Варіації поля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У геральдиці варіаціями поля є будь-який із ряду способів, яким поле (або гербова фігура) може бути покрита візерунком, а не звичайною тинктурою або простим поділом поля.

Блазонування французьких прикметників в англійській геральдиці[ред. | ред. код]

Варіації поля представляють особливу проблему щодо послідовного опису закінчень прикметників в англійських гербах. Оскільки геральдика розвивалася в той час, коли англійські клерки писали англо-нормандською французькою мовою, багато термінів в англійській геральдиці мають французьке походження, як і практика розміщення більшості прикметників після іменників, а не раніше. Виникає проблема щодо прийнятного написання французьких слів, які використовуються в англійських гербах, особливо у випадку закінчень прикметників, які визначаються у звичайному французькому вживанні за родом і числом. Деякі геральдичні авторитети вважають педантизмом прийняти суворо правильне мовне використання англійських гербів:

«Описувати два герба як appaumées, оскільки слово «main» у французькій мові жіночого роду, дещо відчувається педантизмом. Людина може бути хорошим армігером і стерпним французьким вченим, і все ще не знати, чи раковину, покриту безантами, слід клеймити як bezanté чи bezantée»[1].

Кюссанс (1898) прийняв конвенцію про написання всіх французьких прикметників у чоловічому роді однини, незалежно від роду та числа іменників, які вони кваліфікують; однак, як визнає Кюссанс, звичайні звичаї писати всі французькі прикметники у формі жіночого роду однини, наприклад: a chief undée і a saltire undée, хоча французькі іменники chef і sautoir насправді чоловічого роду.[1]

Візерунок із звичайними та підлеглими[ред. | ред. код]

Зменшувальні слова звичайних часто використовуються, щоб змінити область.

Будь-який з цих шаблонів може бути змінений додаванням лінії поділу; наприклад, протизмінений срібний і синій на шахівницю, а зустрічні зміннічервінь і золото - на шеврон.

Смуги, палі, перев'язи[ред. | ред. код]

Щит із десяти срібних і червоних смуг

Коли поле складається з парної кількості горизонтальних смуг, це описується як смуги, наприклад, з шести або восьми, зазвичай із зазначеним кольором і металом, наприклад, шістьсрібних і червоних смуг (це означає, що найперша смуга - срібна).[a] З десятьма або більше фігурами поле описується як невиразні смуги. Поле з вузькими вістрями по всій площі, що виходить або зправа або зліва щита, є смуги вістрь.

Щит тричі срібно-червоно розтято

Коли поле складається з парної кількості вертикальних смуг (стовпів, паль), поле описується як розтяте багато/кілька разів.

Щит кілька раз синьо-срібно скошений
Щит двічі чорно-срібно скошено зліва
Щит кілька раз золото-червоно шевроновано

Коли поле складається з ряду діагональних смуг (перев'язів), що йдуть від верхнього правого до нижнього лівого, поле описується як кілька раз скошений. У протилежному варіанті (від зверху зліва до низу зправа) це кілька раз скошено зліва; з шевронами - шевронований. Незвичайним прикладом скошення є той, у якому метал чергується з двома кольорами.[4]

У сучасній практиці кількість смуг майже завжди парна. Щит із тринадцяти вертикальних срібно-червоних смуг, не буде тринадцять раз срібно-червоно розтято, а срібним щитом із шістьма стовпами червоного кольору. Це нижня частина щита на Великій печатці Сполучених Штатів Америки. У будь-якому випадку зазвичай використовується неправильний герб, щоб зберегти посилання на тринадцять оригінальних колоній, і ця форма іноді імітується алюзійно.[5] Один незвичайний дизайн частково описується як тричі скошено, хоча, оскільки кожна третя знову розділена, наявний ефект поділу на шість частин.[6]

Якщо кількість частин не вказана, вона може бути залишена на розсуд геральдичного художника, але маэ бути парною.

