Ван (імператриця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ван Чженцзюнь 王政君
Ім'я при народженні 王政
Народилася 71 до н. е.(-071)
Янчен
Померла 3 лютого 13(0013-02-03)
Чан'ань
Поховання Han Weilingd
Країна Китай
Western Hand[1]
Національність китаянка
Діяльність політик
Титул імператриця, регент
Термін 33 рік до н.е. — 8 рік н.е.
Рід Ван
Батько Ван Джин
Мати Лі Цін
Брати, сестри Wang Fengd, Wang Mand, Wang Tand, Wang Chongd, Wang Shangd, Wang Lid, Wang Gend і Wang Fengshid
У шлюбі з Юань-ді
Діти Лю Ао

Імператриця Ван (*71 до н. е. — †3 лютого 13) — китайська імператриця часів династії Хань, фактична правителька імперії з 33 року до н. е. до 8 року н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Дружина Юань-ді[ред. | ред. код]

Народилася у аристократичній родині у 71 році до н. е. Донька Ван Цзіня zh:王禁, провінційного землевласника, та Лі Цінь 李親. Замолоду стає придворною дамою при імператорові Сюань-ді. У 50 році до н. е. виходить заміж за спадкоємця трону Лю Ши (майбутнього імператора Юань-ді). Тоді ж отримує титул принцеси. У 49 році до н. е. після смерті батька новим імператором стає Лю Ши. У 48 році до н. е. тепер вже імператриця Ван домоглася для свого батька титулу хоу (маркіза) Янпін 陽平. У 4733 роках імператриця Ван боролася з іншими дружинами імператора Фу та Фе Ян. Кожна з них намагалася зробити свого сина спадкоємцем трону.

Володарювання[ред. | ред. код]

У 33 році помирає імператор Юань-ді. Незважаючи на те, що перед смертю той бажав зробити спадкоємцем Лю Кана, сина дружини Фу, імператриці Ван при підтримці впливового сановника Ши Дена вдалося зробити імператором свого сина Ао, який прийняв ім'я Чен-ді. Для посилення своєї влади імператриця Ван зробила шістьох своїх братів хоу (маркізами). До того ж з 33 року до н. е. до 8 року н. е. призначала да си ма (військовий міністр) своїх родичів.

Протягом офіційного правління імператорів Чен-ді та Ай-ді фактична влада зосередилася у руках імператриці Ван та її родичів. Проте з часом вона стала віддалятися від влади. Зрештою у 8 році призначила да си ма свого небожа Ван Мана, а сама облишила політичні справи. Одначе вона не визнала захоплення влади Ван Маном у 9 році та запровадження династії Сінь. Померла у Чан'ані у 13 році н. е.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Peterson, Barbara Bennett (ed.), Notable Women of China. Shang Dynasty to the Early Twentieth Century, Armonk (M.E. Sharpe) 2000, ISBN 0-7656-0504-X, pp. 78-82.
  1. China Biographical Database