Вартові галактики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вартові галактики
Guardians of the Galaxy
Жанр комедія, бойовик, фантастика
Режисер Джеймс Ганн
Продюсер Кевін Файгі
Вікторія Алонсо
Джеремі Латчем
Стен Лі
Сценарист Джеймс Ганн
Ніколь Перлман
На основі Вартові Галактики (2008)
У головних
ролях
Кріс Претт
Зої Салдана
Бредлі Купер
Дейв Батіста
Він Дізель
Оператор Бен Девіс
Композитор Тайлер Бейтс
Монтаж Фред Раскін
Художник Charles Woodd
Кінокомпанія Marvel Studios
Walt Disney Pictures
Дистриб'ютор Walt Disney Pictures (США)
B&H (Україна)
Тривалість 121 хв.
Мова англійська
Країна США США
Рік 2014
Дата виходу 31 липня 2014 (Україна)
Кошторис $170 млн
Касові збори $773,328,629[1]
IMDb ID 2015381
Попередній КВМ: «Друга війна» (2014)
Наступний КВМ: «Ера Альтрона» (2015)
ВГ: «Вартові галактики 2» (2017)
marvel.com/guardians
CMNS: Вартові галактики у Вікісховищі

«Вартові галактики» (англ. Guardians of the Galaxy) — американський супергеройський фільм 2014 року, оснований на однойменній серії коміксів. Вироблений кінокомпанією Marvel Studios та розповсюджуваний на території України компанією B&H Film Distribution Company. Є десятим проєктом Кінематографічного всесвіту Marvel. Режисер — Джеймс Ґанн, який написав сценарій разом з Ніколь Перлман. У фільмі брали участь: Кріс Пратт, Зої Салдана, Бредлі Купер, Дейв Батиста, Він Дізель, а також — Лі Пейс, Майкл Рукер, Карен Гіллан, Джимон Гонсу, Джон Рейлі.

Світова прем'єра фільму відбулася 21 липня 2014 року у театрі Долбі, Голлівуд. Станом на 18 вересня 2018 року, фільм обіймав 243-у позицію у списку 250 найкращих фільмів за версією IMDb.

Дубльований українською мовою студією Le Doyen на замовлення Disney Character Voices International. Автор українського перекладу — Сергій SKA Ковальчук.[2] В українському прокаті вийшов 31 липня 2014 року у форматі 3D. Касові збори в Україні склали понад $2 млн.[1]

Фільм досяг комерційного успіху, заробивши $772,8 млн по всьому світі й став найдохіднішим супергеройським фільмом 2014 року, а також третім найкасовішим фільмом 2014 року. Фільм отримав високу оцінку за сценарій, режисуру, акторську гру, гумор, саундтрек, візуальні ефекти та послідовності дій. На 87-й нагородженні «Оскар» фільм отримав номінації за найкращі візуальні ефекти та найкращий грим та зачіски, а також отримав премію «Г'юґо» за найкращу драматичну постановку у 2015 році. Продовження «Вартові галактики 2» вийшло у 2017 році. Третій фільм «Вартові галактики 3» вийшов у 2023 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

У 1988 році юний Пітер Квіл після смерті матері був викрадений інопланетянами. 26 років потому Пітер Квіл став злодієм і взяв собі псевдо Зоряний Лицар. Він прибуває на занедбану планету Мораг, щоб викрасти таємничу сферу. Але його ловить група солдатів з Раси Крії на чолі з Коратом Переслідувачем, яка також прибула за сферою, щоб передати її фанатику Раси Крії Ронану Обвинувачувачу. Квілу вдається втекти зі сферою. Його втечу виявляє Йонду — глава Варварців — космічних піратів, який викрав із Землі Квіла і виховав його. Пітер мав віддати сферу йому, але вирішив сам продати її безпосередньо замовнику. Розгніваний Йонду призначає нагороду за упіймання Квіла.