Приклад балок... паль чорної, срібної, блакитної та золотої зустрічається в гербі 158-го інтендантського батальйону армії Сполучених Штатів,[7] хоча це нетипова термінологія, і можна стверджувати, що балка має бути позначено як стовп.

У сучасному гербі графа Шварцбурга чверті розділені хрестовим вигином із трьох кольорів.

Коли щит розділений двома лініями, розтято та скошено фігурами по черзі, як шахова дошка, це кілька раз розтято і скошено якщо діагональні лінії зворотні, кілька раз розтято і скошено зліва. [8] Якщо використовуються горизонтальні, а не вертикальні лінії, то це є кілька раз перетято і скошено; а коли зліва - то кілька раз перетято і скошено зліва.

Поле, яке, здається, складається з кількох трикутних шматків, є кілька раз перетято і скошено зправа і зліва.

Шахівниця[ред. | ред. код]

Золото-сня шахівниця, знаменитий середньовічний герб де Варенна, графа Суррея, нині четвертований герцогом Норфолкським. Фактично це синє поле з золотими шашками з першою шашкою, розміщеною праворуч щита

При поділенні вартикальними і горизонтальними лініями на картатий малюнок поле є шаховим. Герб Хорватії, червоно-срібна шахівниця є добре відомим прикладом шахівниці.[9] На гербах «Блейхредера, банкіра до Бісмарка»[10] зображено шашки, розділені тонкими лініями. На гербі 85-ї повітряної дивізії (оборони) ВПС Сполучених Штатів на частині поля відображається «каркасна сітка», хоча її слід відрізняти від «шахівниці».[11] Кількість квадратів, як правило, невизначена, хоча пояс на гербі Роберта Стюарта, лорда Лорна, вони позначаються як «чотири тракти» (чотири горизонтальні ряди);[12] і в гербі Толедо зазначено п'ятнадцять шашок. Також можна вказати кількість вертикальних рядків. Коли є скошення справа чи зліва, або разом, шашки робляться у напрямку скошення, якщо не вказано інше. Джеймс Паркер цитує французький термін equipolle, що означає шахівницю з дев’ятьма, хоча згадує, що це ідентичний хресту, пронизаному на чверть (як не дивно, але в гербах Статистичного товариства Канади це позначено як «латинська квадратна шахівниця з дев’яткою»).[13] Він також наводить герб Проспекта як незвичайний приклад шахівниці, шашки в перспективі срібляного і соболиного;[14] який слід відрізняти від квадратів як геральдичних фігур.[15] Шахівниці не «вигадливі»; тобто рядки квадратів не можуть бути змінені рядками розділу.[16]

Ромбоподібне і ромбоване поле[ред. | ред. код]

Ліворуч: у золотому полі сині ромби (фактично ромбоподібне синьо-золоте поле); праворуч: у синьому полі зооті ромби (фактично ромбоподібне золото-синє поле)

Коли щит поділяється як скошеннями зправа і зліва, утворюючи поле ромбів, забарвлених як шахова дошка, результат виходить ромбоподібне поле.[b] Ромбоване поле слід відрізняти від геральдичної фігури «ромб»; це означає, що поле повністю складається з ромбів, які торкаються своїми тупими кутами. Таку композицію краще оформляти у вигляді квадратів.[c] У розтято-скошеному полі лінії згину повинні бути менш гострими, ніж у звичайному ромбі.[14]

Частина герба 544-ї групи розвідки, спостереження та розвідки ВПС Сполучених Штатів є ромбоподібною в перспективі.[19]

Дуже важко відрізнити ромбоване поле від промбоподібного;[d] передбачається, що горизонталь буде пропорційно вужчою, ніж ромб, і тому лінії скошення мають більш крутий нахил.

Ромбоване поле повністю складається з ромбів; тобто ромби, мають класичну форму – це створює суцільну ромбову поверхню, і її слід відрізняти від ромбоподібного поля.

