Жданкін Василь Олександрович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Василь Жданкін)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Васи́ль Жда́нкін
Василь Олександрович Жданкін
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 23 травня 1958(1958-05-23)
Місце народження станиця Гурмай, Краснодарського краю,  РРФСР
Дата смерті 2 вересня 2019(2019-09-02) (61 рік)
Місце смерті Неподалік каплички св. Анни, місто Кременець
Роки активності 1987—2019
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Професія бард, кобзар, бандурист
Освіта Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка
Співацький голос баритон
Інструменти кобза, бандура
CMNS: Файли у Вікісховищі

Васи́ль Олекса́ндрович Жда́нкін (23 травня 1958, станиця Гурмай, Краснодарського краю, РРФСР, СРСР — 2 вересня 2019, місто Кременець, Україна) — український бард, кобзар, бандурист. Володар «Гран-прі» першого фестивалю «Червона Рута» (1989) в місті Чернівцях. Лауреат фестивалю «Оберіг» (1990, Луцьк).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 23 травня 1958 в станиці Гурмай Краснодарського краю на Кубані.

Від 1960 проживав у селі Білокриниця Кременецького району Тернопільської області.

Закінчив середню школу в місті Кривий Ріг (1975). Навчався в Українській сільськогосподарській академії (Київ), Львівській консерваторії. Закінчив диригентський факультет Рівненського інституту культури (1987), де створив квартет «Птах».

Співав у Волинському народному хорі, Почаївській лаврі, Тернопільській обласній філармонії, Рівненській обласній філармонії, 1988—1990 — у театрі-студії «Не журись!» (м. Львів). Від 1990 почав концертувати як кобзар.

Був одружений, мав сина Івана та двох доньок — Христину та Анастасію.

Працював і мешкав у м. Кременці Тернопільської області, співав у церковному хорі Кременецького жіночого монастиря УПЦ МП[1],[2].

2 вересня 2019 року близько 20 години вечора виїхав на скутері з дому й потрапив у ДТП. Легкова машина збила його за кількасот метрів від домівки. Співак помер у кареті швидкої допомоги.[3]

Музична діяльність[ред. | ред. код]

Співав баритоном. Акомпанував собі на кобзі. У репертуарі були пісні на вірші українського лемківського поета Богдана-Ігора Антонича, а також українських класиків і сучасних поетів: Григорія Сковороди, Тараса Шевченка, Богдана Лепкого, Едуарда Драча, Івана Малковича.

Улітку 1987 року запис пісні «Чорна рілля» у виконанні В. Жданкіна вперше прозвучав у передачі «Дивертисмент» на Першому каналі Українського радіо. Невдовзі там таки вийшов в ефір цілий сюжет про В. Жданкіна з великим інтерв'ю та кількома піснями.

Василь Жданкін був першим, хто після багатьох років заборони публічно виконав «Ще не вмерла Україна» (разом з Віктором Морозовим та Едуардом Драчем). Це сталося 24 вересня 1989 року на заключному концерті фестивалю «Червона Рута».

У репертуарі твори:

Знявся у кінострічках «І снігом стелиться життя» та «Українці, ми врятовані».

Гастролював у більше ніж у 20 країнах — Аргентині, Канаді, США, РФ та ін.

Автор низки музичних творів на власні вірші та вірші українських поетів. Серед опублікованих творів — «Билина про Кременець» (1992).

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В аварії загинув бард, володар гран-прі фестивалю «Червона рута» 1989 року Василь Жданкін. Архів оригіналу за 4 вересня 2019. Процитовано 9 вересня 2019. 
  2. Василь Жданкін навчив колядувати якутів
  3. Легендарний український кобзар Василь Жданкін загинув у ДТП. Архів оригіналу за 17 березня 2020. Процитовано 3 вересня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]