Ронан дізнається про те, що сферу вкрав Зоряний Лицар і він доручає повернути її вбивці Ґаморі. Вона знаходить Квіла на Зандері, де той отримав відмову від покупця у зв'язку з тим, що сферою зацікавилася така небезпечна фігура як Ронан. Ґамора намагається вкрасти сферу, але Зоряний Лицар її наздоганяє. В їхню боротьбу втручаються двоє найманців — розумний єнот Ракета і деревоподібний гуманоїд Ґрут, які хочуть здобути нагороду за Квіла. Але їх усіх ловлять місцеві правоохоронні органи — Корпус Нова. Усіх чотирьох за різні злочини садять у в'язницю на космічній станції Кілн.

Там Ґамору намагаються вбити за співпрацю з Ронаном, який винен у смертях рідних багатьох ув'язнених, серед яких і небезпечний вбивця Дрекс Руйнівник. Але Квілу вдається переконати Дрекса, що Ґамора може допомогти в знищенні Ронана. Зоряний Лицар, Ґамора, Дрекс, Ракета і Ґрут об'єднуються, щоб втекти й продати сферу за величезні гроші. Реактивний Єнот розробляє план, за допомогою якого команда втікає з в'язниці на кораблі Квіла «Мілано».

Ронан зв'язується з Таносом, який обіцяв в обмін на сферу знищити Зандер, звинувачуючи того, що його названа дочка Ґамора зрадила їх. В цей час герої прибувають на космічну станцію Ніденія, яка розташована в черепі гіганта, де їх повинен чекати покупець сфери. Покупцем виявляється багатий колекціонер Танеліір Тіван. Він відкриває сферу, всередині якої знаходиться Камінь Нескінченності — могутній артефакт, здатний знищувати планети, але ним можуть володіти лише істоти великої сили. Карина, рабиня Колекціонера, намагається вкрасти Камінь, щоб звільнитися з рабства, але відбувається вибух, що знищує музей Тівана.

Водночас сп'янілий Дрекс викликає Ронана, щоб битися з ним. Обвинувач легко перемагає Руйнівника, а Небула,(сестра гамори) агент Ронана й друга названа дочка Таноса, захоплює камінь зі сфери. Ґамора, яка намагалася перешкодити своїй сестрі, потрапляє у відкритий космос. Щоб її врятувати Зоряний Лицар вказує Йонду своє місцеперебування і рушає за Ґаморою у вакуум. Варварці захоплюють їх, Йонду планує вбити Квіла, але той переконує його, умовляючи забрати такий цінний предмет як Камінь Нескінченності у Ронана. Ракета, Ґрут і Дрекс, думаючи, що їх друзі в полоні, погрожують Спустошувачам, але Квіл все роз'яснює їм і трійця приєднується до команди.

На своєму флагмані Ронан отримує камінь від Небули та вставляє у свій бойовий молот, щоб використовувати його силу. Він зв'язується з Таносом і каже, що тепер, з силою каменю, йому не потрібна допомога в знищенні Зандера й що після цієї планети він знищить і самого Таноса. Небула зраджує свого названого батька і переходить на сторону Обвинувача. Флагман Ронана наближається до Зандера і той зможе знищити планету, коли корабель досягне планети. Але Варварці атакують флагман, до них приєднуються на своїх кораблях Корпус Нова, який намагається стримати флагман Ронана від приземлення, створюючи з кораблів Корпусу живий енергетичний щит. Варварці, на чолі з Ракетою, залишаються битися з кораблями Крії, поки інші герої проникають на флагман Ронана. Вони розділяються — Ґамора йде відключити захист дверей в командний зал до Ронана, в той час, як Квіл, Дрекс і Ґрут б'ються з охороною Обвинувача. Небула намагається перешкодити Ґаморі, але позбувається руки та тікає.

Герої потрапляють до Ронана й намагаються його вбити, але лиходій виживає. Він знищує кораблі Корпусу і корабель падає на Зандер. Ґрут створює зі свого тіла захисну сферу для інших героїв і гине при падінні.