Надзвичайно рідкісний, можливо, унікальний приклад ромбованого поля з отворами змінених кольорів - зустрічається в канадській геральдиці в гербі RC Purdy Chocolates Ltd.[20]

Клинчасте поле[ред. | ред. код]

Золото-чоний клинчастий щит, герб Кемпбелла

Щит, розділений на чверті та андріївський хрест, утворюючи вісім трикутних частин, є клинчастим. Технічно це поле, вкрите «клинами», рідкісною фігурою у вигляді клина, окремо показаним на добре відомому гербі Мортімера. Ймовірно, найвідомішим прикладом є стародавня шотландська родина Кемпбеллів: Золото-чоний клинчастий щит, який вживав герцог Аргайл, глава клану Кемпбелл. Перший колір на гербі — це колір трикутника в головній чверті.[e] Клинчасте поле також може мати іншу кількість частин, ніж вісім; наприклад, сер Вільям Стоккер, лорд-мер Лондона, мав клинчастий щит з шести клинів; може бути клинчастість десяти або дванадцяти фігур, а герби Клаксона надають приклад гіронії шістнадцяти. [f] У той час як клини майже завжди зустрічаються в точці пояса, точному центрі щита, герб Університету Зулуленду є незвичайним прикладом зустрічі клинів у точці номбріл, точці на щиті посередині між точкою поясом і базовою точкою.[22] Клинчастість може бути змінена більшістю рядків розділу,[23] за винятками, таких як ламані та супроводжені у кутах. На клинчастомупромовистому гербі Могірона зображено шість клинів, явно названий mal-gironné («поганий клин»).

Варіації ліній[ред. | ред. код]

Будь-яка з ліній поділу, що складають варіанти поля вище, може бути позначена більшістю різних форм ліній; наприклад шість раз срібно-чрно перетято хмарно. Одним із дуже поширених видів використання цього є хвилясті сині та срібні кольори; це часто використовується для зображення або води, або водойми загалом, або моря зокрема, хоча є й інші, якщо рідше використовуються, методи зображення моря, у тому числі більш натуралістичним способом.

Усіяне поле[ред. | ред. код]

Середньовічний герб Франції: усіяне золотими ліліями синє поле

Коли поле описується як усіяне або усіяне фігурами, воно зображується як засіяне багатьма копіями певної фігури. Усіяність розглядається як частина поля[24] і, таким чином, у початковій частині герба, що описує поле перед першою комою. Таким чином: синє усіяне золотими ліліями. Якщо зверху буде зображено фігура геральдична фігура, то: синє усіяне золотими ліліями із срібним поясом.

Щоб уникнути плутанини з простим використанням великої кількості однакових фігур (наприклад, у синьому полі п'ятнадцять золотих лілій), усіяність фігур ідеально зображено зрізаним на краю поля, хоча на старих зображеннях це часто не так. Приклад цього можна знайти в сучасному гербі Данії, на якому зараз зображено трьох левів серед дев’яти сердець, але стародавні герби зображували трьох леопардів на усіяному серцями полі, кількість яких змінювалась і не була фіксованою на рівні дев’яти до 1819 рік. Існують також деякі винятки з цього правила, як у випадку з деякими облямівками, що описані як «усіяні», але зазвичай зображуються з певною кількістю (часто вісім) фігур. Так, наприклад, герб коледжу Ісуса в Кембриджі, який, незважаючи на «усіяний» герб, незмінно зображений із восьми або десятьма «золотими коронами» на рамці. Вважається, що велика кількість (зазвичай вісім) будь-якої одної фігури, розташованих так, ніби на невидимій межі, знаходиться на внутрішній облямівці (зменшувальній смузі всередині межі).[25]

Більшість невеликих фігур можна зобразити як усіяність, наприклад, усіяність трояндами, усіяність зірками тощо. В англійській геральдиці кілька типів невеликих фігур мають спеціальні терміни для позначення їх стану як усіяність:

  • усіяність перехрещеними хрестами: crusily
  • усіяність геральдичними ліліями: semé-de-lis
  • усіяність безантами: bezanté
  • усіяність тарілками: platé
  • усіяність квитками: billeté
  • усіяність аннулетами: annuletty
  • усіяність іскрами: étincellé ;
  • усіяність краплями: gouttée / guttée, з варіантами:[26]
    • Guttée-de-sang (кров, красний)
    • Guttée-de-poix (смола, чорний)
    • Guttée-d'eau (вода, срібний)
    • Guttée-de-larmes (сльози, блакитний)
    • Guttée-d'olives (маслини, зелений)
  • усіяність кільцями: tortelly

Коли усіяне поле виготовлене з металу, геральдичні фігури, розсипані на ньому, повинні бути кольорові, і навпаки, щоб не порушити правило тинктор.


