Вашингтонська морська угода 1922 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вашингтонська морська угода 1922 року
Тип багатостороння угодаd
Підписано 6 лютого 1922
Місце Вашингтон
Підписанти США, Британська імперія, Третя французька республіка, Королівство Італія і Японська імперія
Утилізація лінкорів за Вашингтонським договором. Філадельфія, грудень 1923

Вашингтонська морська угода — відома також як «Договір П'яти Держав» або як «Договір між Сполученими Штатами Америки, Британською Імперією, Французькою республікою, Королівством Італія й Японською імперією», підписаний у Вашингтоні 6 лютого 1922.

Угода передбачала обмеження озброєння (лінійних флотів, підводних флотів, сухопутних військ) і заборону будування укріплень і військових баз на багатьох територіях у Тихому океані.

Повна офіційна назва договору: Treaty Between the United States of America, the British Empire, France, Italy, and Japan, Signed at Washington, February 6, 1922 (Договір між Сполученими Штатами Америки, Британською Імперією, Францією, Італією і Японією, підписаний у Вашингтоні 6 лютого 1922 року).

Договір закріпив реальне співвідношення сил у морських озброєннях, досягнуте до початку 1920-х років. США визнавалися, нарівні з Великою Британією, провідною морською державою світу. Велика Британія була змушена відмовитися від принципу «двох флотів», згідно з яким флот Великої Британії повинен перевершувати сумарний флот двох наступних за нею морських держав. Договір, однак, не обмежував крейсерські і підводні сили[1].

Договір обмежував для США і Великої Британії можливості будівництва і зміцнення своїх військових баз на Тихому океані, забезпечуючи Японській імперії збереження стратегічних переваг у цьому регіоні.

Згідно з угодою, кожній зі сторін-учасниць дозволялося перебудувати в авіаносець по два основних бойових корабля, що підлягали утилізації. Всі учасники, крім Італії, скористалися цією можливістю, побудувавши 7 нових авіаносців. Таким чином, Вашингтонський договір дав поштовх до стрімкого розвитку морської авіації.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Дипломатический словарь. Под ред. А. Я. Вышинского и С. А. Лозовского. — М.: ОГИЗ, 1948. Архів оригіналу за 14 травня 2017. Процитовано 18 червня 2017.

Джерела[ред. | ред. код]