Опинившись на поверхні Ронан готується знищити Зандер і в насмішку називає героїв «Вартовими Галактики», але Квіл відволікає його танцем, доки Дрекс готується вистрілити з суперзброї Єнота. Постріл вибиває Камінь з молота Ронана і Пітер його ловить. Енергія каменю починає руйнувати тіло Зоряного Лицаря, але Ґамора, Дрекс і Ракета беруть Квіла за руки, що дозволяє їм розділити силу каменя і знищити Ронана. Герої виживають, але повинні за договором віддати Сферу з Каменем Йонду.

Корпус Нова на знак вдячності за порятунок їхньої планети прощають їхні минулі злочини й відновлюють знищений корабель Квіла. Також Зоряного Лицаря повідомляють, що він напівлюдина, що й допомогло йому утримувати камінь так довго. Герої планують й надалі охороняти Галактику від загроз. А на своєму кораблі Йонду відкриває Сферу і виявляє там замість Каменя іграшку, а справжній камінь Вартові віддали на зберігання Корпусу Нова. Після цього видно, що відросток Ґрута, підібраний єнотом і поміщений в горщик, став народженням нового життя Ґрута.

У сцені після титрів Танеліір Тіван сидить на руїнах свого музею і з горя п'є. До нього підходить його колишній експонат — собака-космонавт і облизує його обличчя. На що інший зразок його колекції — антропоморфна качка, з подивом реагує.

Акторський склад[ред. | ред. код]

Головні ролі[ред. | ред. код]

Український дубляж:

Другорядні та епізодичні ролі[ред. | ред. код]

Актор Роль Дублювання
Майкл Рукер Йонду Удонта Йонду Удонта Валерій Легін
Карен Гіллан Небула Небула Аліна Проценко
Джимон Гонсу Корат Переслідувач Корат Переслідувач Андрій Ісаєнко
Джон С. Рейлі Романн Дей Романн Дей Євген Лунченко
Гленн Клоуз Верховниця Нова / Командор Раель Верховниця Нова / Командор Раель Людмила Суслова
Бенісіо Дель Торо Танеліір Тіван / Колекціонер Танеліір Тіван / Колекціонер Андрій Твердак
Лора Геддок Мередіт Квіл Мередіт Квіл Інна Бєлікова
Шон Ганн Креґлін Креґлін Дмитро Завадський
Пітер Серафінович Денаріан Сааль Денаріан Сааль Олександр Завальський
Крістофер Фейрбенк Брокер Брокер Владислав Пупков
Грегг Генрі Дід Дід Олександр Ігнатуша
Джош Бролін Танос Танос Михайло Кришталь
Алексіс Денісоф Інакший Інакший Ігор Тимошенко
Річард Кац Одноногий Одноногий Анатолій Барчук
Том Проктер Гораз Гораз Сергій Озіряний
Ральф Айнесон пілот-спустошувач пілот-спустошувач Володимир Жогло
Томас Арана Посол Крі Посол Крі Роман Чупіс
Офелія Ловібонд Карина Карина
Натан Філліон (голос) в'язень в'язень
Сет Грін (голос) Качка Говард Качка Говард
Роб Зомбі (голос) Навігатор Ravager Навігатор Ravager
Тайлер Бейтс пілот-спустошувач пілот-спустошувач
Стен Лі Камео Юрій Висоцький

Знімальна група[ред. | ред. код]

Опис персонажів[ред. | ред. код]