На гербі Рогашки Слатіни, Словенія 1995-2002 років зображено зелене поле, усіяне золотими дисками, що зменшується в розмірі від основи до голови.[27]

Геральдичне хутро сімейства горностаєвих виглядає як усіяне «горностайними крапками» поле, але вони не враховуються як такі. Поля напівгорностаєвих плям – це коли горностаєві плями знаходяться на фоні, відмінному від срібного.[g]

Замурований[ред. | ред. код]

Срібна кладка чорного кольору, із зубчатою чорною главою. Герб Рейнела [29] з Девона, Англія

Муроване поле має малюнок, схожий на цегляну або кам’яну стіну. Це може бути "правильний" або названий колір. Колір належить до розчину між камінням або цеглою, причому остання є срібною: таким чином зображена стіна з червоної цегли з білим розчином описується як червона кладка срібного кольору.[30]

Стільниковий[ред. | ред. код]

Місто Віляні, Латвія, має частину свого поля, у вигляді сот.[31] Іншим прикладом такого герба є герб Фусагасуги, Кундинамарка, Колумбія.[32]

Складки[ред. | ред. код]

На гербі батальйону спеціального призначення 2-ї бригади 1-ї кавалерійської дивізії армії Сполучених Штатів є унікальне поле зі стилізованими складками у вигляді блискавки, зліва поля, що символізує накидку воїна.

Паппеллони[ред. | ред. код]

Лусковане поле. Герб барона де Шатобріана (стародавній)

Поле у лусці показує візерунок, схожий на луску, хоча належить до категорії хутра.[33] Іноді визначається кількість рядів луски, наприклад, сім у родині Алеберічі з Болоньї. Стародавнім гербом французьких баронів де Шатобріана були червона з золотим краєм луска. Італійський термін squamoso та французький écaillé, що означає «лускатий», схожі.[34]

Клеймо[ред. | ред. код]

Використовується в деяких південноафриканських гербах, це означає, що має візерунок, схожий на мітку бика чи корови.[35] Є й інші приклади південноафриканської геральдики, які мають більш витончений опис.[36]

Пшеничне поле[ред. | ред. код]

Пшеничне поле повністю покрите (буквально «килимове покриття») переплетеним стилізованим візерунком, схожим на пшеничне поле.[37]

Дамаскування[ред. | ред. код]

Дамасковане поля щита Вустерської єпархії: на срібному полі десять тортів чотири три два і один

В англійській геральдиці дамаскування або покриття ділянок плоского кольору ажурним малюнком не вважаються варіацією поля; воно не вказано в описі герба, оскільки є рішенням окремого художника. Герб, зображене з дамаскуванням, вважається таким же, як і герб, зроблений з того самого герба, але без дамаскування.

У французькій геральдиці дамаскування іноді зображене явно.

Решітка та ґрати[ред. | ред. код]

Решітчате поле складається з бленлетів і лівих бленлетів або «скарпів», що накладені один на одного, щоб створити враження шпалери. Хоча майже завжди бранлети й шкарпи мають один і той же колір, є приклад, коли вони з двох різних металів.[38] Рідко вказується кількість елементів решітки, хоча на французькому гербі це іноді робиться. Фігури решітки дуже рідко бувають іншими, ніж прямі, як у гербі Девіда Роберта Вутена, в яких вони гнуті.[39] Об’єкти можна розташувати в положенні бленлетів і лівих бленлетів і описувати їх як «решітку», як у гербі комісарів міста Муйне Бхіг: решітка з гілок терну з власним листком.[40] Квадратна решітка так само складається з перехрещень.[41]

