Вотсон і акула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ватсон і акула)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Ватсон і акула»
англ. Watson and the shark
Творець: Джон Сінглтон Коплі
Час створення: 1778
Матеріал: олійна фарба[2][3][4] і полотно[3][2][4]
Техніка: олія
Жанр: романтизм
Зберігається: Національна галерея мистецтва, Музей витончених мистецтв (Бостон), Детройтський інститут мистецтв
CMNS: «Ватсон і акула» у Вікісховищі

«Ватсон і акула» (англ. Watson and the Shark) — картина олією художника Джона Сінглтона Коплі, написана у 1778 році і яка зображує порятунок Брука Ватсона від нападу акули в Гавана (Куба). Первісна з трьох існуючих версій картини Коплі знаходиться в Національній галереї мистецтва (Вашингтон, округ Колумбія).

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет картини заснований на реальних подіях — напад акули на Брука Ватсона, який відбувся в Гавані в 1749 році. Брук Ватсон був 14-річним сиротою, членом екіпажу торгового корабля свого дядька. Купаючись на самоті, він був раптово атакований акулою. При першій атаці акула вирвала шматок плоті з правої ноги Ватсона нижче коліна, а при другій відкусила йому ступню. Екіпаж корабля, який плив неподалік, готуючись висадити капітана на берег, відбив атаку акули і врятував Ватсона. Його нога в результаті була ампутована нижче коліна, але він продовжував жити повноцінним життям і навіть став згодом лордом-мером Лондона. Цей випадок є найбільш раннім повністю задокументованим нападом акули на людину.

Картина[ред. | ред. код]

Коплі і Брук Ватсон стали друзями у 1774 році, коли Коплі приїхав з Америки в Лондон. Ватсон запропонував йому створити картину про події 1749 року, і Коплі створив три її версії в 1778 році. Картина написана в стилі романтизму.

Її перша версія знаходиться в Національній галереї мистецтва у Вашингтоні, друга (повнорозмірна, зроблена Коплі для самого себе) — в Музеї витончених мистецтв у Бостоні, а третя, зменшена і з більш вертикальною композицією, — в Інституті мистецтв в Детройті.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]