  • Пітер Квілл / Зоряний Володар — напівлюдина, напівприбулець, якого у 1998 році викрала з Міссурі і виростила група космічних злодіїв та контрабандистів під назвою «Варварці» на чолі з Йондом Удонтою. Він стає лідером «Вартових Галактики» [3].
  • Ґамора — сирота, вихована Таносом і навчена бути вбивцею, але прагне спокутування.
  • Ракета — генетично модифікований єнот мисливець за головами, найманець і майстер зброї та тактики бою.
  • Дрекс Руйнівник — воїн, який хоче помститися Ронану, який вбив його дружину та доньку.
  • Ґрут — деревоподібний гуманоїд, супутник Ракети. Режисер Джеймс Ґанн заявив, що основою персонажа став його пес. Ґрут вміє вимовляти тільки дві фрази: «Я є Ґрут!» та «Ми є Ґрут!». Він Дизель записав цю фразу шістьома мовами: англійській, французькій, іспанській, португальській, китайській і російській.[4]

Історія створення[ред. | ред. код]

Виробництво картини почалось у січні 2013 року, а власне знімання розпочали у червні того ж року в Англії на студії Шеппертон. Знімання фільму тривало рівно 83 дні. Про його завершення написав режисер Джеймс Ганн на своїй сторінці у фейсбуці.

Сценарій[ред. | ред. код]

Кастинг[ред. | ред. код]

Знімання[ред. | ред. код]

Пост-продакшн[ред. | ред. код]

Музичний супровід[ред. | ред. код]

Прокат[ред. | ред. код]

Театральний реліз[ред. | ред. код]

Реліз фільму в кінотеатрах відбувся 31 липня 2014 року.

Цифрова дистрибуція[ред. | ред. код]

Фільм «Вартові галактики» вийшов для цифрового завантаження компанією Walt Disney Studios Home Entertainment[en] 18 листопада 2014 року, на Blu-ray, Blu-ray 3D та DVD — 24 листопада 2014 року у Великій Британії та 9 грудня у США.[5][6] Цифрові та Blu-ray-версії фільму включають залаштункові фільмування, аудіокоментарі, видалені сцени, невдалі дублі та ексклюзивний попередній перегляд Месники: Ера Альтрона[6]. Станом на червень 2021, продажі фільму на DVD та Blu-ray склали понад $149 млн у США.[7]

Фільм також увійшов до колекційної збірки з 13 дисків під назвою «Кінематичний Всесвіт Marvel: фаза 2», який включає всі фільми Другої фази у кінематографічному Всесвіті Marvel. Вона вийшла 8 грудня 2015 року[8].

Критика[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

Станом на 5 серпня 2014 року, «Вартові Галактики» зібрали $ 106 мільйонів у Північній Америці й $ 66 400 000 в інших країнах, в загальній сумі зібравши $ 177 400 000[1].

Північна Америка[ред. | ред. код]

«Вартові Галактики» зібрали 11,2 млн доларів станом на четвер і перевершили свого попередника «Перший месник: Друга війна» (10,2 млн доларів), тим самим ставши найкасовішим четвергом 2014[9]


Рецензії[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Вартові галактики»
Рік Нагорода Категорія Номінант Результат Пос
2014 CinemaCon Awards Прорив року Кріс Пратт Перемога [10]
Товариство кінокритиків Детройта Кращий акторський ансамбль Вартові галактики Перемога [11]
Кінопремія Голлівуду Найкращий блокбастер Вартові галактики Перемога [12]
Молодий Голлівуд Найкращий супергерой Кріс Пратт Номінація [13]
2015 Кінопремія «Вибір критиків» Найкращий екшн Вартові галактики Перемога [14]
Найкраща чоловіча роль в екшні Кріс Пратт Номінація
Найкраща жіноча роль в екшні Зої Салдана Номінація
Найкращий грим Девід Уайт Перемога
Найкращі візуальні ефекти Стефан Черетті Номінація
Премія «Оскар» Найкращий грим та зачіски Елізабет Янні-Джорджу, Девід Вайт Номінація
Найкращі візуальні ефекти Стефан Черетті, Ніколас Айтаді, Джонатан Фокнер, Пол Корбоулд Номінація