Ґрати з’являється в гербі Люка-Нормана Тельє, де вони складається з переплетених «бендлетів, лівих бендлетів і барулетів». [42] Це, строго кажучи, не варіації поля, оскільки вони зображені як на полі, а не в ньому.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Більш рідше поле пояса може мати два кольори або два метали. Герб королівства Гаваї демонструє дуже незвичайний приклад поясу з трьох різних кольорів, і є ще більш виняткові приклади поясів одного кольору, як і в гербі Кемптена на рулоні Цюриха.[2] Герб Ейфельсберга Зума Вейра дає, можливо, унікальний приклад поясу з чотирьох різних кольорів, які не повторюються.[3]
  2. Як правило, ромбоподібне поле зображено з ромбами, вужчими в ширину, ніж це було б у ромбованому полі, що принаймні теоретично було б іншим полем.
  3. Королівський герб Баварії час від часу був створений як ромбоване поле; тобто з більш вузькою віссю компонентів ромбів вертикально, а не горизонтально орієнтовані. Аналогічно, Ландкрейс Ердінг прийняв герб з головним ромбоподібним полем,[17] та герб Крофтів Далтона-в-Фурнес, Ланкашир, Англія, зі срібно-чорним ромбоподібним полем.[18]
  4. У перші дні між ромбами різних типів не було проведено чіткого розрізнення
  5. Існує, мабуть, дуже рідкісні приклади, в яких клини є більш ніж двох кольорів, таких як герб Оріго Мілана: клинчастий чорний, срібний, зелений, чорний, срібний, зелений, чорний, зелений.[21]
  6. Не може бути чотирьох клинів, бо це був би поділ або в андріївський хрест, або на чверті; або три поля.
  7. Дивіться герб Ради району округу Врехам.[28]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Cussans, (1869), p. 47
  2. Zurich roll. Архів оригіналу за 6 серпня 2011.
  3. Woodward та Burnett, (1892), p. 669
  4. The Arms of Dr. Murray Lee Eiland Jr. The Armorial Register - International Register of Arms. Архів оригіналу за 16 вересня 2016. Процитовано 8 січня 2017.
  5. Members' Roll of Arms: Buchanan-Boardman, Charles Edward Sean. theheraldrysociety.com. Архів оригіналу за 17 серпня 2021. Процитовано 5 червня 2022.
  6. Christopher Harrington Jones. Canadian Register of Arms, Flags and Badges. Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 5 червня 2022.
  7. 158 Quartermaster Battalion. United States Army Institute of Heraldry. Архів оригіналу за 11 вересня 2006. Процитовано 5 червня 2022.
  8. The Heraldry Society - members' arms: Anthony Wood. Архів оригіналу за 15 березня 2005.
  9. Carter, David E.; Stephens, Suzanna M. W. The Big Book of Logos 5, Collins Design, 2008, ISBN 0-06-125574-2 Stephenson, Keith; Hampshire, Mark.
  10. François Velde (19 червня 2008). Jewish Heraldry: Other ennobled Jews in Europe. heraldica.org. Архів оригіналу за 2 липня 1998. Процитовано 5 червня 2022.
  11. Factsheets : 85 Air Division (Defense). Архів оригіналу за 30 жовтня 2012.
  12. Differencing a.k.a. Cadency. Chapter Six: The Quarter and the Canton. Journalists' & Authors' Guide to Heraldry and Titles. 2002. Архів оригіналу за 29 листопада 2020. Процитовано 5 червня 2022.
  13. Letters Patent Confering the SSC Arms. Архів оригіналу за 17 грудня 2009. Процитовано 12 лютого 2010.
  14. а б Parker, (Gough)
  15. Our Coat of Arms. Worshipful Company of Scientific Instrument Makers.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  16. Sampson, G.R. (2002). Historical Trends in Choice of Ordinaries and Charges. The Coat of Arms. 16: 41—58. Архів оригіналу за 15 січня 2021. Процитовано 5 червня 2022.
