Вангові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вангові
Білоголова ванга (Artamella viridis)
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Підряд: Співочі птахи (Passeri)
Надродина: Corvoidea
Родина: Вангові (Vangidae)
Swainson, 1831
Роди

див.текст

Посилання
Вікісховище: Vangidae
Віківиди: Vangidae
EOL: 1599
ITIS: 178526
NCBI: 461249
Fossilworks: 158469

Вангові[1] (Vangidae) — родина птахів ряду горобцеподібних (Passeriformes). Включає 39 видів.

Опис[ред. | ред. код]

Оперення зазвичай яскраве: Falculea palliata білого кольору з чорними крилами і хвостом, Euryceros prevostii забарвлена в темно-бурий колір з яскраво-червоними спиною, надхвостям, крилами і середніми рульовими, а блакитна ванга має білий низ і яскраво-блакитні голову, спину, крила і хвіст. Розміри Vangidae дрібні і середні — довжина тіла від 13 до 31 см.[2]

Охорона[ред. | ред. код]

Три види вангових (Oriolia bernieri, Xenopirostris damii і X. polleni) мають статус зникаючих видів у Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи.[3]

Поширення[ред. | ред. код]

Традиційно вважалося, що вангові є ендемічною родиною Мадагаскару (якщо не враховувати один вид — Cyanolanius madagascarinus, що населяє також східні Коморські острови — Гранд-Комор і Мохелі). Проте , на початку XXI століття на основі генетичних досліджень, до вангових віднесено роди Prionops (з колишньої родини Prionopidae), Bias та Megabyas (з родини прирітникових) з континентальної Африки і Tephrodornis, Hemipus та Philentoma (з колишньої родини Tephrodornithidae), що трапляються в Південній Азії.

Розмноження[ред. | ред. код]

У кладці 3-5 білих або зеленуватих яєць з темними плямами. Обидва батьки беруть участь в насиджуванні кладки і годуванні пташенят.

Класифікація[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В., Шидловський І. В. (2013). Зоогеографічні особливості поширення птахів Частина 2. Палеогейська і Арктогейська суші. Біологічні Студії. 7 (1): 205–226. 
  2. Garbutt, Nick (2004) Different by design: the Vangas of Madagascar, in: Africa — Birds & Birding, 9: 28-34.
  3. BirdLife International (2009) Species factsheet: Hypositta perdita. Downloaded from http://www.birdlife.org [Архівовано 2021-08-28 у Wayback Machine.] on 2/1/2010.