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В чертогах Колекціонера можна побачити різні артефакти й форми життя зі всього Всесвіту, так, наприклад, Космо собака-космонавт, запущена Радянським Союзом і учасник команди в оригінальних коміксах, Хижака, і ельфів з фільму «Тор 2»
  • Коли Ґамора проходить, правіше від неї можна побачити кокон Адама Варлока.
  • При вивченні Каменя Безкінечності показані Божества, які знищували планети.
  • Коли Колекціонер показує Пітеру презентацію про походження Сфери — Каменя Безкінечності, можна побачити Тесеракт — Один з Каменів Безкінечності, що з'явився у фільмах «Перший месник», «Месники» і в сцені після титрів фільму «Тор», а також Ефір — інший Камінь Безкінечності з фільму «Тор 2: Царство Темряви» і в його сцені після титрів, що відноситься до фільму «Вартові Галактики».
  • У сцені після титрів в зруйнованій скарбниці Колекціонера з'являється Говард-Качка, а також собака Космо.
  • В українському дубляжі Ґамору дублює Ксенія Любчик, солістка гурту SIMPLE.

Продовження[ред. | ред. код]

Прем'єра телесеріалу «Вартові галактики» відбулась 26 вересня 2015.

Прем'єра фільму «Вартові галактики 2» відбулася 5 травня 2017.

Виноски[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Guardians of the Galaxy (2014). Box Office Mojo. Архів оригіналу за 22 квітня 2017. Процитовано 29 червня 2021.
  2. ARWENITA (2 січня 2020). 2020, як початок знайомства з новим. Vorobus. Архів оригіналу за 28 червня 2021. Процитовано 29 червня 2021.
  3. Помилка цитування: Неправильний виклик тегу <ref>: для виносок під назвою :Pratt не вказано текст
  4. Puchko, Kristy (30 липня 2014). Listen To Vin Diesel Voice Groot In Five Other Languages. CinemaBlend. Архів оригіналу за 2 серпня 2014. Процитовано 31 липня 2014.
  5. Marvel UK (30 вересня 2014). Marvel's #GuardiansOfTheGalaxy comes to 3D/2D Blu-ray & DVD in the UK November 24. Twitter. Архів оригіналу за 30 січня 2015. Процитовано 30 вересня 2014.
  6. а б Guardians of the Galaxy' on Blu-Ray 12/9 with Deleted Scenes, Audio Commentary and More; Digital HD in November. Stitch Kingdom. 3 жовтня 2014. Архів оригіналу за 6 жовтня 2014. Процитовано 3 жовтня 2014.
  7. Шаблон:Cite the numbers
  8. Goldberg, Matt (23 жовтня 2015). 'Marvel Cinematic Universe: Phase Two Collection' Unveiled; Contains First Look at Phase 3. Collider. Архів оригіналу за 24 жовтня 2015. Процитовано 23 жовтня 2015.
  9. Lang, Brent (1 серпня 2014). Guardians of the Galaxy 'Soars to Biggest Thursday Box Office Opening of the Year. Variety. Архів оригіналу за 2 серпня 2014. Процитовано 2 серпня 2014.
  10. CinemaCon honour for Chris Pratt. Screen Daily. 20 березня 2014. Архів оригіналу за 5 серпня 2014. Процитовано 4 серпня 2014.
  11. The 2014 Detroit Film Critics Society Awards. Detroit Film Critics Society. 15 грудня 2014. Архів оригіналу за 8 серпня 2017. Процитовано 31 березня 2015.
  12. Blake, Emily (14 листопада 2014). Hollywood Film Awards 2014: And the winners are... Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 16 листопада 2014. Процитовано 16 листопада 2014.
  13. YHA Nominees list. Young Hollywood Awards. 28 червня 2014. Архів оригіналу за 30 червня 2014. Процитовано 28 червня 2014.
  14. Pedersen, Erik (15 січня 2014). Critics' Choice Awards: 'Boyhood' Wins Best Picture; 'Birdman' Leads With 7 Nods. Deadline Hollywood. Архів оригіналу за 30 грудня 2017. Процитовано 15 січня 2014.

Посилання[ред. | ред. код]