  17. Erding County (Germany). Flags of the World. Архів оригіналу за 1 лютого 2016. Процитовано 5 червня 2022.
  18. Burke, (1884), p. 245
  19. The Institute of Heraldry. 544th Intelligence, Surveillance and Reconnaissaince Group. Архів оригіналу за 16 листопада 2016.
  20. R.C. Purdy Chocolates Ltd. The Public Register of Arms, Flags and Badges of Canada. Архів оригіналу за 1 липня 2016. Процитовано 5 червня 2022.
  21. Woodward та Burnett, (1892), p. 86
  22. Armoria academica - University of Zululand. Armoria academica. Архів оригіналу за 27 жовтня 2009.
  23. Members' Roll of Arms: Phillips, David. theheraldrysociety.com. Архів оригіналу за 5 травня 2021. Процитовано 5 червня 2022.
  24. Fox-Davies, (1909), pp. 101
  25. Pimbley, Arthur Francis (1908). Orle. Pimbley's Dictionary of Heraldry. Baltimore: Pimbley. с. 49.
  26. Parker, (Gough), p. 291
  27. Slovenia - Communities, part 14 (Raz-Sev). The Flags & Arms of the Modern Era (FAME). Архів оригіналу за 15 квітня 2021. Процитовано 5 червня 2022.
  28. Principal areas: Wrexham County Borough Council. Архів оригіналу за 11 вересня 2010. Процитовано 5 червня 2022.
  29. Vivian, J.L., ред. (1895). The Visitations of the County of Devon: Comprising the Heralds' Visitations of 1531, 1564 & 1620. Exeter: Harry S. Eland. с. 643. OCLC 3674935. Архів оригіналу за 5 червня 2022. Процитовано 5 червня 2022.
  30. Peter John Crabtree. The Public Register of Arms, Flags and Badges of Canada. Архів оригіналу за 23 травня 2012. Процитовано 5 червня 2022.
  31. Viļānu pilsēta [The city of Viļāni]. vilani.lv (латис.). Архів оригіналу за 19 лютого 2020. Процитовано 5 червня 2022.
  32. Nuestros Símbolos [Our Symbols]. fusagasuga-cundinamarca.gov.co (ісп.). Архів оригіналу за 18 червня 2021. Процитовано 5 червня 2022.
  33. Lydia O'Shannan. Forgotten Sea Heraldry. Архів оригіналу за 15 травня 2021. Процитовано 5 червня 2022.
  34. Mendola, Louis (1997). Distinguishing Characteristics of Medieval Italian Heraldry. Архів оригіналу за 10 лютого 2014.
  35. Radburn, Arthur (November 2006). Tinctures. South African Heraldry. Архів оригіналу за 27 October 2009.
  36. Ehlanzeni District Municipality (Nelspruit, Mpumalanga). National Archives and Records Service of South Africa. On an Nguni oxhide shield Sable, in the dexter flank pied at random to base Argent
  37. Barbara Uteck. The Public Register of Arms, Flags and Badges of Canada. Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 5 червня 2022.
  38. The Nova Scotia International Tattoo Society. The Public Register of Arms, Flags and Badges of Canada. Архів оригіналу за 30 серпня 2012. Процитовано 5 червня 2022.
  39. David Robert Wooten. The Armorial Register - International Register of Arms. Архів оригіналу за 30 грудня 2019. Процитовано 5 червня 2022.
  40. Grants and Confirmations of Arms Volume Y Folios 51-100; 1999-2000 (Digitized manuscript). Folio 58, page 17. Архів оригіналу за 4 листопада 2021. Процитовано 5 червня 2022.
  41. The Heraldry Society - members' arms:Leonard John Weaver. Архів оригіналу за 10 вересня 2007.
  42. Luc-Normand Tellier. The Public Register of Arms, Flags and Badges of Canada. Архів оригіналу за 3 вересня 2012. Процитовано 5 червня 2022.

Бібліографія[ред. | ред. код]