальтер Крюгер, Леслі Макнейр

З 1922 по 1925 рік Крюгер служив у відділі розробки воєнних планів Генерального штабу Військового департаменту у Вашингтоні. Крюгер працював над кольоровими воєнними планами США, зокрема над «Зеленим планом» війни, на випадок війни з Мексикою та «Синім планом» — план війни в разі чергової громадянської війни у ​​Сполучених Штатах. у січні 1923 року він вирушив до зони Панамського каналу, де проводив перевірку стану боєготовності сил оборони. Після повернення він був призначений до Об'єднаного планувального комітету армії та військово-морських сил, органу Об'єднаного комітету армії та флоту, відповідального за координацію планів війни між двома видами збройних сил. Він працював над «Помаранчевим планом війни» — планом війни з Японією та «Планом війни Тан» у разі війни з Кубою. У 1925 та 1926 роках за власним бажанням він навчався у Воєнному коледжі ВМС в Ньюпорті, штат Род-Айленд.

У червні 1932 року Крюгер став командиром 6-го піхотного полку у Джефферсон-Барракс, штат Міссурі. У віці 51 року він готувався піти у відставку як полковник, але в 1934 році його призначили до відділу воєнного планування, а в травні 1936 року він став начальником відділу розробки воєнних планів. У вересні 1938 року Крюгер призначений на посаду командира 16-ї піхотної бригади. У лютому 1939 року він став командиром 2-ї піхотної дивізії у Форт Сем Х'юстоні, штат Техас.

Друга світова війна[ред. | ред. код]

1 січня 1940 року Крюгер став командиром IX корпусу, який був створений для управління підрозділами 3-ї армії. 27 червня Крюгер став командиром VIII корпусу. 16 травня 1941 року його підвищили в генерал-лейтенанти та призначили командувати 3-ю армією. 16 липня 1941 року він також став командиром Південного командування оборони. Крюгер попросив — і отримав — полковника Дуайта Д. Ейзенхауера на посаду свого начальника штабу.

Портрет генерала Вальтера Крюгера на обкладинці журналу «Тайм» (29 січня 1945)

У серпні — вересні 1941 року армію США провела масштабні стратегічні навчання, так звані Луїзіанські маневри, в яких 3-тя армія Крюгера діяла проти 2-ї армії генерала-лейтенанта Бена Ліра. Маневри стали випробувальним полігоном для вивчення доктрини застосування сухопутних військ та оцінки озброєння й спорядження, і давали старшим командирам досвід маневрування їхніми формуваннями. У ході маневрів Крюгер зарекомендував себе як сучасніший генерал. Він відповідально відреагував на швидкі зміни у бойові обстановці, переорієнтувавши свій фронт з північного сходу на північний захід, і зміг завдати противнику серію чутних ударів.

У січні 1943 року Вальтер Крюгер був призначений командувачем 6-ї армії, яка тільки-но формувалася на Тихоокеанському театрі війни і її штаб базувався в Австралії. Він залишався в командуванні 6-ю армією — яка включала в різні часи I, X, XIV і XXIV корпуси — протягом усієї війни на Тихому океані. Під його керівництвом здійснювалися напади на японські позиції на острова Кірівіна та Вудларк (липень 1943 року) у ході операції «Кронікл»; кампанії на островах Нова Британія (грудень 1943-лютий 1944); на островах Адміралтейства (лютий-травень 1944); на Новій Гвінеї (липень-серпень 1944); Моротай (Нідерландська Ост-Індія, вересень-жовтень 1944 року); битви на Лейте і Міндоро (Філіппіни, жовтень-грудень 1944); та Лусоні (січень-лютий 1945).

У листопаді 1943 року за ініціативою Крюгера був створений найпотаємніший спеціальний підрозділ під назвою «Скаути Аламо». Названий по асоціації із Сан-Антоніо, Техас та Аламо, Крюгер передбачав, що скаути Аламо, що складалися з невеликих підрозділів висококваліфікованих добровольців, будуть діяти глибоко в тилу за лінією фронту з противником, щоб забезпечити збір інформації та тактичну розвідку для 6-ї армії перед початком висадки морського десанту на острови Тихого океану.

У березні 1945 року Крюгер отримав тимчасове чотиризіркове звання повного генерала. У вересні 1945 року після капітуляції Японії його 6-та армія взяла на себе окупаційну функцію в Японії. У січні 1946 року, після передачі завдань з окупації Японії 8-ій армії, 6-та армія була розформована й Крюгер виведений у запас з поверненням у ранг генерал-лейтенанта. Однак у липні 1946 року Вальтер Крюгер вийшов у відставку як повний генерал.

Пізніше життя[ред. | ред. код]

Після виходу у відставку Крюгер оселився в Сан-Антоніо, штат Техас, де вперше придбав будинок. Будучи на пенсії, він написав мемуари: історію 6-ї армії у роки Другої світової війни, яка була опублікована в 1953 році.

Його відхід був затьмарений сімейними трагедіями. Його сина Джеймса було звільнено з армії у 1947 році за грубе порушення кодексу офіцера та джентльмена. У 1952 році його єдина донька Дороті смертельно поранила свого чоловіка, полковника Обрі Д. Сміта, мисливським ножом, поки він спав, під час його служби в окупованій Японії. Шістьма голосами проти трьох воєнний суд армії США визнав її винною у вбивстві першого ступеня та засудив доньку генерала «до утримання на каторжних роботах до кінця свого природного життя» (якби вирок був прийнятий одностайно тоді Дороті отримала б [[ Смертна кара|смертний вирок]]). Здоров'я дружини Грейс погіршилося, і вона померла 13 травня 1956 року.

20 серпня 1967 року генерал Вальтер Крюгер помер у Веллі-Фордж, в окрузі Честер, і був похований на Національному кладовищі Арлінгтона серед членів родини.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Ancell, R. Manning; Miller, Christine (1996). The Biographical Dictionary of World War II Generals and Flag Officers: The US Armed Forces. Westport, Connecticut: Greenwood Press. ISBN 0-313-29546-8.
  • Holzimmer, Kevin C. (2007). General Walter Krueger: Unsung Hero of the Pacific War. Lawrence: University Press of Kansas. ISBN 978-0-7006-1500-1.

Мемуари[ред. | ред. код]

  • Krueger, Walter (1953). From Down Under to Nippon: The Story of the 6th Army In World War II. Lawrence: Zenger Pub. ISBN 0-89201-046-0.
Міжнародне визнання та нагороди
Попередник:
Сполучені Штати Америки
Гаррі Гопкінс
Людина тижня
журналу «Тайм»


29 січня 1945
Наступник:
Союз Радянських Соціалістичних Республік
Йосип Сталін
Командування військовими формуваннями (установами)
США
Попередник:
генерал-майор
Френк Ровелл

командир
2-ї піхотної дивізії

березень 1939 — 1 жовтня 1940
Наступник:
генерал-майор
Джеймс Лоутон Коллінз
Попередник:
генерал-лейтенант
Герберт Джей Бріз

командир
VIII армійського корпусу

1 жовтня 1940 — травень 1941
Наступник:
генерал-майор
Джордж Визі Стронг
Попередник:
генерал-лейтенант
Герберт Джей Бріз

командувач 3-ї армії

16 травня 1941 — 15 лютого 1943
Наступник:
генерал-лейтенант
Кортні Ходжес
Попередник:
сформована

командувач 6-ї армії

16 лютого 1943 — 25 січня 1946
Наступник:
генерал-лейтенант
Джозеф Стілвелл